05 Haziran 2020 12:54

Sokağa çıkma yasağı yapboza döndü | Adıyaman: Pandemiyle böyle mücadele edilemez

Hafta sonu sokağa çıkma yasağının Erdoğan tarafından iptal edilmesini TTB Merkez Konseyi Başkanı değerlendirdi: Pandemiyle mücadele, bilimsel verilerle değil piyasanın yönelimlerine göre belirleniyor.

İstanbul'da metrobüs durağı | Fotoraf: Uğur Can/DHA

Paylaş

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın hafta sonu sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını duyurmasının hemen ardından İçişleri Bakanlığı, hafta sonu 15 ilde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını bildirmişti. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap da normalde uygulanmayacağı açıklanan yasak kararının Antep, Diyarbakır ve Karadeniz bölgesindeki bazı illerde vaka artışları bildirilmesi nedeniyle alındığına dikkat çekmişti. Azap, “İstanbul’un 1-1.5 ay önce tamamladığı salgın eğrisi bazı iller için yeni başlıyor olabilir. Bunu dikkatlice takip etmek gerekir” diye konuşmuştu. 

Bakanlığın ve Bilim Kurulu üyesinin açıklamalarından sadece birkaç saat sonra bu kez Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan konuştu, yasak var mı yok mu tartışmasına nihai noktayı koydu:  “15 ilimizi kapsayan hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması uygulamasını iptal etme kararı aldım.” 

TTB: PANDEMİ YÖNETİMİ BÖYLE  OLMAZ 

Yasağın bir açıklanıp bir geri çekilmesi tepki çekti. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman yaşananların pandemiyle mücadelenin bilimsel ve epidemiyolojik verilerle değil piyasanın ve siyasetin yönelimlerine göre belirlendiğini gösterdiğine dikkat çekerek “Böyle pandemi yönetimi olmaz” dedi. 

Dünya Sağlık Örgütünün de Türkiye’nin Avrupa’da vaka artış hızında 5. sırada olduğunu açıkladığını belirten Adıyaman “Vaka sayılarının arttığını yetkililer de ifade ediyor. Tekirdağ, Mersin, Antep, Manisa, Van, Batman gibi illerde de vaka sayılarının arttığı ifade ediliyor” bilgisini verdi. 1 Haziran’da çok hızlı bir şekilde tüm illerde her türlü yasağın kaldırıldığını hatırlatan Adıyaman “Hafta içi yaşanan görüntüler de ortada. Sonuç olarak bu sokağa çıkma yasağının kaldırılmasında da Bilim Kurulunun ilgisi yok. Hatta Bilim Kurulunu yalanlarcasına yasak tekrar iptal ediliyor” diyerek pandemiyle mücadelenin bilimsel veriler ışığında yapılması gerektiğine dikkat çekti.  

SALGINDA GELDİĞİMİZ NOKTA…

TTB Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala sosyal medya hesabından yaşananları “Salgın sürüyor. Toplumun güveni sarsıldıkça, alınan önlemlere uyum azalabilir” uyarısında bulunarak paylaştı. Prof. Dr. Raşit Tükel ise “Bilimsel ölçülere ve değerlendirmelere dayanmadığında, salgınla mücadelede gelinen nokta bu maalesef” dedi. (HABER MERKEZİ)

{{406423}}

{{406412}}

ÖNCEKİ HABER

Almanya halka kaşıkla, tekellere kepçeyle para dağıtıyor

SONRAKİ HABER

Adana'da Dünya Çevre Günü'nde doğa talanı protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...