05 Haziran 2020 21:51

Bursa Çevre Platformu Çalı’da yapılan HES inşaatına yürüdü

Bursa Çevre Platformu 5 Haziran Dünya Çevre gününde Nilüfer ilçesi Çalı bölgesinde yapımı süren HES inşaatını basın açıklamasıyla protesto etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Doğa katliamına suyuna, toprağına sahip çıkmak için HES inşaatının yapıldığı yere yürüyüş yapan Bursa Çevre Platformu üyesi ve köylüler taşıdıkları dövizlerle doğa katliamına dur dedi.

Yürüyüş boyunca; “Dereler, meralar şirketlerin olamaz, HES’lere inat yaşasın hayat, Dereler özgürdür özgür akacak, Toprağına suyuna onuruna sahip çık” sloganları atıldı.

ÇEVRE GÜNÜNÜ KUTLAYAMIYORUZ

Bugün 5 Haziran Dünya Çevre günü fakat yıllardır olduğu gibi bugünde ülkemizde çevrenin ve doğanın gününü kutlayamıyoruz diyen DOĞADER Üyesi Murat Demir; “Çünkü çevre günü kutlanacak olan bir gün olmaktan çıktı doğanın talan edildiği doğanın ve yaşamın savunulması gereken bir gün oldu artık. Burada pandemi döneminde hızlanan bir sürecin içindeyiz. Bizler sokağa çıkma yasaklarında evimizden çıkamazken Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi burada da şirketler doğayı hızla talan ediyorlar. Ama bizler yaşam savunucuları buna göz yummayacağız” dedi.

HER YIL OLAN SU NEDEN BU YIL YOK

Çalı Çevre ve Kültür Derneği (ÇEKÜDER) adına yapılan basın açıklamasında; “Biryandan pandemi süreciyle uğraşırken bir yandan da doğa mücadelesi vermek zorunda kalıyoruz.  Çünkü egemenler aç gözlü şirketler karlarına kar sermayelerine sermaye katabilmek için canla başla bizim toprağımıza suyumuza yaşam alanlarımıza saldırıyorlar. Ama bizler bu saldırı karşısında bir adım geri durmadık durmayacağız. Karantina günlerinde olduğu gibi normalleşme sürecinde de mücadelemize devam edeceğiz. Çocukken oynadığımız bu dereye bir daha giremeyeceğiz, ağaçların gölgesinde oturamayacağız. Tek duyduğumuz şey bu santralin çarkları olacak tek gördüğümüz şey bu santralin kocaman beton yığını olacak. Bu topraklara bizlerin borcu var. Ovada meyvelerimiz olgunlaşıyor ama suyumuz yok. Neden her yıl olan su bu yaz yok. Çiftçiye zarar gelmeyecek dendi ama görüyoruz ki şimdiden suyumuz kesildi. Tarım bu topraklarda eski medeniyetlerden beri var. Bu alanın 100 metre ilerisi 3.derece arkeolojik sit alanıdır. Neden burayı talan ediyoruz. Bizler bu topraklara baktığımızda cenneti görüyoruz. Ama onlar baktıklarında madeni görüyorlar, parayı görüyorlar. Bu HES’çi şirket bizleri ağaçların önünde suyun önünde görecek” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

"Seçimde oy, sonrasında ‘terörist’ olarak görülüyoruz"

SONRAKİ HABER

Bağcılar’da bir kadın katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...