Sınırın iki yakası da ateş altında
ÖSO KÜRT KASABASINA SALDIRDI
Ceyalnpınar’a sınır komşusu olan Suriye’nin Serêkanî (Resulayn) kasabasına 8 Kasımda Özgür Suriye Ordusu güçlerinin girmesinin ardından Esad ordusuyla ÖSO arasında süren çatışmalar 12 Kasım günü Suriye jetlerinin Türkiye sınırına 300 metre uzaklıkta bulunan ÖSO karargahını bombalamasıyla yeni bir boyut kazandı. Daha önce Kürtlerin yaşadığı Halep’in Eşrefiye mahallesinde Türkiye destekli Selahaddin Eyyubi adlı bir gurubun saldırısıyla Kürtler’in Suriye’deki iç savaşa çekilme planı şimdi de Kürtçe adı Serêkanî olan Ceylanpınar sınırındaki Resulayn kasabasında sahneleniyor. ÖSO’nun Serêkanî’ye girmesi ve yerleşmesiyle birlikte iç savaş ilk kez Kürtlerin denetimindeki Batı Kürdistan topraklarına sıçramış oluyor. PYD’nin de etkili olduğu Serêkanî’de ÖSO militanlarının Esad güçlerini kasabadan püskürtmesinin ardından, bu kez uçaklarla PYD ve Kürtlerin bulunduğu mahalleler bombalanmaya başlandı.
Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren Ceylanpınar Belediye Başkanı İsmail Arslan, “Perşembe günü top sesleriyle uyandık. Sabah 10’a kadar karşılıklı top sesleri sürdü. Okullar Perşembe-cuma günü tatil edildi. 2 günde 78 yaralı geldi. Bunların iki tanesi yaşamını yitirdi. İlçemize yoğun bir göç başladı” diyerek çatışmaların ilk başladığı günlerde Serêkanî kasabasından Kürt ve Arapların Ceylanpınar’daki akrabalarının yanına sığınmak için can havliyle tel örgüleri aştığını söyledi.
Cumartesi günü ise bir Suriye helikopterinin keşif yapmasının ardından tüm Ceylanpınarlıların yerlere yatmasına neden olan şiddetli uçak saldırısı olduğunu, şarapnel parçalarının ilçeye kadar geldiğini, camların kırıldığını belirten Arslan “Bombardıman olduğu zaman sığınaklara koşuyoruz” dedi.
Bombaların Ceylanpınar sınırına 100 metre mesafeye düştüğünü belirten Arslan “Ceylanpınar allak bullak durumda. Bombardımandan önce sınır bölgesindeki evlerin boşaltılmasını anons etmemiz büyük bir faciayı önledi” dedi.
Pazartesi günü saat 13.30 ve 15.30’da üç uçağın sınır bölgesine bomba yağdırdığı bilgisini veren Belediye Başkanı Arslan “Bu sabah saat 10’a 5 kala bir uçak yine sınır bölgesini bombaladı iki kez” dedi.
8 Kasımda başlayan çatışmalarda önce Esad güçleriyle ÖSO militanlarının çarpıştığını, Esad askerlerinin iki gün direndikten sonra şehirden çekildiğini belirten Arslan “Bu çatışmalarda 50 Suriye askerinin öldüğü söylendi göç edenler tarafından bize. Şimdi ise Esad uçaklarla ÖSO’yu bombalıyor ama bombalar Kürt mahallelerine isabet etti. Salı günkü saldırılarda 10 Kürt yaşamını yitirirken 67 kişi de yaralandı. Serêkanî de savaş hali var. Şu an sivil olarak çok az kimse kaldı orada” dedi.
Bu bilgileri Serêkanî’den Ceylanpınar’a göç edenlerden öğrendiklerini belirten Belediye Başkanı Arslan ÖSO’nun Serêkanî kasabasına girmesinin ardından, yakında Amûde ve Qamişlo gibi Batı Kürdistan şehirlerine de ÖSO’nun bu şekilde yerleşebileceği uyarısında bulunarak, iç savaşın Kürtlerin yaşadığı diğer şehirlere yayılmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.
Ceylanpınar Belediye başkanı ile telefonda görüşürken Esad uçakları tekrar Ceylanpınar sınırını bombalıyordu. Sığınağa geçmek zorunda olduğunu söyleyen belediye başkanıyla olan görüşmemiz bu nedenle yarıda kaldı.
Şanlıurfa'nın Ceylanpınar sınırında bulunan Resulayn kentinde Özgür Suriye Ordusu ile Esad askerleri arasında yaşanan çatışma, Türkiye vatandaşlarını da etkilemeye devam ediyor. Güne top sesleri ile uyanan Ceylanpınarlı vatandaşlar, bugün yine kepenkleri açmadı. 3 gündür Esad jetlerinin Ceylanpınar sınırına yakın yerlere bomba yağdırması sonucu birçok esnafın camları kırıldı. Bugün de güne top sesleri ile uyanan Ceylanpınarlı vatandaşlar, dükkanlarını açmadı. İlçede okulların 19 Kasıma kadar tatil edildiği duyuruldu. (Diyarbakır/EVRENSEL)
'BELDENİN BOŞALTILMASI İSTENDİ'
Sabah saatlerinde Urfa'nın Suruç ilçesi Mürşitpınar (Kobani) beldesine giden askerler, cami hoparlörlerinden yaptıkları anons ile Suriye tarafında kalan Kobani'de çatışmaların başlayacağını ve yurttaşların can güvenliği için beldeyi boşaltmalarını istedi. Anons üzerine beldenin tamamına yakını boşaltıldı. Şevket Korkmaz isimli belde sakini de anonsu doğrulayarak, "Bizim köylülerin hemen hemen hepsi köyü boşaltıp, Suruç'ta ki yakınlarının yanına gitti" diye konuştu.
KEPENKLER AÇILMADI, OKULLAR TATİL EDİLDİ
Evrensel'i Takip Et