02 Haziran 2020 10:50

TYS: Nâzım Hikmet, Orhan Kemal ve Ahmed Arif emekçi halkın yazarlarıdır

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Haziran'da yitirdiğimiz Nâzım Hikmet, Orhan Kemal ve Ahmed Arif’i andı: Onların özlem ve düşleri, bizim de uğruna mücadele ettiğimiz, yazdığımız, düşlerdir.

Fotoğraf: Menemen Belediyesi Basın Birimi

Paylaş

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) haziran ayının ilk günlerinde yaşamını yitiren edebiyatımızın unutulmaz isimleri Nâzım Hikmet, Orhan Kemal ve Ahmed Arif’i yaptığı yazılı açıklamayla andı.

TYS açıklamasında “Haziran ayının ilk günlerinde yaşamını yitiren Nâzım Hikmet-Orhan Kemal ve Ahmed Arif emekçi halkın yazarlarıdır. Edebiyatımızın bu üç büyük usta yazarını, Hasan Hüseyin’in ‘Haziranda Ölmek Zor’ dizesi ve şiiriyle sevgiyle, saygıyla anıyoruz. Onların özlem ve düşleri, bizim de uğruna mücadele ettiğimiz, yazdığımız, söylediğimiz düşlerdir.” denildi. 

Açıklamada Orhan Kemal için “Öykü, oyun ve romanlarında; Çukurova’nın katı gerçeklerini, toprak paylaşım kavgasını, emekçilerin alın terini çalanları, yorgunluktan bacağını patoza kaptıranları, sıtmadan zangır zangır titreyenleri, işsizliği, açlığı, İstanbul’un kenar mahallelerinde yaşayanları, Beyoğlu’nun arka sokaklarında gençliğini harcayanları, sokak çocuklarını, fabrika işçilerinin dünyasını anlatmıştır.” ifadelerine yer verildi. 

Nâzım Hikmet’e dair “Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan, ekmek, gül ve hürriyet günleri için mücadele eden, beklenen haklı günleri, güzel günleri elleriyle yaratacak olan işçi sınıfını yazmış, ekmek, pirinç, şeker, kumaş ve kitabın herkese yeteceğini, büyük insanlığın umudu olduğunu ve umutsuz yaşanmayacağını, paranın padişahlığını, karanlığını, yobazını yenecek, hayatı üreten ve yaratanlara selam göndermiştir.” denildi. 

Ahmed Arif içinse “Şiirimize dağlarına bahar gelmiş memleketinin, domdom kurşunuyla sorgusuz sualsiz kurşuna dizilenlerin, doğduğunda töremiz böyle diye üç gün aç bırakılanların sesini soluğunu katmıştır. Yaşamı boyunca ezilenin, güçsüzün yanında duran, memleketlileri sömürülmesin, öldürülmesin diye yazan, söyleyen, işkence gören, bunların yaşanmayacağı günleri görmeyeceğini bilse de, halka o günleri gösterebilmek için mücadele eden Ahmed Arif.” değerlendirmesinde bulunuldu. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bakanlıktan olumlu yanıt: 'Demir Yumruk' Zakaryan'ın ismi bir turnuvaya verilecek

SONRAKİ HABER

Pandemi sonrası çalışma hayatı nasıl olacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa