Sağlık emekçileri, Ayşegül Aktürk için eylem yaptı: Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz

İstanbul Maltepe'de sağlık çalışanı Ayşegül Aktürk'ün kendisine ilişki teklifinde bulunan Muhammet E'yi reddettiği gerekçesiyle öldürülmesinin ardından sağlık emekçileri eylem yaptı.

09 Haziran 2020 11:36
Paylaş

İstanbul Maltepe’deki Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanı Ayşegül Aktürk’ün ilişki teklifinin reddettiği 22 yaşındaki Muhammet E. tarafından öldürülmesine tepki gösteren sağlık çalışanları, hastane önünde açıklama yaptı.  Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Dev Sağlık İş ve İstanbul Tabip Odasının çağrısıyla Süreyyapaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi C Blok Acil Servis binası önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, “Yasayı uygula, kadını yaşat!” sloganları atarken Ayşegül Aktürk’ün öldürüldüğü yere karanfil bıraktı.

Sağlık emekçileri, Ayşegül Aktürk ve şiddete uğrayan, öldürülen tüm kadınlar için basın açıklaması yaptı. Sağlık emekçileri adına basın açıklamasını okuyan SES Anadolu Şube Yöneticisi Diren Doğan Gezgin, bir kişi daha eksilmek istemediklerini söyledi. Ayşegül Aktürk’ün ilişki teklifini reddettiği Muharrem E. tarafından çocuklarının gözü önünde defalarca bıçaklanarak katledildiğini dile getiren Gezgin, “Kadına yönelik erkek şiddeti, kadının bedeni ve hayatı üzerinde kontrol hakkını kendinde gören erkek egemen sistemin sonucu. Kadınlar ‘hayır’ dedikleri erkekler tarafından ilişki kurmaya zorlanıyor, ayrılmak ya da boşanmak istedikleri erkekler tarafından şiddete uğruyor veya öldürülüyor. Şiddete uğrayan kadınlar için gerekli tedbirleri alması gerekenler görevlerini yerine getirmiyor” dedi.
 İstanbul Maltepe'de sağlık çalışanı Ayşegül Aktürk'ün kendisine ilişki teklifinde bulunan Muhammet E'yi reddettiği gerekçesiyle öldürülmesinin ardından sağlık emekçileri protesto eylemi yaptı.

İçişleri Bakanlığının "Salgın döneminde kadına yönelik şiddet azaldı" açıklamasının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Gezgin, kadınların şiddet başvurularını salgını bahane ederek almayı reddeden kolluk kuvvetlerinin ve 6284 sayılı kanunu uygun şekilde uygulamayı askıya alan adli makamların gerekli tedbirleri almadığına dikkat çekti.

"MEDYA, ERKEK ŞİDDETİNE GEREKÇE BULMAYA ÇALIŞIYOR"

Gezgin, açıklamasına şöyle devam etti: Daha önce de karşılaştığımız gibi Ayşegül Aktürk’ün bir erkek tarafından katledilmesi medyada eril bir dille haber yapıldı. Ana akım medyada  ‘Platonik aşık dehşet saçtı’ başlığıyla sunuldu. Katilin ‘aşık’, ‘sevgisine karşılık alamayan’ biri olarak resmedilmesi erkek şiddetine bir gerekçe bulunmaya çalışıldığı, katilin masumlaştırıldığı ve neredeyse hoş görüldüğü bir tablo çiziyor. Kadın cinayetleri, bağlamından koparılıp magazin malzemesi haline getiriliyor. Biz kadınlar; bir kişi daha eksilmek istemiyoruz. Kadınların özgürce yaşayacakları, özgürce tercih yapacakları, erkekler tarafından taciz ve tehdit edilmeyeceği, şiddete uğramayacağı ve öldürülmeyeceği bir dünya istiyoruz. Yaşamak istiyoruz.”

Diren Doğan Gezgin'in ardından SES Şişli Şube Başkanı Fadime Kavak ve İstanbul Tabip Odası Yöneticisi Süheyla Ağkoç da konuştu. Eylem, Ayşegül Aktürk’ün öldürüldüğü yere karanfil bırakılmasıyla son buldu. (Ekmek ve Gül)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

TİHV-İHD: İlk 5 ayda bin kişi kolluk güçlerinin şiddetine uğradı; şiddeti durdurun

SONRAKİ HABER

Otokar’da 15 işçide virüs görüldü, üretime devam denildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa