02 Haziran 2020 20:29

Mevsimlik tarım işçisi gençler: Her şey pahalandı, çalışmak zorundayız

Urfa’dan Antep’e mevsimlik tarım işçiliğine giden gençlerle konuştuk.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yıldıray COŞKUN
Elazığ

Koronavirüs salgını süreci devam ederken hayatını sürdürmeye çalışan işçi ve emekçiler, çalışmaya devam ediyor. Bunlardan mevsimlik tarım işçileri bu aylarda başka kentlere çalışmaya gitmeye başladı. Hem Kovid-19 hem de geçim sıkıntısıyla birlikte zor anlar geçiren gençler de kendilerine harçlık edinmeye çalışıyor. Urfa’dan Antep’e mevsimlik tarım işçiliğine giden gençlerle konuştuk.

GÜNLÜK 10 SAATE 55 TL ALIYOR

İzzettin (18) liseyi ailesinin maddi imkansızlıklar yaşaması ile birlikte bıraktığını daha sonra tekstil işçisi olarak çalışmaya başladığını söylüyor. Şimdi de annesi ile birlikte mevsimlik tarım işçisi olarak Urfa’dan Antep’e sarımsak toplamak için gitmiş. Günde 10 saat çalışıp 55 TL aldığını söyleyen İzzettin, “Salgın döneminde sağlığımı riske atmamak için evde kalmak istedim ama borçlar nedeniyle çalışmak zorunda kaldım” diyor. Salgın sürecinde çalışırken herhangi bir önlem almadıklarını belirten İzzetin, sadece belediyenin bir kere gelip çalıştıkları bölgeyi ilaçlayıp gittiğini ve salgına yakalanma endişesi taşıdıklarını ifade ediyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 1000 TL yardım aldığını fakat bu paranın yetersiz olduğunu belirten İzzetin, “Her şey pahalandı. Verdikleri para ile ancak 10-15 günlük ihtiyacımızı karşılayabiliyoruz” diyerek, yetkililerden hayatın pahalılaşmasının önüne geçilmesini talep ediyor.

TEMİZ SUYA ERİŞİMDE SIKINTI VAR

Doğan Kaynak (26), Fırat Üniversitesinde Gazetecilik 3. sınıf öğrencisi. Okulların uzaktan eğitime geçmesiyle beraber bir süre evde kalmaya çalıştıklarını belirten Kaynak, fakat zamanla temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandıklarını ve çalışmak için Urfa’dan Antep’e sarımsak toplamaya geldiklerini söyledi. Çalışma alanlarında yeterli önlemlerin alınmadığını belirten Kaynak, her çadırda en az 5-6 kişinin beraber yattığını ve kendi imkanları ile ortak banyo ve tuvaletler kurduklarını, temiz suya bile erişmekte zorlandıklarını çok temiz olamasa da kuyu suyu ile su ihtiyaçlarını karşıladıklarını dile getiriyor.

ÖNCEKİ HABER

İzmir Kent Konseyi mülteci raporu açıkladı

SONRAKİ HABER

İtirazlara rağmen Kanal İstanbul ısrarı: İmar planları temmuzda askıya çıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...