03 Haziran 2020 20:49

Ford işçisi: Fabrikalar ne durumda haberiniz var mı?

"Sendikacılar bizlere bir şey sormayı, gelip işyerlerini ziyaret etmeyi akıllarının ucundan geçiriyorlar mı?"

Fotoğraf: Ford Otosan Basın Bülteni

Paylaş

Ford Otosan işçisi
Kocaeli

Üyesi olduğumuz Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul (Kavlak) Beyin geçtiğimiz günlerde bir gazetede röportajı çıktı. Kendisi örgütlü oldukları işyerlerinde her türlü önlemin alındığını, tehlikeli bir durum olursa iş durdurma hakkını dahi kullanabileceğini söyledi.

Sayın Pevrul Kavlak’tan yine nağmeler. Kendileri bilim insanları ile kapalı oturum yapacaklarını söyledi. Peki soruyoruz neden kapalı oturum yapılıyor? Bizlere bir şey sormayı, gelip işyerlerini ziyaret etmeyi akıllarının ucundan geçiriyorlar mı? Yoksa yine kapalı kapılar ardında istediklerini yapıp, bize de üretin durun bizim açıklamamızı bekleyin mi diyecek? İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 13. maddesine dayanarak iş durdurabileceğini, çalışmaktan kaçınma hakkını kullanabileceğimizi söylüyor, bunun için illa sendika üyesi işçilerin ölmesi mi lazım? İllerde ilçelerde fabrikalarda ne kadar şeffaf, bulunduğumuz il ilçelerde vaka sayısı, ölüm sayısı dahi doğru düzgün söylemiyorlar, fabrikaların bu konuda şeffaf davranacağını mı sanıyorlar? Madem önlemler yeterli o zaman kendisi de gelip fabrikaları ziyaret etsin ama çalışma ortamlarına girerek. Bunu yapamadığına göre biz vakaların çok daha fazla olduğunu ya da önlemlerin yetersiz olduğunu düşünüyoruz.

EKONOMİ NE ZAMAN BİZE DESTEK OLACAK?

Önümüzü göremiyoruz, çünkü bırakın şeffaf açıklamayı her şey dedikodudan ibaret, mesela haftaya duruş olabileceği söyleniyor. Kaç gün, ne sebeple, yıllık izinden mi düşecek, kesinti mi olacak, kısa çalışmadan mı ödenecek… Bilgimiz yok. Oturup son güne kadar bekliyoruz ki biri bir şey açıklasın diye. Ekonomiye katkıda bulunacağız üreteceğiz diyen sayın başkan biz metal işçileri olarak yıllardır ekonomiye destek veriyoruz da ekonomi bize ne zaman destek olacak? Otomotiv sektöründe çalışan bir işçi yaptığı otomobili satın alabiliyor mu?

Fabrikada durumlardan hiç haberiniz yok herhalde. Kovid-19 testi negatif çıktığı söylenen işçilerin bir kısmı fabrikaya geri gelirken bir kısmı geri gelmedi bu neyin işareti? Mola yerinde serviste yemekhanede yolda önlem almak yeterli çalışma ortamında önlemler yeterli mi? Havalar daha da ısınacak, biz o maskelerle içeride boğularak çalışacağız. Ve ayrıca güvenli yerim uygulaması etkin kullanılmazsa disiplin cezaları olacağı söyleniyor. Yani virüs bahane sebepsiz işten atma şahane! Bunlara yönelik bir fikriniz yok mu? Kimin nerede olduğu zaten ellerinde belli, bizim iyiliğimiz içinse bu tehditle değil eğitimle mümkün, aksi bizlere başka şeyler düşündürtür.

İZİN PARALARINDA REVİZYON İSTİYORUZ

Ayrıca hâlâ yaygın test yapılmadı farkında mısınız? Hep biz büyük bir aileyiz diyorsun, sen bizim bu talebimizi duymadın mı? Senin bizim taleplerimizi duyup bunun için bir şeyler yapman gerekmiyor mu? Bizlerin de fikri alınmalı. Bizim temsilcimiz olduğunu söylerken sen sormazsan, patron bize niye bir şey sorsun? Ayrıca sayın başkanın haberi varsa izin yaklaşıyor, herkes memleketine gidecek. Otobüs fiyatları ikiye katlandı, izin paralarında da bir revizyon yapılmasını bekliyoruz. Ekonomiye destek olmak için para harcayalım istiyorsunuz ama harcayarak paramız yok. AKP’nin önceki krizde ki reklamı “Alın verin ekonomiye can verin”di. Biz de para yok ki can verelim.

ÖNCEKİ HABER

Nazım Hikmet, 57. ölüm yıl dönümünde Moskova'daki mezarı başında anıldı

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen’den intihal tepkisi: Akademik çürüme!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...