15 Haziran 2020 15:44

HDP yürüyüşünün Hakkari kolu Van'a ulaştı

Van’da coşkuyla karşılanan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, yürüyüşle halkları kucaklayacaklarını belirterek, “Hakkari’den Edirne’ye özgürlük türküsünü söylemeye başladık” dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), “Darbe karşı demokrasi yürüyüşü” sloganıyla Hakkari’den Ankara’ya başlattığı yürüyüş, Van’a ulaştı. Abluka altındaki kent girişinden itibaren çevredeki yurttaşlar tarafından alkış ve zılgıtlarla karşılanan konvoy, 2 Nisan Caddesi’nde yürüyüş ile devam etti.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran ile HDP’nin MYK ve PM üyeleri ve milletvekillerinin öncülük ettiği yürüyüş, Van AVM’nin önünde polis müdahalesiyle karşılaştı. Yürüyüşçülerin önünü barikatlarla kapatan polis, çevrede alkışlayan yurttaşları tehdit ederek, fiziki müdahalede bulundu.

POLİS MÜDAHALESİ

Yürüyüşlere destekleri sürdüren bir grup genç, polisin sert müdahalesine maruz kaldı. Polise müdahale eden HDP’li vekiller de polis tarafından darbedildi. HDP’li vekil Habib Eksik, Abdullah Koç ve Nuran İmir, polis tarafından darbedildi. Polis saldırısına rağmen partililer, yürüyüşe devam etti.

2 Nisan Caddesi’nden partinin il binasına süren yürüyüş boyunca, “Biji berxwedana HDP’ê”, “HDP halktır halk burada” ve “Darbeci AKP” sloganları atıldı. Polis tehditlerine rağmen çevrede bulunan yurttaşlar, HDP’lileri alkış ve sloganlarla karşıladı.

Partinin il binasına geçen yürüyüşçüler, burada da alkışlarla coşkulu bir şekilde karşılandı.

HAKKARİ’DEN EDİRNE’YE ÖZGÜRLÜK TÜRKÜSÜ

Burada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partililere ve kent halkına teşekkür etti. Yürüyüşün HDP ile birlikte bileşenleri olan DTK, DBP, HDK, SYKP ve ESP’nin öncülüğünde yapıldığını hatırlatan Sancar, “HDP Türkiye’nin bütün renklerini kucaklama, onlarla birlikte var olma, onlarla birlikte yol alma partisidir. Van’da güzel bir havayla karşılaştık. Engellemeler de vardı, ancak bir şey söyledik yürüyüşe başlarken, demokratik haklarımızı kullanırken kararlı, halkımızı koruyan, demokratik olgunluğu elden bırakmayan bir tarz takip ediyoruz. Bizim amacımız adalet, özgürlük, demokrasi isteğini halkımızla paylaşmak. Bu istekleri dalga dalga Türkiye’nin her tarafına yaymak, Hakkari’den başladık, Edirne’ye kadar özgürlük türküsünü söylemeye başladık” diye konuştu.

"VAN BİZİ BAĞRINA BASTI"

Sancar, şunları söyledi: “Kürt halkının coşkusu, desteği, inancı her şart altında kendini ortaya koyar. Bazen sessizliği ile ortaya koyar. O yürekte özgürlük aşkı büyümektedir. Türkiye halklarıyla buluşma inancı büyümektedir. Ses verme imkanı bulduğu her yerde sesini yükseltiyor. O sesi alıp Türkiye’nin her tarafına yayıyoruz. Demokrasi yürüyüşümüzün amacı da budur. Türkiye’nin adalet isteyen bütün insanları buluşsun diye. Bu adaletsiz düzeni, savaş düzenini, hep birlikte değiştirelim. İnsanca bir düzen yaratalım. Demokrasiyi birlikte yerleştirelim. Van bizi bağrına bastı, Van bizim iki gözümüzdür.”

YÜCE: FAŞİZM KAMULAŞIYOR

SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, yürüyüşün amacına değinerek, “Coğrafyamız güzelliğiyle karşıladı bizi. Bu coğrafya yüz yıllardır bir mücadele tarihine sahip. Elbette bu coğrafya kazanacak. Devletin ve iktidarın saldırılarına rağmen, bir çok alanda kazandık, kazanmaya devam edeceğiz. Bu yürüyüşü başlattık. Çünkü Türkiye’de faşizm gittikçe kamulaşıyor. AKP-MHP iktidarı kendisinden başka bir ses çıkmasın istiyor” ifadelerini kullandı.

EDİRNE’DEN ZAP’A: DARBEYE İZİN VERMEYEĞİZ

Gezi direnişini hatırlatan Yüce, “Gezi’nin ruhu aynı zamanda HDP ruhudur. Toplumun bütün kesimleri omuz omuza iktidara biz buradayız, Türkiye’de tek adam rejimine izin vermeyeceğiz dedi. O ruh bizleri 7 Haziran’a götürdü. HDP Türkiye’nin her tarafına umut götürdü. İktidar tüm bunları hazmedemedi, saldırılarını arttırdı. Ama biz yılmadık, Türkiye’deki tüm demokrasi güçlerinin gözü HDP’de. HDP var oldukça, bu ülkeye faşizm gelemeyecek. Edirne’den Zap’a kadar bu mesajı veriyoruz: Biz darbeye izin vermeyeceğiz. Demokrasi inşası için çalışmaya devam edeceğiz. AKP-MHP iktidarının gidici olduğunu biliyoruz. Tüm demokrasi güçlerini AKP-MHP’ye karşı ortak mücadeleye davet ediyoruz. Bu yürüyüş iktidarın faşist politikalarına dur deme yürüyüşüdür. Faşizmin tek kırıntısı kalana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu. (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

Kırşehir İl Emniyet Müdürü ve Akpınar İlçe Kaymakamı’nın Kovid-19 testi pozitif çıktı

SONRAKİ HABER

AKP Sözcüsü Ömer Çelik: Bizi tehdit eden kim varsa HDP onlarla işbirliği yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...