18 Haziran 2020 10:11

İsveç’te maden ocaklarında koronavirüs alarmı

Ülkenin kuzeyideki bir yerleşim biriminde vakalar hızla artıyor. Bölgedeki sorumlu doktor kaynağın maden ocakları olduğunu söylerken maden şirketi bunu kabul etmiyor.

Fotoğraf: Pedro Henrique Santos/Unsplash

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in kuzeyinde yer alan Gällivare yerleşim biriminde bulunan maden ocaklarından kente koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin yayıldığı belirtildi.

Belediye, serbest zamanları değerlendirme merkezleri ile ve kültür merkezlerini kapattı, kente giriş ve çıkışların yasaklanmasını istedi.

Çevre Partisi Yeşiller Üyesi Belediye Meclis Başkanı Henrik Ölvebo, kentteki gelişmelerin kaygı verici olduğunu ve belediyeye ait bir işyerinde çalışanlardan yüzde 70’nin koronavirüs nedeniyle hastalandığını söyledi.

"SON DÖNEMDE ARTIŞ GÖSTERDİ"

Ölvebo, “Salgın toplumda dramatik bir biçimde yayılıyor ve test edilen 650’sinin 128’inde salgın görüldü. Son dönemde salgın artış gösterdi, durum ciddi” dedi.

Kriz Yönetim Grubu İletişim Sorumlusu Stefan Nieman da, “Çok ciddi bir yoldayız. Şu anda belediyemizde kontrol edilemeyen ve tehlikeli Kovid-19 yayılması var. Dikkatli olunması için çağrı yapıyoruz. Herkes hastalığın yaygınlaşmasını sınırlandırmak için sorumluluğunu üstlenmeli” şeklinde konuştu.

Gällivare kentinde hastalığın yaygınlaşmasını engellemekten sorumlu doktor Anders Nystedt, pandeminin nereden çıktığı belirlemenin kolay olduğunu belirterek “Maden ocaklarında yangın başladı. Buna hiç kuşku yok” dedi.

Ancak 4 bin 200 işçinin çalıştığı devlete ait LKAB işrketinin Basın Şefi Fredrik Björkenwall, bir şirket ve kurumu koronanın yayılmasının kaynağı olarak gösterilirken dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Koronavirüsün huzurevlerinde yaygınlaştığı ve ülkeye yayıldığını savunan Björkenwall, “Şirketimizde 4 bin 200 çalışanımız var. Biz parmaklıklardan giriş yapan her insanın koronavirüsünü kontrol edemeyiz” dedi. Salı günü ise Kovid-19 tanısı konulma riski taşıyan 60 çalışanı evlerine gönderdiklerini söyledi.

LKAP İlteşim Sorumlusu, maden ocağının Malmberget kesiminin birkaç gün kapalı kalacağını da sözlerine ekledi.

ÖNCEKİ HABER

Elazığ'da Yıldızlar SSS Holding patronu, atılan işçileri işe geri alacağını söyledi

SONRAKİ HABER

Matbaa işçisi yazdı: Kaybedecek neyimiz kaldı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa