16 Haziran 2020 14:14

Muratpaşa Belediyesinin sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi protesto edildi

Muratpaşa Belediyesi, Tüm Bel-Sen ile imzaladığı ve içinde emekçilere yönelik pek çok kazanımın bulunduğu sözleşmeyi Sayıştay Raporunu gerekçe göstererek feshetti. Fesih kararı protesto edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tüm Bel-Sen üyesi belediye emekçileri, Muratpaşa Belediyesinin Tüm Bel-Sen ile imzaladığı sözleşmeyi Sayıştay Raporunu gerekçe göstererek feshetmesini protesto etti.

Tüm Bel-Sen Antalya Şubesi Başkanı İlhan Karakurt tarafından yapılan açıklamada Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın, mevcut sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetmekle; memur ve sözleşmeli 435 emekçinin ekmeğini küçültüğü belirtilerek; “Yaklaşık 10 yıldır Tüm Bel-Sen ile imzalanan mevcut sözleşmeden elde ettiği hak ve ödemelerle yaşamını sürdüren ve buna göre gelecek hesabını yapan 435 arkadaşımızı mağdur etti. Memur ve sözleşmeli arkadaşlarım büyük bir şok içindeler. Hâlâ, böyle bir sözleşmenin feshedilmesine inanmak istemiyorlar. Bizler de buna inanmak istemiyoruz” denildi.

“FESİH İŞLEMİ DEMOKRATİK BİR TUTUM DEĞİLDİR”

Ümit Uysal’ın, bu fesih kararının, belediye emekçilerinin ekmeğini küçülttüğünü ve maddi-manevi sıkıntılar yaşamasına yol açtığını belirten Karakurt. Şunları söyledi; “Tüm Bel-Sen olarak, öncelikle ortaya çıkan bu sözleşme krizini anlamakta güçlük çektiğimizi belirtmek isteriz. Şöyle ki; Türkiye ve Dünya koronavirüs salgını ile uğraşırken ve Muratpaşa Belediyesi bu mücadelede ‘ödül’ alırken ve hepimizin koronavirüse karşı mücadeleye kilitlendiği ve seferber olduğumuz bir zamanda, 1 haziran günü Belediye Meclisini, sendika ile hiç görüşmeden ve bilgilendirmeden ‘mevcut sözleşmeyi feshetme’ yetkisini alabilmek için olağanüstü toplantıya çağırması hiç de demokratik bir tutum değildir. Yani, ortada Tüm Bel-Sen ile Muratpaşa Belediyesinin ‘ortaklaşa’ imzaladığı ve sahiplendiği ve kararlılıkla uygulanagelen bir sözleşme var. Bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin ortada ‘olağanüstü’ bir durum ve tüm hukuk yolları tüketilerek kesinleşmiş bir Sayıştay kararı mevcut değilken, Tüm Bel-Sen’i devre dışı bırakarak, tek taraflı olarak ‘fesih’ işlemini gerçekleştirmek hiç de demokratik bir tutum değildir.”

Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın bu tutum ve davranışınının, hak, hukuk ve adalet değerleri ile bağdaştırmanın da mümkün olmadığının altını çizen Karakurt; “Anayasa ve uluslararası hukuka dayanarak imzalanan Muratapaşa toplu sözleşmenin Hükümet ve Sayıştay müfettişlerinin tacizine maruz kaldığını hepimiz biliyoruz. Ama, altı yıldır bu hukuk dışı, keyfi müdahalelere Ümit Uysal ile birlikte savunma yaptık, direndik, haklılığımızda ısrar ettik ve sözleşmemizi uygulamaktan vazgeçmedik. Ama, şimdi, tek taraflı olarak bir karara, hem de fesih gibi kötü karara imza atması hiç de demokratik bir tutum değildir ve yargısız infaz anlamına gelmektedir bizim için” dedi.

“SAYIŞTAYIN KEYFİ KARARLARI KAMU ZARARINA YOL AÇMAKTADIR”

Hükümetin yeni vergi ve zamlarla halkın ve çalışanların hayatını zorlaştırdığı, hatta emekli ikramiyesi ve kıdem tazminatına göz koyarak emekçilerin geleceğini karartmaya yönelik adımlara attığı günlerde, belediye başkanının kendi çalışanına sıkıntı yaratacak bir tasarrufa tek taraflı olarak başvurması demokratik, halkçı ve sosyal belediyecilik anlayışıyla hiç bağdaşır bir yanı olmadığının altını çizen Karakurt şu ifadeleri kullandı; “Hükümetin çıkardığı sahte sendika yasası üzerinden sayıştay; anayasa ve uluslararası hukuka aykırı kararlar vererek, belediye başkanının toplu sözleşme yapma hakkını sınırlamakta ve ‘yasal sınırı’ gerekçe göstererek ‘kamu zararı’ ‘zimmet’ tespiti yaparak belediye başkanı ile çalışanları karşı karşıya getirmektedir. Belediye çalışanına verilen Kurban, ramazan, 1 Mayıs, eğitim-kültür, yılbaşı, doğum, ölüm ve evlenme ikramiyelerinin kamu zararı olarak gösterilmesi anayasaya, insan hak ve özgürlüklerine tümden aykırıdır. Kamu yararı, çalışanların ekmeğini büyütmektir, refah düzeyini yükseltmektir, iyi ve kötü günde yan yana olmaktır. Burada Sayıştayın kendisi bu keyfi kararları ile kamu zararına yol açmaktadır. Kamu çalışanlarını zarara uğratmaktadır.”

Belediye Başkanı Ümit Uysal’a seslenen Karakurt; “Tek taraflı fesih kararınızın sonuçlarından 435 belediye emekçisi başta olmak üzere siz de dahil hepimiz zarar görecek ve sıkıntılar yaşayacağız. Böylesine hepimizi sıkıntıya sokacak, zarar verecek ve bir çok spekülasyona yol açacak bu fesih tasarrufunuzu kaldırarak, Türkiye'nin en iyi ve örnek sözleşmesine bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da birlikte sahip çıkmaya davet ediyoruz. 435 belediye emekçisi eş ve çocukları ile birlikte sizden bunu bekliyor, istiyor. Sendika olarak biz de bu zorlu süreci birlikte ve yana yana yürüyerek aşacağımıza inanıyoruz. Hak, hukuk ve adalet mücadelesinde Muratpaşa Belediye Başkanı, meclis üyeleri, il-ilçe yöneticileri, emek ve demokrasi güçleri ile birlikte yine, Türkiye’ye örnek olacak uygulamalara birlikte imza atmak istiyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Koreler arası irtibat bürosu havaya uçuruldu

SONRAKİ HABER

Erdoğan ve Merkel Libya gündemini görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...