03 Haziran 2020 08:30

Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı: Sağlıklı bir sınav yapılacağından endişeliz

Sınav tarihlerinin sürekli değiştirilmesini değerlendiren Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Tıpırdamaz, sağlıklı bir sınavın yapılacağından edişe duyduklarını söyledi.

Fotoğraf: Hüseyin Tıpırdamaz'ın kişisel arşivinden

Reklam

Hilmi MIYNAT
Denizli 

Normal takvimde 21-22 Haziran'da yapılması planlanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) salgın nedeniyle Temmuz ayına ertelenmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen ay kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada YKS'nin 26-27 Haziran'da yapılacağını duyurdu. Sınav tarihlerinin erkene alınmasına ilişkin öğrenciler sosyal medya üzerinden #sınavtarihimedokunma #sandıktagörüşürüz etiketleri ile tepkilerini dile getirten, Eğitim Sen de imza kampanyası ile öğrencilerin sesi olmaya çalıştı.

Sınav tarihlerinin sürekli değiştirilmesini değerlendiren Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Tıpırdamaz, sağlıklı bir sınavın yapılacağından edişe duyduklarını söyledi. Tıpırdamaz, pandemi dolayısıyla etkilenen eğitim sistemi ve yapılacak olan YKS ve LGS sınavlarının tarihlerinin bir ileri bir geri alınması dolayısıyla milyonlarca öğrencinin olumsuz yönde etkilendiğini ifade etti. Öğrencilerin ve velilerin ertelenmesi için önerileri ve isteklerinin hiç dikkate alınmadığını belirten Tıpırdamaz, Eğitim Sen'in de yaptığı imza kampanyası ile öğrenciler ve velilerin seslerini duyurmaya çalıştığını fakat iktidarın hiçbirini dikkate almadığını söyledi.

“TARİH DEĞİŞİKLİĞİ ÖĞRENCİLER ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİ BIRAKACAK”

Tarih değişikliğinin öğrenciler üzerinde olumsuz etkiler bırakmasına ilişkin Tıpırdamaz şunları söyledi; "Öğrenciler hem sınav kaygısı hem de sağlık açısından olumsuz yönde etkilenmişlerdir. Sendika olarak bu istekleri her gün eğitim günlüklerinde dile getirdik. Sağlıklı bir sınav yapılacağından öğrenciler, veliler ve öğretmenler olarak endişeliyiz. Sınavların bir kısmı ertelendi. Fakat iki milyondan fazla öğrencinin geleceğini ilgilendiren bir sınav niçin ertelenmedi. Sınavın salgının kontrol altına alındığı daha sağlıklı bir ortamda yapılmasını talep ediyoruz."

"ÇOK ÜNİVERSİTE DEĞİL BİLİMSEL NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE" 

Sınav sistemi hakkında öncelikle öğrenciler arasındaki eşitsizliklerin giderilmesi gerektiğine dikkat çeken Tıpırdamaz, "Daha sonra nitelikli bir eğitim ve üniversite oluşturulması gerek. Çok üniversitenin olması değil nitelikli eğitim veren kaliteli bilimsel nitelikli üniversitenin olması lazımdır. Her şeyin sınavla belirlenmesi yanlış bir sistemdir. Mesleki eğitime gereken önemin verilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

“GENÇLERİN GELECEĞE DAİR UMUTLARI AZALIYOR” 

Sınav sisteminin gençlerde gelecek kaygısı yarattığını söyleyen Tıpırdamaz, "Üniversitelere öğrenci alımında sınav sisteminin sık sık değiştirilmesi akademik eğitimlerde bilimsel ve nitelik yönünden eksikliklere ve gençlerin okulu bitirdikten sonra iş bulamamasına yol açıyor. Aldıkları eğitimin dışında başka alanlarda çalışmak zorunda olmaları gençlerin geleceğe olan umutlarını azaltmaktadır. Bunlara acilen çözüm bulunması gerekir" diye konuştu. Tıpırdamaz son olarak YKS'de öğrencilerin ve görevli olan eğitimcilerin bu kadar uzun sürede maskeyle oturmasının da büyük bir sorun olacağını ifade ederek, sınavların daha sağlıklı bir zamanda ve ortamda yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

Reklam