06 Haziran 2020 03:50
Son Güncellenme Tarihi: 06 Haziran 2020 04:51

"Seçimde oy, sonrasında ‘terörist’ olarak görülüyoruz"

3 milletvekilinin dokunulmazlıklarının düşürülmesine ilişkin konuşan Diyarbakırlı yurttaşlar, “Seçimde oy, sonrasında ‘terörist’ olarak görülüyoruz” diyerek tepki gösterdi.


Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından gönderilen talimat doğrultusunda haklarındaki fezlekeler okunarak milletvekillikleri düşürülen CHP’li Enis Berberoğlu ile HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları tutuklanarak cezaevine gönderildi. Duruma ilişkin Evrensel’e konuşan Diyarbakırlı yurttaşlar, “Seçimde oy, sonrasında ‘terörist’ olarak görülüyoruz” diyerek tepki gösterdi.

"DEMİRTAŞLAR ALINDI, İRADELERİNİ ALAMADILAR"

Yurttaşlardan Yılmaz Bütün, Türkiye’de demokrasi, adalet, hukuk sorununun olduğunu belirterek, iktidarın HDP’li vekillere yönelik tutuklama ve fezlekelerle tamamen muhalefeti ortadan kaldırmayı amaçladığını ifade etti. Bütün, “İktidar muhalefeti ortadan kaldırmak istiyor. CHP’de buna yardım ediyor. Kendisine muhalefet eden CHP, dün HDP’li vekillerden bahsetmedi. Ne oldu bak, onların vekilleri de gidiyor. Burada bir haksızlık var ve hep susuyor CHP, sıra kendisine de geldi sonunda. HDP vekilleri tutuklayabilirler, bunu her zaman yaptılar. Demirtaşlar, İdrisler içeride ama onların iradesini teslim alamadılar. HDP daha artık o parlamentoda olmamalı, sine-i millet yapsın. Zaten sana, bize ‘terörist’ diyorlar, hiçbir suç yokken. İradeni tanımayan bir yönetim seni de tanımıyor demektir. Bizim bu ülkede Kürtlere karşı olan algı hiçbir zaman değişmedi, değişmeyecek. Seçimde oy, sonrasında ‘terörist’ olarak görülüyoruz” dedi.

"BU MECLİS HALK AÇKEN NEREDE?"

Tahir adlı yurttaş ise Türkiye’de iktidarlar yönetemediklerinde Kürt kozunu her dönem kullandığını söyleyerek, iktidarın girdiği siyasi krizi örtbas etmek için bu yola başvurduğunu belirtti. Tahir, “Bu ülkede hangi iktidar Kürtleri tutuklamadı, milliyetçiliği kullanmadı, hepsi kullandı. Bu halkın başka derdi mi yoktu. Meclis 3 vekil için toplandı, tutuklattı. Bu Meclis halk açken nerede? Bu Meclis insanlar ölürken nerede? Bu Meclis ne zaman halkın menfaati için toplandı? Millet hâlâ PTT kuyruğunda ne çözüm ürettiler bugüne kadar? İktidar zaten ne zaman sıkışsa ana muhalefet partisi imdadına yetişiyor. Şimdi onun imdadına kim yetişecek? Kürtler alışkın bu duruma. Bugün değil irade gasbı karşısında her zaman duruşunu korudu bu halk. Zorla güzellik olmaz bunu anlasın iktidar, Kürtlerin bu konuda tavrı net” diye konuştu.

"BU DURUMA GELMEDE CHP’NİN DE PAYI VAR"

Murat Tan, HDP’li milletvekillerinin tutuklanmasının olası bir durum olduğunu beklediklerini ifade ederek, “Tutuklanmalarına şaşırmadık ki. Böyle olacağı belliydi. Muhalefet muhalefet değil ki. Kılıçdaroğlu dün bile çıkıp HDP’li vekiller diyemedi. Kendi vekilinden konuştu. HDP’ye kendisiyle ittifak yapmış partiye sırtını döndü. Neyin korkusu bu. İktidarın yanında olsan ancak böyle bir tavır alırsın. HDP zaten bu ülkenin günah keçisi hepsini alsalar içeri ne olacak. İradeyi gasbederek teslim alamazlar.  Bu durumun bu noktaya gelmesinde iktidar kadar CHP’nin de payı var. Bütün vekilleri de alsalar bu iktidara oy çıkmaz buradan. HDP’nin kendisini yok sayan bir Mecliste olmasının da mantığı yok” dedi.

"AYNI İRADEYİ ORTAYA KOYACAĞIZ"

Muzaffer Alan ise HDP’li milletvekillerinin, milletvekillikleri düşürülerek tutuklanmalarını kayyum politikasının Meclis ayağı olduğunu belirterek, ana muhalefet partisi CHP’yi de yaşananlardan sorumlu tuttu. Alan, “Belediyeler de olduğu gibi vekillerin de tek tek alınacakları belliydi. Kendisine tehdit olarak gördüğü için tutukladılar. 6 milyon oyu olan siyasi parti başkanı içeride. Suç ne? yok. Belediyelere nasıl kayyum atadılar Meclise de aynısını yapıyorlar. CHP bunların değirmenine su taşıdı. Bize olan ona da oldu, daha bu başlangıç. Buna sevinmiyorum ama bundan CHP’de sorumlu. Vekillerimiz tutuklandı, ne olacak biliyor musunuz? Biz yine aynı iradeyi ortaya koyacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kişisel lüks tüketime virüs bulaştı

SONRAKİ HABER

Bursa Çevre Platformu Çalı’da yapılan HES inşaatına yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...