09 Haziran 2020 05:44

Diyarbakır'da sendikacı ile HDP’lilerin olduğu 6 kişi, Adana’da ise 7 kişi tutuklandı

Diyarbakır’da evlere yapılan baskında HDP Bağlar Belediye Meclis Üyesi Vahit Doğru ve TUAY-DER Eş Başkanı Mehmet Emin Güzel’in de aralarında bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı.

Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği | Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır’da sendikacı ile HDP’lilerin olduğu 6 kişi, Adana’da ise 7 kişi tutuklandı. Diğer yandan Diyarbakır’da 6 kişi, Bitlis’de HDP’li 5 kişi, Mersin’de ise arasında HDP’lilerin olduğu 4 kişi gözaltına alındı.Adıyaman’da ise 5 kişinin gözaltı süresi uzatıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) Üyesi Eşref Mamedoğlu, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) PM Üyesi Ramazan Dengiz, Rosa Kadın Derneği Üyeleri Gülistan Nazlıer, HDP Eski Yöneticisi Hasan Kale ve DİSK Genel-İş Diyarbakır 1 No’lu Şube Başkanı Hasan Hayri Eroğlu Bağlar Belediyesi Eski Eş Başkanı Eşref Güler, sevk edildikleri Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.

“Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanan 6 kişiyle birlikte gözaltına alınan Rosa Kadın Derneği Üyesi Suzan İşbilen ise hastalığı nedeniyle adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

7 kişi Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan bir soruşturma kapsamında haklarında tanık beyanları bulunduğu iddia edilen ve katıldıkları yürüyüş, oturma eylemi, kayyum protestosu, basın açıklamaları gerekçesiyle gözaltına alınmışlardı.

DARBEDEREK GÖZALTI İDDİASI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı bir soruşturma kapsamında, kentte birçok eve polis baskın düzenledi. Dün sabah saatlerinde yapılan baskınlarda, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bağlar Belediye Meclis Üyesi Vahit Doğru, Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) Eş Başkanı Mehmet Emin Güzel, Yöneticisi Şafii Hayme ile Üyeleri Leyla Ayaz, Abdulmenaf Kur, Müşeher Ülker yapılan ev baskınlarında gözaltına alındı.  

Evlere yapılan baskınlarla birlikte TUAY-DER’in Kayapınar Huzurevleri Mahallesi’nde bulunan binasına da baskın düzenlendi. Çilingirle kapıyı açan polisler dernekte arama yaptı.

MA’ya konuşan Şadiye Hayme, eşi TUAY-DER Yöneticisi Şafi Hayme’nin polisler tarafından darbedilerek gözaltına alındığını belirterek, “Polisler bir anda eve girdiler. Eşimi karga tulumba yere yatırarak tekmelemeye başladılar. Ne yapıyorsunuz, sakin olun deyince saçlarımdan tutup yere sertçe beni vurdular. Yat yat diye bağırıyorlardı. Kızım, yaşlı adama ne yapıyorsunuz deyince onu da yumruk ve tekmelerle yere yatırdılar. Başına silah dayayarak, sırtına bastılar. Küçücük kızıma bunu yaptılar.”

BİTLİS’TE 5 HDP’LİNİN EVİNE BASKIN

 Bitlis ve ilçelerinde bu sabah yapılan ev baskınlarında 5 kişi gözaltına alındı. HDP Parti Meclisi (PM) Üyesi Avukat Diyar Orak Tatvan’da; HDP Eski İl Eş Başkanı Orhan Bezirganoğlu, HDP Eski Yöneticisi Günay Karabaş ve Bitlis Belediyesinin önceki dönem HDP’li Meclis Üyesi Ferda Avkan Bitlis’te; Elif Orman Erez ise Güroymak’taki evinde gözaltına alındı.

Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen 5 kişi, bulundukları emniyet müdürlüklerine götürüldü.

Her iki kentte de gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.

ADIYAMAN’DA GÖZALTI SÜRESİ UZATILDI

Adıyaman’da 5 Haziran’da polisin yaptığı ev baskınlarında gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski İl Eş başkanı Abuzer Küçükkelepçe, partinin önceki dönem yöneticisi Rıza Açıkpayam, Eğitim Sen yöneticisi Ayşegül Yücetaş, Demokratik Alevi Derneği İl Başkanı Celal Demirci ve Ebru Güngör Çul, Adıyaman Adliyesi’ne çıkarıldı. Henüz kolluk ifadeleri alınmayan 5 kişinin, gözaltı süreleri 4 gün uzatılarak tekrar İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.Gözaltına alınanların Demokratik Toplum Kongresi (DTK) delegesi olmak ve faaliyetlerine katılmak ile suçlandığı belirtildi.

2013 YILINDAKİ EYLEMDEN TUTUKLAMA

Adana’da mahkemeye sevk edilen 7 kişi, 2013-2016 yılları arasında yapılan toplumsal olaylara katıldıkları ileri sürülüp, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı. 3 kişi de “ev hapsi” tedbiriyle serbest bırakıldı. O dönem 10 kişinin çocuk olması dikkat çekti.

Mersin’de ise HDP Mersin İl Yöneticisi Ali Bilen ve Akdeniz Sanat Atölyesi çalışanlarının da aralarında bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sanatçı Ayşegül Atik hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

AB'den Covid-19 mücadelesindeki firmalara 314 milyon avro hibe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa