05 Haziran 2020 16:19 Güncelleme: 05 Haziran 2020 18:21

Dünya Çevre Günü | İzmir'de ekolojik yıkıma tepki

Dünya Çevre Günü dolayısıyla Konak Kent Konseyi, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Tabip Odası ortak basın açıklaması yaparak kentteki ekoloji yıkıma ve talana karşı tepki gösterdi.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Dünya Çevre Günü dolayısıyla Konak Kent Konseyi, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Tabip Odası ortak basın açıklaması yaparak kentteki ekoloji yıkımına ve talana karşı tepki gösterdi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamaya, Meslek Odaları, Ekoloji ve Çevre Platformları, dernekler, Kent Konseyleri de katılırken CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, HDP ve birçok demokratik kitle örgütü de destek verdi.

"YAŞAMI SAVUNMAK SADECE İNSAN SAĞLIĞIYLA SINIRLI DEĞİL"

Açıklama öncesi konuşan Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, Çevre gününü Ekolojik yıkımla mücadele haftası olarak değerlendirdiklerini söyleyerek dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı. İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı da, "Hekimler, sağlık çalışanları tüm hayatları boyunca yaşamı savunurlar. Artık yaşamı savunmak sadece insan sağlığıyla sınırlı değil artık çevre ile ilgili bir durum. Bu saldırılara karşı çevreden, yaşamdan yana olan tüm sivil kitle örgütlerinin bir araya gelmesi gerekiyor" dedi. CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise, gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmanın önemine vurgu yaparak doğamın talanı için yapılan tüm projelere karşı duracaklarını söyledi.

İZMİR'DE TALANA KARŞI DAYANIŞMA

Basın açıklamasını okuyan Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, "Tanımladığımız ekolojik sorunlarının, kent ve doğa talanlarının bir çok örneğini İzmir’de de yaşıyoruz" diyerek kentleşme ve altyapı sorunları olan İzmir'de de ekoloji yıkımla, talanla mücadele ve dayanışma içinde olduklarını belirtti. Mumcu, "Biz İzmir’in tarihi kent merkezine gökdelen dikmek isteyenlere karşı duruyoruz. Biz yaşam alanlarımızı yok edip yerine alışveriş merkezi kurmak isteyenlere itiraz ediyoruz. Biz nefes alanımız Kültürpark’a sahip çıkıyoruz. Biz kentimizin tarihsel simgesi ve mirası olan Elektrik Fabrikası’nı unutturmuyoruz" dedi.

"BİZ YAŞAMI İSTİYORUZ"

Çeşme'deki projeye de tepki gösteren Mumcu, "Yarımadayı 'turizm' adı altında talan etmeye, yok etmeye niyetlenenlere engel oluyoruz. Biz rüzgar enerjisi türbinleri ile kuşların, arıların, ormanlardaki yaşamın öldürülmesine göz yummuyoruz. Biz Aliağa’da kömürlü termik santrali istemiyoruz" diye konuştu. Altın madenlerinden plansız RES`lere, Gediz Deltası kirliliğinden Gaziemir’deki nükleer atıklara karşı çevre mücadelesini sürdüreceklerini söyleyen Mumcu, "Biz yaşamı, geleceği, hayatı istiyoruz. Havamıza, suyumuza, toprağımıza, kentimize dokunmayın diyoruz" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam