06 Haziran 2020 23:32

Veli Ağbaba’dan hükümete gelir kaybına uğrayan 4,5 milyon çalışan için çağrı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, pandemi ile birlikte gelir kaybına uğrayan en az 4,5 milyon çalışan için hükümete 12 maddelik ekonomik destek çağrısında bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, pandemi ile birlikte mart ayından bu güne kadar en az 4,5 milyon çalışanın gelir kaybına uğradığını belirterek hükümete çalışma yaşamı için 12  öncelikli maddelik çağrıda bulundu. Hükümetin gelir kaybı yaşayan çalışanların ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini söyleyen Ağbaba, “İşsizlik fonu sigortası sadece çalışanlar için tahsis edilsin. Asgari ücret yeniden belirlensin” dedi.

Pandemi krizinin yarattığı ekonomik sorunların en çok ücretli çalışanları etkilediğini ve Mart ayından bu güne en az 4,5 milyon çalışanın gelir kaybına uğradığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Hükümet bu süreçte 4,5 milyon çalışana 6 milyar TL gelir desteği sağlarken, 5,5 milyon haneye toplam 5,5 milyar TL gelir desteğinde bulunmuştur. Maliye ve Hazine Bakanlığı pandemi sürecinde açıklanan ekonomik paketin oranını çarpan etkisiyle birlikte 500 milyar TL’ye ulaştığını söylemiş olmasına rağmen çalışanlara ve hiçbir geliri olmayan yoksul hanelere ödenen nakdi ücret desteği sadece 11,5 milyar TL ile sınırlı kalmıştır” dedi.

"MİLYONLARCA ÇALIŞAN GELİR KAYBINA UĞRADI İŞSİZ KALDI"

Pandemi sürecinde içişleri bakanlığı tarafından en az 252 bin 690 iş yerinin faaliyetlerinin durdurulduğunu ifade eden Ağbaba, “Durdurulmuş, bu işyerlerinde çalışan en az 2,4 milyon çalışan gelir kaybına uğramış veya işsiz kalmıştır. Bu süreçte başta faaliyetleri durdurulan işyerlerinde çalışanlar olmak üzere gelir kaybına uğrayan tüm yurttaşların kira, fatura ve kredi borçları için herhangi bir çözüm sunulmamıştır. Ayrıca bu süreçte işsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarında herhangi bir iyileştirme yapılmamıştır. Temel gıda ve besin maddelerinde yaşanan artış, salgın döneminde çalışanların mutfağındaki yangını daha fazla arttırmıştır” ifadelerini kullandıç

"ASGARİ ÜCRET TEKRAR BELİRLENMELİ"

Ağbaba, hükümete çalışanların gelirini, işini ve sağlığını koruması için 12 maddelik ekonomik destek çağrısında bulundu:

  1. 17 Temmuz’da dolan kısa çalışma ödeneğini ve işten çıkarma yasaklarının bitiş tarihi  itibariyle 3 ay daha uzatılması gerekmektedir.
  2. Cumhurbaşkanı kısa çalışma ödeneğinin işsizlik ödeneğinden mahsup edilmeyeceği yönünde karar alması gerekir.
  3. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşulu olan son 3 yıl 450 gün prim ve 60 gün kesintisiz hizmet şartına son verilmeli, tüm işçilerin kısa çalışma ödeneğinden yararlanması sağlanmalıdır.
  4. İşsizlik sigorta fonunun toplam varlığı 132 Milyar TL civarındadır. Fonda işsizlere ödenmesi için yeterli para bulunmaktadır. Ücretsiz izne çıkartılan işçilere bu süreçte aylık 2 bin 324 TL asgari ücret düzeyinde ödeme yapılmalıdır.
  5. İçişleri Bakanlığı talimatı ile Pandemi süresinde geçici olarak durdurulan en az 252 bin 690 iş yerinde, en az 2 milyon 413 bin kişi çalışmaktadır. Bu iş yerlerinde çalışan işçilerin gelir kayıpları devlet tarafından işsizlik sigorta fonundan karşılanmalıdır.
  6. İşsizlik sigorta fonu sadece çalışanlar için tahsis edilmelidir. İşverenlere veya kamu bankalarına teşvik olarak kullanılmasının önüne geçilmelidir.
  7. Ülkemizde hiçbir sosyal güvencesi olmadan yani kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 30’dur. Hükümet kayıt dışı çalışıp işini kaybeden işçilere asgari ücret düzeyinde destek sağlamalıdır.
  8. Düzensiz ve keyfi olarak yapılan sosyal yardımlar yerine tüm yurttaşların geçimini sağlaması için aile sigortası uygulaması hayata geçirilmelidir.
  9. Tüm temel tüketim ve ihtiyaçlar üzerindeki vergiler kaldırılmalıdır.
  10. Asgari ücret tespit komisyonu 2020 yılı için ikinci kez toplanmalı, asgari ücret çalışanlar için tekrar belirlenmelidir. Ayrıca asgari ücretten vergi kesintisine son verilmelidir.
  11. Gelir kaybı yaşayan yurttaşların kira, fatura ve kredi borçları hükümet tarafından gelir kaybı süresince karşılanmalıdır.
  12. SGK tarafından yayımlanan Covid-19’un “iş kazası” statüsünden çıkarılmasına yönelik genelge iptal edilmeli, Covid-19 iş kazası ve meslek hastalığı kapsamına alınmalı, çalışanlar adına neden olabilecek hak kayıplarının önüne geçilmelidir.
ÖNCEKİ HABER

Anne Rukiye Mat: Şikayetlerim dikkate alınsaydı Ceylan yaşıyor olurdu

SONRAKİ HABER

Keloğlan ile Romeo ve Juliet oyunları Salondan Yayın’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...