18 Haziran 2020 07:19

Barış Akademisyeni Lütfiye Bozdağ beraat etti

"Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı bildiriye imza atttığı için Anayasa Mahkemesi kararına rağmen hakim karşısına çıkan Barış Akademisyeni Lütfiye Bozdağ beraat etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

"Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisine imza atttığı için Anayasa Mahkemesi kararına rağmen hakim karşısına çıkan Barış Akademisyeni Lütfiye Bozdağ beraat etti.

2019 Temmuz ayındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı sonucu Barış Akademisyenleri’ne yönelik birçok dava beraatle sonuçlansa da kimi yargılamalar devam ediyor. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, verdiği ağır mahkumiyetleri istinafın bozmasından sonra AYM kararını izleyip dosyaları kapatması gerekirken yeniden duruşma günü verdi. Bu durumda olanlardan biri de Barış Akademisyeni Lütfiye Bozdağ. Bozdağ, bugün hakim karşısına çıktı.

MAHKEME, BOZDAĞ HAKKINDA BERAAT KARARI VERDİ

Sadece bir gazeteci ile 3 izleyicinin salona alındığı duruşmaya, yargılanan Lütfiye Bozdağ ve Avukat Meriç Eyüboğlu katıldı.

Mahkeme Başkanı, duruşma başlar başlamaz, "Bozma kararına ne diyorsunuz" diye sordu, Bozdağ da "Olumlu buluyorum, beraatımı talep ediyorum" dedi. Avukat Eyüboğlu da "AYM kararının üzerinden 11 ay geçti. Duruşma günü vermek yerine derhal bozma kararı vermeniz gerekirdi. Bu, davanın sürüncemede kalmasına, mağduriyetin artmasına neden olmaktadır. Adil yargılanma hakkının ihlalidir, hak ihlali devam etmesin" dedi.    

Verilen kısa aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, AYM kararını da dikkate alarak Lütfiye Bozdağ'ın beraatine karar verdi.

ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA: ADİL YARGILANMA HAKKININ İHLALİDİR

Dava öncesi adliye önünde yapılan açıklamada ilk olarak Avukat Meriç Eyüboğlu konuştu. Anayasa Mahkemesinin, "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisine imza atmanın suç olmadığını, bir hak kullanımı olduğunu söylemesinin üzerinden 11ay geçtiğini hatırlatan Eyüboğlu, "Bu karara rağmen hâlâ bitmeyen bir dava süreci ile karşı karşıyayız. Bugün Lütfiye Hoca, temmuzun ilk haftasında Gençay Gürsoy ve Şebnem Korur Fincancı hocalar yine 37. Ağır Ceza Mahkemesi önüne çıkacaklar. Anayasa Mahkemesi, 'bu hak kullanımıdır' dedikten sonra yargılanan onlarca imzacı akademisyenle ilgili beraat kararı verildikten sonra ve bu kararlar kesinleştikten sonra hâlâ yargılanan akademisyenlerin olması hukuka aykırıdır. Bu, adil yargılanma hakkının ihlal edilmesidir, açıkça suçtur" ifadelerini kullandı.

"ADALET HARABESİ ÖNÜNDE SÖYLÜYORUZ, BARIŞ TALEBİ YARGILANAMAZ"

Ardından söz alan Lütfiye Bozdağ ise şunları söyledi: Koronavirüsü başka kişilere bulaştırma riski taşıdığı gerekçesiyle kamu sağlığı gözetilerek alınan tedbirler kapsamında, anayasal hak olan demokrasi yürüyüşüne bile izin vermeyen valiliklere rağmen 37. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, ısrarla barış akademisyenlerini duruşmaya çağırmaktadır. Adaletin ayaklar altında çiğnendiği bu dönemde buraya gelip adalet ve barış talebimizi yineliyoruz. Bugün Çağlayan adalet harabesi önünde bir kez daha sözümüzü söylüyoruz, barış talebi yargılanamaz" dedi.

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi, Temmuz 2019'da, "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriyi imzaladığı için “terör örgütü propagandası yapmak” suçlmasıyla cezalandırılan barış akademisyenlerinin, ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine hükmetti. AYM’nin verdiği bu karar sonrası kesinleşen cezalar için yeniden yargılama yolu açıldı, istinaf aşamasında olan davalar için bozma kararı, devam eden davalar için de beraat kararları verildi.

Neredeyse bütün mahkemeler dosya üzerinden beraat kararı verirken 37. Ağır Ceza Mahkemesi ise bu kapsamda yargılanan Lütfiye Bozdağ, Şebnem Korur Fincancı ve Gençay Gürsoy için duruşma günü verdi.

ÖNCEKİ HABER

Bingöl'deki depremzedeler: Çadır verilmedi, evlerimize giremiyoruz

SONRAKİ HABER

Özak Tekstil'de ücretsiz izne çıkarılan DİSK üyesi işçiler, işe geri alınmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...