09 Haziran 2020 01:22

İki aydır kısa çalışma ödeneği yatmadı, gecekonduya taşındı

Hacettepe Üniversitesinde yaklaşık 350 işçiye 2 aydır herhangi bir ücret yatırılmadı. İşçiler kısa çalışma ödeneğini de hak etmiş olmalarına rağmen alamadı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Lavin CANAN
Ankara

Koronavirüs salgını sürecinde kısa çalışma ödeneği koşulları esnetilmesine rağmen, hâlâ birçok emekçi ödenekten faydalanamadı. Hacettepe Üniversitesinde yaklaşık 350 işçiye 2 aydır herhangi bir ücret yatırılmazken, gazetemize konuşan bir işçi apartman dairesinden gecekondu bir eve taşınmak zorunda kaldığını söyledi. Gazetemizin edindiği bilgiye göre Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Müdürlüğünden onay verilmesine rağmen kamu kurumları sona bırakıldığı için hâlâ İŞKUR’da gerekli işlemler yapılmadı.

Hacettepe Üniversitesi Sosyal Tesis ve İktisadi İşletmeler çalışanı 350 emekçi yaklaşık 3 aydır ücret alamıyor. Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi nedeniyle bütün çalışanlar için tam zamanlı kısa çalışma ödeneğine başvuruldu. Ancak işçiler aradan geçen 2 aya rağmen hâlâ ücretlerini alamadı. Gazetemize konuşan işçiler, bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Üniversite Genel Sekreterliğinde çalışan bir işçi, bu dönemde apartman dairesinden gecekonduya taşındığını söyledi. Ödeneğin yatmadığı ilk ayın ardından kirayı ödeyemeyeceği için evden çıkmak zorunda kaldığını belirten işçi, “Burayı da eş dost yardımıyla buldum. Epeydir oturulmayan bir ev, yalnız olduğum için bir insanı idare eder. Akması, giderlerindeki sıkıntısı gibi bakımsızlığı var tabii. 2 göz oda, biri kullanılır vaziyette” dedi.

Koronavirüsün faturasının işçilere, seyyar satıcılara, yevmiyeli çalışanlara, yasal olmasa da asgari ücretin altında çalışanlara, sigortasız çalışanlara ve küçük esnafa kesildiğini söyleyen işçi, muhalefetin de bu konuda etkin rol izlemediğini dile getirdi. İşçi, “Ben kavramını silip biz olarak harekete geçmeliyiz. Ses vermekten korkmadan var olan haklarımızı öncelikle koruyup sonrasında iyileştirmemiz, boyun eğmeden hakkımız olanı yani insanca yaşamı elde etmek gerekiyor” dedi.

“YENİ EVLENDİM, GÜNLÜK İŞLER YAPARAK GEÇİNMEYE ÇALIŞIYORUM”

Yine genel sekreterlikte çalışan genç bir işçi, yeni evli olduğunu ve halihazırda yeterince borçları olduğunu anlattı: “Kısa süreli günübirlik işlerde çalışıyorum. Sürekli gelecek ve günü kurtarma kaygısı yaşıyorum. Evlilik hayatının getirdiği bir sürü yeni sorumluluk var. Bunları yerine getiremediğim için kendime ve eşime karşı çok mahcubum. İŞKUR ve üniversite arasında sıkıştık. Dün bizden vergi alan devlet bugün bizi yok sayıyor. Sesimizi duymamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Maaş kesildi diye hayatın getirileri ve götürüleri kesilmiyor. Kimse temel hakkımızdan vazgeçmemizi beklemesin.”

BAKANLIKTAN ONAY VERİLİP İŞKUR’DA BEKLEDİĞİ BELİRTİLDİ

Peki aradan geçen 2 aya rağmen neden yüzlerce işçinin kısa çalışma ödeneği verilmiyor. İşçiler bu konuda doğru düzgün bir açıklama yapılmadığını ve herkesin topu birbirine attığını söylüyor. Gazetemizin edindiği bilgiye göre ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Müdürlüğünden onay verilmesine rağmen süreç bürokrasiye takılmış durumda. Bakanlıktan gelen onayın İŞKUR’da beklediği ve kamu kurumunda çalışanlara yapılacak ödemelerin sıralamada sona bırakıldığı belirtiliyor. Hacettepe Üniversitesinden ise bu konuda herhangi bir açıklama yapılmadı.

İşyerinde örgütlü bulunan DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası, konuya ilişkin salı günü önce işçiler, ardından yönetimle bir toplantı yapacak.

ÖNCEKİ HABER

Tarihteki köle isyanları: "Atalarım köleydi ama uysal değildi"

SONRAKİ HABER

Yılmaz Özdil, son 1 ayda yayımlanan en az 15 yazısını eski yazılarından kopyalamış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...