03 Haziran 2020 21:09

Antep'te bulunan Mutlu Makarna'da itiraz eden işçilerin tehdit edildiği iddiası

Antep OSB'de bulunan Mutlu Makarna fabrikasında çalışan işçi: Pazar, resmi tatil ve bayramlarda işe gelmeyen işçilerin erzakları kesildi, vardiyaları değiştirildi. Mobbing uygulanıyor.

Fotoğraf: Mutlu Makarna'nın tanıtım filminden alınmıştır.

Paylaş

Deniz KAR
Antep

Antep Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Mutlu Makarna fabrikasında çalışan işçiler Evrensel'e ulaşarak çalışma koşullarının oldukça kötü olduğunu aktardı. Türkiye’nin en büyük firmalarından olan ve 400’ün üzerinde işçi çalıştıran Mutlu Makarna'dan Evrensel’e ulaşan bir işçi, mesaiye kalmayan işçilerin vardiyalarının değiştirildiğini, duruma tepki gösteren işçilerin ise tehdit edildiğini iddia etti. Fabrikada koronavirüs vakasına rastlandığını ancak buna rağmen üretimin devam ettiğine dikkat çeken işçi, “Amirler hariç, işçiler mutsuz” dedi. İddiaları sormak üzere görüştüğümüz fabrikanın İnsan Kaynakları Müdürü Özdemir Sönmez, ise "Kendi kişisel hatalarından çıkarmak zorunda kaldığımız işçilerin uydurmasıdır" iddiasında bulundu.

"RESMİ TATİLDE ÇALIŞTIK TEK YEVMİYE ALDIK"

Salgın döneminde de resmi tatil, bayram, hafta sonu demeden aralıksız çalıştıklarını ifade eden Mutlu Makarna fabrikası işçisi, “İşyerimizde pazar günleri çalışmak mecburi. Resmi tatil, bayram, seyran yok. 23 Nisan’ı resmi tatil olarak saymıyorlar, mesai vermeleri gerek, vermiyorlar. Son 23 Nisan’da da öyle oldu, çalıştık ama tek yevmiye aldık” dedi. Mesai ücretlerinin bankaya yatırılmadığını, elden verildiğini belirten işçi, primin yüksek görünmemesi için böyle bir uygulamanın olduğunu dile getirdi. 

"İTİRAZ EDENLER İŞTEN ATMAKLA TEHDİT EDİLİYOR"

Sorunların bunlarla sınırlı olmadığını, 31 gün çeken aylarda, maaşlarının 30 gün üzerinden yatırıldığını aktaran işçi, “31 gün olan aylarda 1 yevmiyemizi kesiyorlar. Bankaya 31 günün ücreti sağlam yatıyor, elden verdikleri mesai parasından 1 yevmiyemiz kesiliyor” dedi. Yaşanan sorunlara itiraz eden işçilerin ise tehdit edildiğini söyleyen işçi, “Çok itiraz ettik ve cevap olarak işine gelen çalışsın işine gelmeyen gitsin dediler. Hakaretler, küfürler havalarda uçuşuyor. İtiraz eden işçileri tazminatsız göndermekle tehdit ediyorlar” ifadelerini kullandı. 

MESAİYE KALMAYAN İŞÇİ CEZALANDIRILIYOR!

Mesaiye gelmeyen işçilerin üzerinde yoğun baskı olduğunu vurgulayan işçi, “Pazar, resmi tatil ve bayramlarda işe gelmeyen işçilerin erzakları kesildi, vardiyaları değiştirildi. Aşırı derecede mobbing uygulanıyor” diye konuştu. 

"VİRÜS ÇIKANA KADAR ÖNLEM ALINMADI"

Fabrikada Kovid-19 testi pozitif çıkan bir işçinin de olduğunu ancak üretime devam edildiğini belirten işçi, “İşyerindeki bir arkadaşımızın eşinin testi pozitif çıkmış. Arkadaşımızın da testi pozitif çıktı. Tabii bu sonradan, arkadaş işyerinde rahatsızlanınca ortaya çıktı. Ambulans geldi götürdü işçiyi, hemen arkasından 20 kişi evlerine gönderildi, zaten bizim ondan sonra haberimiz oldu” dedi.

İşçiler içinde koronavirüs vakasına rastlanana kadar herhangi bir önlemin alınmadığını aktaran işçi, “İşyerinde virüs çıkana kadar önlem alınmadı, virüs çıktıktan sonra önlem almaya başladılar. 3-4 gün üst üste maske dağıtmadıkları oluyordu” ifadelerini kullandı. 

"AMİRLER HARİÇ, İŞÇİLER MUTSUZ"

Birkaç gün önce Sağlık Bakanlığı tarafından işyerinin denetlendiğini dile getiren işçi, “Virüs Türkiye’de çıktığından beri ilk defa denetlendi ve burası gıda fabrikası. Ayrıca denetleme yapılmadan önce işyerine haber verildi, herkese hemen maske dağıtıldı, içerisi yıkandı. Bu nasıl denetleme?​” diye sordu.

Fabrikadaki işçilerin durumlarından memnun olmadıklarını vurgulayan işçi, “Halkın sağlığıyla resmen alay ediyorlar. İşyerinde amirler hariç, işçiler mutsuz” diye konuştu. 

İK MÜDÜRÜ: BÖYLE ŞEYLERİN OLMASI İMKANSIZ

İddiaları sormak üzere görüştüğümüz fabrikanın İnsan Kaynakları Müdürü Özdemir Sönmez, “Bu iddialar doğru değil. Gıda fabrikası olduğumuz için pandemi sürecinden önce de önlemler almak zorundaydık. Pandemi sürecinde de önlemlerimizi arttırdık. Fabrika giriş çıkışında dezenfektanlarımız var. İşçiler için hijyen kabinlerimiz mevcut. Haftada 24 bin maske alıyoruz ve işçiler maskesiz çalışmıyor. Yemekhanemizdeki televizyonda işçilere hijyen kurallarını anlatan videolar gösteriyoruz. Sosyal mesafeyi koruyoruz. Bayramlarda ve resmi tatillerde fazla mesai ücretlerini alıyorlar. 31 gün olan aylarda paralarını tam olarak hesaba yatırıyoruz. Fabrikamızda sürekli sosyal sorumluluk denetimleri yapılıyor. Böyle şeylerin olması imkansız. Bu iddialar kendi kişisel hatalarından dolayı işten çıkarmak zorunda kaldığımız işçilerin uydurmasıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

"Yeni normal" ile "eski normal" arasında ne olacak sinemanın hali

SONRAKİ HABER

ABD'de sokak eylemleri yasak ve tehditlere karşı 9. gününde devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...