02 Haziran 2020 08:07

HDP Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya: Irkçı saldırılara karşı ortak mücadele edilmeli

HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya, HDP Dersim İl Örgütünün basın açıklamasında yaptığı konuşmada, ırkçı saldırılara karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Örgütü, Amerika ve Türkiye’de yaşanan ırkçı uygulamalara karşı Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan HDP Dersim İl Eş Başkanı Nurşat Yeşil, dünya halklarının kardeşliği, insanlığın ortak değerleri için faşizme ve ırkçılığa karşı ortak mücadeleyi yükseltmek gerektiğini söyledi. Açıklamaya katılan HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya da yaptığı konuşmada saldırılara karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.

"HUKUK DEVLETİNİN YERİNİ POLİS DEVLETİ ALDI"

Polis şiddetinin ve ırkçılığın sadece Amerika’da olmadığını belirten Yeşil, "Türkiye dahil dünyanın birçok yerinde hukuk devletinin yerini polis devleti aldı." dedi. Yıllardır dillendirilen işkence iddialarının bir kez daha doğrulanmış olduğunu söyleyen Yeşil, "Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde ‘dur’ ihtarına uymadığı iddia edilen M.E.C. olay yerinden kaçarken polise ateş açtı. Açılan ateş sonucu Atakan Arslan isimli polis yaralandı. Hastaneye kaldırılan polis yaşamını yitirdi. M.E.C. ise daha sonra polise teslim oldu. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünde tutulan M.E.C.’ye ait işkence fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı." dedi.

"IRKÇI CİNAYET"

Barış Çakan'ın ırkçı bir saldırı sonucu öldürüldüğünü öne süren Yeşil, "Ankara Etimesgut’ta Barış Çakan adlı genç kalbinden bıçaklanarak öldürüldü. Çakan’ın ailesi Kürtçe müzik dinlediği için üç saldırganın hedefi olduğunu açıkladı. Ankara Valiliğinden yapılan açıklamada ise olayın Çakan ve arkadaşının bir araç içinde ezan dinleyen kişilere müdahalesi ile başladığı iddia edildi. Barış Çakan Kürtçe şarkı dinlediği için ırkçı bir cinayetle katledildi. Biz Barışı katleden zihniyeti besleyenleri, Kürtçe eğitim veren okulları kapatan, Kürtçe tabelaları indiren anlayıştan tanıyoruz." dedi.

"YAŞANANLARIN SORUMLUSU AKP İKTİDARI"

Hükümetin saldırılara, kin ve nefrete son vermesi gerektiğini ifade eden Dilşat Canbaz Kaya, "Buna karşı olarak ortak mücadele vermemiz gerekiyor. Her zaman söylediğimiz gibi bu yaşananların sorumlusu AKP iktidarıdır. Bulunduğumuz her yerden sesimizi yükselteceğiz. Bugün barışın sesi olacağız, Diyarbakır Emniyetinde işkence gören arkadaşımızın sesi olacağız. Yarın yaşanabilecek benzer faşist uygulamalara karşı halkımızın sesi olacağız" dedi.

Barış Çakan, kalbine saplanan bıçakla hayatını kaybetmişti. Çakan’ın ölümüne ilişkin önce Kürtçe müzik dinlediği için saldırıya uğradığı iddia edilmişti. Sonrasında açıklama yapan Ankara Valiliği ise, Çakan’ın ezan okunurken yüksek sesle müzik dinleyen kişileri uyardığı için öldürüldüğünü savunmuştu. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rusya: İkinci parti S-400 için Türkiye'yi bekliyoruz

SONRAKİ HABER

Yunanistan ile yine Doğu Akdeniz gerilimi tırmandırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...