08 Haziran 2020 14:38

Oğlunun kaldırıma gömülen kemiklerine 27 yıl sonra sarıldı

Burhan Altıntaş’ın 27 yıl boyunca yolunu gözleyen anne Sabiha Altıntaş, kucağına verilen oğlunun kemiklerine doyasıya sarılmasına izin verilmediğini söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Kilyos Mezarlığında plastik kaplara konularak kaldırıma gömülen cenazelerden Burhan Altıntaş’ın 27 yıl boyunca yolunu gözleyen anne Sabiha Altıntaş, kucağına verilen oğlunun kemiklerine doyasıya sarılmasına izin verilmediğini söyledi.

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek (Oleka Jor) köyünde bulunan Garzan Mezarlığı 19 Aralık 2017’de yıkılarak, 282 cenaze ailelerinden habersiz çıkarıldı. Önce İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) götürülen cenazeler, ardından Kilyos Mezarlığı içinde kaldırıma gömüldü. Ailelerin uzun süren çabalarından sonra 21 cenazenin DNA eşleşmesi yapılarak teslim edildi.

KEMİKLERİ KUCAĞINA VERİLDİ

Mezopotamya Ajansından (MA) Erdoğan Alayumat'un haberine göre, Kilyos kaldırımına gömülen ve DNA eşlemesinin ardından ailesine teslim edilen cenazelerden biri de Burhan Altıntaş’a ait. 1992 yılında PKK’ye katılan Altıntaş, 1994 yılında Bitlis kırsalında yaşanan bir çatışmada yaşamını yitirdi. Anne Sabiha Altıntaş, 2014 yılında oğlunun cenazesinin Garzan Mezarlığı’nda olduğunu öğrenir. Cenazelerin Kilyos’taki mezarlığa defnedilmesine dair MA’dan Erdoğan Alayumat’a konuşan anne Altıntaş, “Oğlumun kemiklerinin olduğu kabı görünce kalbim duracak gibi oldu. Saklama kabını benim kucağıma verdiklerinde, ilk önce oğlumun içinde olduğuna inanamadım, sonra kabı açıp kemiklerine bakmak istedim ama yanımda olanlar ilk önce buna izin vermediler. Daha sonra ısrar edince açıp baktım, çok kısa bir an kemiklerine baktım. Ben yıllarca oğlumun bir gün geri gelip bana sarılacağı hasretiyle yaşadım, ama kucağıma verilen plastik kabın içindeki kemiklere sarıldım” dedi.  

ACININ TARİFİ YOK

İstanbul’dan Bitlis’e bir buçuk günde vardıklarını anlatan anne Altıntaş, “Köye vardığımızda mezarlığın etrafı askerler tarafından sarılmıştı. Aileden başka hiç kimse mezarlığa alınmadı. Bu şekilde saklama kabından çıkardığımız kemikleri tek tek yan yana dizerek defnettik. Orada oğlumun kemiklerine bile doyasıya sarılmama izin vermediler. Bize yaşatılan acının tarifi yok ama o kemikleri o kaldırımdan alarak biraz da olsa acımızı hafifletmeliyiz" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mayıs ayında 203 yaşam hakkı ihlali

SONRAKİ HABER

Gazeteci Burcu Karakaş: Amaç, en ufak eleştiriyi bile görünmez kılmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...