04 Haziran 2020 15:30

Leyla Güven ve Musa Farisoğulları cezaevine gönderildi

Vekillikleri düşürülen HDP'li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Leyla Güven (solda) ve Musa Farisoğulları | Fotoğraflar: Evrensel ve DHA | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Vekillikleri düşürülen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları tutulandı. Güven'in Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevine, Farisoğulları'nın da Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevine gönderildiği öğrenildi.

GÜVEN, EVİNDEN ÇOK SAYIDA POLİS TARAFINDAN GÖZALTINA ALINDI

Leyla Güven hakkındaki yakalama kararının ardından evinden çok sayıda polis eşliğinde gözaltına alındı. Kararı duyan HDP’li vekiller Güven’in evine giderken, gözaltı esnasında alkışlarla “Biji berxwedana Leyla” sloganları attı.

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada, KCK ana davası kapsamında aldığı 6 yıl 3 ay hapis cezasından kalan 2 aylık ceza nedeniyle gözaltına alınan Güven, kontrollerin ardından Diyarbakır Adliyesine götürüldü. Adliyenin ardından Güven Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevine gönderildi.

MUSA FARİSOĞULLARI, ANKARA'YA GİDERKEN GÖZALTINA ALINDI

Vekilliği düşürülen HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları da Diyarbakır’dan Ankara’ya giderken gözaltına alındı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yakalama kararı doğrultusında Farisoğulları, Diyarbakır-Urfa yolu üzerinde bulunan Pirinçlik karakolunda gözaltına alındı. Farisoğulları, Diyarbakır’dan Ankara’ya gitmek için yola çıkmıştı.

Sağlık kontrolü için hastaneye götürülen Farisoğulları ardından Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesine götürüldü. Ardından çıkarıldığı mahkemece tutulanan Farisoğulları, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.

Farisoğulları, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 9 yıl, Güven'e ise yine aynı mahkemece, aynı suçtan yargılandığı davada 6 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti. Farisoğulları ve Güven'e yargılandıkları davada verilen cezalar, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı.

"GÜVEN’İN CEZAEVİNDE GEÇİRMESİ GEREKEN CEZASI YOK"

Gözaltı kararına ilişkin konuşan Güven’in Avukatı Leyla Yalçındağ, “Leyla Hanım'ın mevcut ceza infaz yasasına göre dahi cezaevine girmemesi gerekiyor; çünkü infazın bitimi 1 yılın altı kalmış; sadece 2 ayı kalmış durumda. Bu sebeple denetimli serbestlik hükümlerinden yararlandırılması gerektiği için yazılı ve sözlü taleplerimiz Başsavcılığı sunuldu. Şu anda Musa Farisoğulları TEM’de ve Leyla Hanım için de aynı kararın olduğunu başsavcılık belirtti. Bu sebeple müvekkilimiz Leyla Hanım'ın cezaevinde geçirmesi gereken herhangi bir cezası yok; bu sebeple gözaltına alınması durumunda ağır bir hak ihlali olacaktır” dedi.

TEMİZKAN: ÇÜNKÜ KÜRT!

Gözaltı kararına tepki gösteren Güven’in kızı gazeteci Sabiha Temizkan da yaptığı paylaşım ile “Güven, tutuklanmak üzere evinden gözaltına alındı. KCK ana davası kapsamında aldığı 6 yıl 3 ay hapis cezasından kalan 2 aylık ceza denetimli serbestlik kapsamında değerlendirilmedi. Çünkü Kürt!” ifadelerini kullandı.

HDP KADIN MECLİSİ: GÜVEN BİZ KADINLARIN İRADESİDİR

HDP Kadın Meclisi ise, “DTK Eşbaşkanı ve Milletvekilimiz Leyla Güven, Saray Darbesi sonucu gözaltına alındı. Leyla Güven, Biz Kadınların iradesidir. Onun gösterdiği direniş ve mücadele dünya kadınlarına ilham olmuştur. Hiçbir faşist iktidar, onu ve biz kadınları mücadelemizden geri adım attıramamıştır” dedi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Milletvekilliği düşürülen HDP'li Musa Farisoğulları cezaevine gönderildi

SONRAKİ HABER

Milletvekilliği düşürülen CHP'li Enis Berberoğlu tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...