04 Haziran 2020 01:55

İran ve Irak’a açılan gümrük kapılarından yük taşımacılığı yeniden başladı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kovid-19 salgını önlemleri çerçevesinde kapatılan İran ve Irak gümrük kapılarının açıldığını açıkladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bir süredir kapalı olan İran ve Irak'a açılan gümrük kapılarında yük taşımacılığı yeniden başlarken geçişler için gerekli sağlık ve güvenlik tedbirleri titizlikle uygulamaya konuldu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bugün Twitter'dan yaptığı paylaşımda, tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 salgını nedeniyle bir süredir kapalı olan başta Habur ve Gürbulak olmak üzere İran ve Irak’a açılan gümrük kapılarından uluslararası yük taşımacılığının yeniden başladığını duyurdu.

"Tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 pandemisi nedeniyle bir süredir kapalı olan başta Habur ve Gürbulak olmak üzere İran ve Irak’a açılan gümrük kapılarımız uluslararası yük taşımacılığına yeniden açılmıştır." bilgisini veren Pekcan, dünyada bulaşının yayılım hızının düşmesi, Irak ve İran’da pandeminin etkilerinin azalmış olması sebebiyle daha önce bu ülkelere yönelik uygulanan kısıtlamaların kaldırıldığını belirtti.

Böylece diğer gümrük kapılarında da uygulanan sağlık ve güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle ticari araç giriş-çıkışlarına yeniden izin verileceğine işaret eden Pekcan, "Türkiye’nin önemli ticaret ortakları olan Irak ve İran’a açılan gümrük kapılarımızın uluslararası yük taşımacılığına yeniden açılmasıyla birlikte, ticaretimizin aksamaması için devreye alınmış olan 'temassız ticaret' uygulamasına da son verilecektir. Söz konusu kararın ihracatçılarımıza, nakliyecilerimize, ulaştırma sektörümüze ve tüm ticaret camiamıza hayırlı olmasını dilerim." ifadelerini kullandı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, salgın nedeniyle daha önce bu ülkelere yönelik yük taşımacılığında uygulanan kısıtlamalar da kaldırılırken ticaretin aksamaması için dorse ve şoför değişimi yapılmak suretiyle yönetilen "temassız ticaret" uygulaması da sonlandırıldı.

Söz konusu gümrük kapılarında diğer ülkelere açılan gümrük kapılarında uygulanan sağlık ve güvenlik tedbirleri uygulanacak.

Sağlık Bakanlığının önerileri doğrultusunda Türkiye'ye giren tüm araçlara dezenfeksiyon yapılacak, araç şoförleri sağlık kontrolünden geçirilecek.

Şoförlerin sağlık kontrollerinde Kovid-19 belirtileri tespit edilirse Türkiyeli şoförlerin belirlenen yerlerde karantina ve tedavi altına alınmaları sağlanacak, semptom görülen yabancı şoförlere ise geçiş izni verilmeyecek.

Şoförlerin yurt içindeki mola yerlerinde ve diğer insanlarla temas halinde olabilecekleri her noktada maske takmaları, araçlarında yeterli miktarda maske, el dezenfektanı ve uzun süre yetecek gıda malzemesi bulundurmaları sağlanacak.

Özellikle transit geçecek yük taşımacılığı yapan araçlar, "Araç Takip Sistemi" ile izlenerek en kısa sürede ülkeden çıkış yapmaları yönünde uygulamalar yürütülecek.

IRAK'A AÇILAN HABUR GÜMRÜK KAPISI 1 MART'TA KAPATILMIŞTI

Habur Gümrük Kapısı Kovid-19 salgını önlemleri kapsamında 1 Mart tarihinde kapatılmıştı. Bakanlıkça "temassız ticaret" uygulaması devreye alınmış, tampon bölgede konteyner, dorse ve şoför değişimi yoluyla ticaret gerçekleştirilmeye çalışılmıştı.

İran'a açılan Gürbulak, Esendere ve Kapıköy gümrük kapıları da 23 Şubat'ta kapatılmıştı. Bu kapılarda tampon bölge olmaması nedeniyle kara yoluyla herhangi bir işlem yapılamazken bu süreçte Kapıköy Demiryolu Gümrük Kapısı, insan teması olmaksızın ticaretin yapılabildiği tek seçenek olarak öne çıkmış ve bugüne kadar ticaret demir yolu taşımacılığı kullanılarak lokomotiflerle vagonların ittirilip çekilmesi suretiyle gerçekleştirilmişti. (AA)

ÖNCEKİ HABER

ABD'de sokak eylemleri yasak ve tehditlere karşı 9. gününde devam ediyor

SONRAKİ HABER

Kovid-19'a dair Türkiye'den günlük gelişmeler (4 Haziran)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...