16 Haziran 2020 15:31

Liselilerden YKS tarihine tepki: Turizmcinin sesi bizim sesimizi bastırdı

Ankara'da görüştüğümüz lise son sınıf öğrencileri YKS'nin erkene alınması nedeniyle yaşadıkları kaygıları anlattı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Zehra KEKEÇ
Ankara

Kovid-19 salgını nedeniyle Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) önce ertelenip sonra yeniden erken bir tarihe alınması nedeniyle üniversite adaylarının endişesi ve tepkisi sürüyor. Uzaktan eğitimin yanı sıra bu süreçte neler yaşadıklarını konuştuğumuz Ankaralı lise son sınıf öğrencileri, sınavın erkene alınmasını “Turizmcinin sesi, bizim sesimizi bastırdı” diye değerlendirerek taleplerinin dikkate alınmadığını söyledi.

UZAKTAN EĞİTİM SIKINTISI

Türk Telekom Mehmet Kaplan Sosyal Bilimler Lisesinden sınava girecek olan bir son sınıf öğrencisi pandeminin ilan edilmesinin ardından başlatılan uzaktan eğitimde yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Online derslerin yeterli ve verimli olmadığını söyleyerek “Öğretmenlerle sanal iletişim, yüz yüze iletişim gibi olmuyor. Öte yandan, sınava hazırlanan çoğu öğrenciye göre kısmen daha iyi şartlara sahip olsam da ev ortamında çalışmak, okul ya da kütüphaneye nazaran çok daha zor. Şahsen evde, çok fazla uyaran olmasından dolayı çalışamıyorum. Kötü etkilendiğimiz bir sürecin içindeyiz ve sürekli evin içinde kalmak buna yardımcı olmuyor” dedi.

"TALEPLERİMİZ DİKKATE ALINMIYOR"

Bu yüzden emeklerinin boşa gideceği endişesini yaşayan öğrenci, “Taleplerimiz dikkate alınmıyor. Hepimiz bu konuda sesimizi duyurmaya çalışsak da bir değişiklik yaptıramadık. Sanıyorum turizmin sesi, bizim sesimizi bastırıyor” ifadelerini kullandı. Gazi Anadolu Lisesinde okuyan öğrenci de bu süreçte eğitim sisteminin çelişkilerini daha net gördüklerini vurgulayarak sınavın tekrar öne çekilmesini turizm sektörünün sekteye uğramaması için öğrencilerin emeklerinin hiçe sayılması olarak düşündüğünü söyledi.  

GÖZ BOYAMA ÇABALARI…

Pandemi öncesinde ev ortamı uygun olmayanların kütüphanelere gittiğini belirten Ayhan Sümer Anadolu Lisesinden bir öğrenci, bu nedenle salgın sürecinde ev ortamı çalışmaya müsait olmayan öğrencilerin ciddi zorluklar yaşadığına vurgu yaptı. Öğrenci, normalleşmeyle birlikte geç açılan kütüphanelerin, düşürülen baraj puanı ve sınava eklenen 30 dakikanın ise öğrencilerin gözünü boyama çabası olduğunu söyledi.

TEPKİ SOSYAL MEDYADA KALDI

Gazi Anadolu Lisesinden başka bir son sınıf öğrencisi de evde 5 kişi yaşadıklarını ve sesten rahatsız olduğu için derslerine konsantre olmadığını anlatarak “Ailem destek olmaya çalışıyor ama ne kadar olabilirler ki? Onların da hayatı var, sessizce evde oturmalarını bekleyemem. Kendimi ailemin uyanma saatine göre ayarlamak zorunda kaldım. Tüm bunların motivasyonumu düşürdüğünü söyleyebilirim” diyor. Öğrenci, sınavın erkene alınmasına büyük bir tepki olduğunu ama sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle seslerini sosyal medyadan duyurmak zorunda kaldıklarını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Miçotakis, Türkiye'ye "mahalle kabadayısı" benzetmesi yaptı

SONRAKİ HABER

Fransa’da sağlık emekçileri talepleri için greve çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa