14 Haziran 2020 09:05

Hasta tutuklu tıbbi müdahale geciktiği için parmağını kaybetti

Diyarbakır D Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Hasan Aşa, yaşadığı sağlık sorununa tıbbi müdahale geciktiği için parmağını kaybetti.

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Diyarbakır'ın Pirinçik köyünde yaşayan Ahmet Doğan, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 8 Aralık 2019’da 24 kişiyle birlikte gözaltına alındıktan 5 gün sonra, tanık beyanları, “Örgüt üyesi olmak”, “Örgüte yardım etmek”, “Patlayıcı madde bulundurmak” iddiasıyla tutuklandı. Tutuklandıktan sonra Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevine gönderilen Doğan, aynı suçlamalarla açılan davanın ilk duruşmasında geçtiğimiz günlerde tahliye edildi. Doğan, cezaevinde yaşanan ihlallere ilişkin Mezopotamya Ajansı'na (MA) konuştu.

Hukuksuz bir şekilde gözaltına alınıp tutuklandıklarını kaydeden Doğan, bir tanığın ifadeleri ile onunla birlikte 30 kişinin hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığını söyledi. Düşman hukukunun zirve yaptığı sürecin koronavirüs süreci olduğunu kaydeden Doğan, cezaevinde virüs önlemlerinin alınmadığını, kendilerinin aldıkları önlemlerle yetindiklerini söyledi.

TUTUKLUNUN PARMAĞI KESİLDİ

Hastaneye giden hasta tutukluların, geri getirildiğinde aynı yerleşke içinde bulunan T Tipi’ne götürülüp çıplak aramaya maruz kaldıklarını kaydeden Doğan, acil bir şekilde tahliye edilmesi gereken hasta tutukluların insan onurunu zedeleyen muameleler ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Doğan, “Çıplak arama dayatması yapılan tutukluları virüsün tehlikesi ile karşı karşıya. Ancak bu dayatmadan vazgeçmiyorlar. Kaldığım koğuşta Hasan Aşa arkadaşımız vardı. Parmakları sürekli iltihap kapıyordu. Biz bu parmakların tedavi etmesi için başvurularda bulunduk. Ancak 6 ay sonra müdahale edildiği için bir parmağı kesildi. Parmağındaki kangrenin eline ulaşma ihtimali var. Elinin kesilmesi durumu da var. Müdahale etmeyenler o arkadaşımızın parmağının kesilmesinden sorumludur” dedi.

CEZAEVİNDEKİ SORUNLAR

Siyasi tutukluların ölüme terk edildiğini kaydeden Doğan, “Aziz Işıktaş arkadaşımızın diş sorunu vardı. Defalarca gittiği hastanede dişleri tedavi edilmiyor. 8 aydır yemek yiyemiyor. Bunun sonucunda midesinde sorunlar oluştu. Yemek yemesi için verilen diş takımı da ağzına büyük geldiği için takamıyor. 3 kişiye bir kişilik yemek veriliyordu. Yemeklerde hamam böceğinden tut, kıla kadar her şey çıkıyor. Bu duruma yönelik savcılık ve idareye yaptığımız başvurulara da cevap gelmiyor” diye konuştu.

KANSER HASTALARI

Hasta tutukluların durumunu da dikkat çeken Doğan, “Neredeyse her koğuşta bir hasta tutuklu var. Apê Dedo (Mehmet Emin Özkan) diye bir amca var, 80 yaşının üzerindedir. Onu bile bırakmıyorlar. Kanser hastası. Halil Güneş arkadaş da kanser hastası, dilimiz varmıyor ancak hastalığın son evresindedir. Son aylarını yaşayan bir arkadaşımız, ancak bırakılmıyor” dedi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen Genel Sekreteri Kaya: Hastalığı olan öğrenciler için nasıl önlem alınacak?

SONRAKİ HABER

Selahattin Demirtaş'tan "Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü"ne destek çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...