02 Haziran 2020 06:21

Batman'da SES üyelerine uygulanan sürgün politikasına yurt çapında tepki gösterildi

Batman’da SES üyesi 3 sağlık emekçisinin sürgün edilmesi yurt genelinde protesto edildi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Batman'da 3 SES üyesi sağlık emekçisinin koruyucu ekipman talep ettikleri için sürgün edilmesine tepki gösterdi. Yapılan açıklamalarda, verilen ceza ve sürgün kararının iptal edilmesi talep edildi.


SES ŞİŞLİ ŞUBESİ: SERGÜNLER DURDURULSUN

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi, Batman'da 3 SES üyesi sağlık emekçisinin koruyucu ekipman talep ettikleri için sürgün edilmesini kınadı. Yapılan açıklamada, "Sürgünler durdurulsun" denildi. Taksim'de bulunan SES Şişli binasında yapılan açıklamaya SES Şişli Şube Eş Başkanı Abuzer Aslan ve Fadime Kavak katıldı. Ankara'da ise sürgünleri protesto etmek isteyen SES üyelerine polis engel oldu.

Basın açıklamasını SES Şişli Şube Eş Başkanı Abuzer Aslan okudu. Batman İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından Vefa Destek Projesinde görevlendirilen sosyal emekçileri uygun sayıda ve nitelikle koruyucu ekipman sağlanması talebinde bulunduğunu söyleyen Aslan, "Proje kapsamında 65 yaş üstü vatandaşlar ile kurulacak temasta hem çalışanlar açısından hem de hizmet alanlar açısından doğuracağı olumsuz sonuçların yaşanmaması için sosyal hizmet çalışanların gösterdiği sorumluluğa karşı İl Müdürlüğü yöneticileri ekipman sağlamak yerine talepte bulunan sendika üyemiz 3 sosyal hizmet emekçisi hakkında soruşturma başlatmıştır. Hukuki olmayan keyfi soruşturmalar başlatılmış ve 1/30 oranında maaştan kesim cezası vermişlerdir. Daha sonra da Bakanlık onayı ile üyelerimizin sürgün kararları çıkmıştır" diye konuştu.

Bir hak ve yükümlülük olan "korunma talep etme" hakkının cezalandırılmasını kabul etmediklerini söyleyen Aslan, "Aynı zamanda sürgün bir insanlık suçudur. Kovid-19 ile mücadele ederken bizleri sürgün ederek asıl amaçlarının halkın sağlığı olmadığını gösterdiler. Kimsenin sesi çıkmasın istiyorlar. Çıkaranları da sürgün ederek susturmaya çalışıyorlar. Biz Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri olarak yetersiz koruyucu ekipman olduğunda kesinlikle görevi kabul etmiyoruz, görev dayatanlara suç işlediklerini hatırlatıyoruz" dedi.

Aslan, taleplerini şöyle sıraladı:

  • Verilen ceza ve sürgün kararının iptal edilmesi,
  • Sendikamıza ve üyelerimize yönelik sendikal faaliyetleri engelleme kastı ile işletildiği açık şekilde ortada olan hukuki olmayan, ayrımcı, keyfi uygulama ve baskıların sonlandırılması talebimizdir.

(İstanbul/EVRENSEL)


ANKARA'DA SÜRGÜNLERİ PROTESTO ETMEK İSTEYEN SES ÜYELERİNE POLİS ENGELİ

Ankara’da Batman’da SES üyesi sağlık emekçilerinin koruyucu ekipman talep ettikleri için sürgün edilmesini kınamak açıklama yapmak isteyen SES üyelerini polis engelledi. SES tarafından yapılan açıklamada, "Keyfi tutumu sonucu sürgünlerle ilgili yapmak istediğimiz açıklama polis müdahalesi ile engellenmiştir" denildi. SES, polisin yapılmasını engellediği basın açıklamasını yazılı olarak paylaştı.

Batman’daki Batman İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından Vefa Destek Projesinde görevlendirilen sosyal hizmet emekçilerinin uygun sayıda ve nitelikle koruyucu ekipman sağlanması talebinde bulunduğu için sürgün edildiği hatırlatılan açıklamada; "İLO Sözleşmeleri, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Kişisel Koruyucu Donanımların İş yerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik koruyucu ekipmanların kullanılmasını zorunlu tutar. Kullanılmaması hem hukuki hemde idari açıdan suçtur. KKD ile çalışmak haktır hem kendi hem de hizmet verilen insanların sağlığı için talep etmek suç değil talebin karşılanmaması suçtur" denildi.

Vefa Destek Projesinde görevlendirilen SES üyesi 3 sağlık emekçisi hakkında koruyucu ekipman talebi üzerine soruşturma başlatıldığı ve 1/30 oranında maaştan kesim cezası verildiği, daha sonra da Bakanlık onayı ile üyelerinin sürgün kararları çıktığı hatırlatılan açıklamada, “Bir hak ve yükümlülük olan "korunma talep etme" hakkının cezalandırılmasını kabul etmiyoruz. Verilen ceza ve sürgün kararnamesi ile verilen ceza ve sürgün kararının iptal edilmesini, sendikamıza ve üyelerimize yönelik sendikal faaliyetleri engelleme kastı ile işletildiği açık şekilde ortada olan hukuki olmayan, ayrımcı, keyfi uygulama ve baskıların sonlandırılmasını bekliyoruz” denildi. (HABER MERKEZİ)


ADANA'DAN BATMAN'DAKİ SÜRGÜNLERE TEPKİ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi, Batman'da üyelerinin sürgün edilmesine dair basın açıklaması yaptı. Sendika binasında yapılan açıklamayı okuyan SES Adana Şubesi Eşbaşkanı Halide İnci, salgın koşullarında uygun sayıda koruyucu ekipman talebine sürgünle karşılık verildiğini belirterek kararın geri alınmasını istedi.

“KORUYUCU EKİPMAN İSTEDİKLERİ İÇİN SORUŞTURMA AÇILDI”

Koronavirüs (Kovid-19) salgının başından beri sosyal emekçilerinin can ve başla çalıştığını dile getiren İnci,  Batman İl Sosyal Hizmet Müdürlüğü tarafından Vedfa Destek Projesi'nde görevlendirilen sosyal emekçilere uygun sayıda ve nitelikte koruyucu ekipman sağlanmasının talep edildiğini belirterek emekçilerin taleplerini yerine getirmek yerine İl Müdürlüğü’nün 3 sosyal hizmet emekçisi hakkında soruşturma açıldığını belirterek arkadaşlarının  hukuksuz bir şekilde 1/30 oranında maaş kesintisi verip, bakanık onayıyla sürgün edildiğini anlattı.

“BASKILARA KARŞI EMEKÇİLERİN YANINDAYIZ”

Sürgünlere tepki göstermek için yapılan basın açıklamasına polisin müdahale etmesine de tepki gösteren İnci,  "Bu baskılar ve gözaltılar bizi Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçilerinin yanında olmamızı engelleyemez. Verilen ceza ve sürgün kararının iptal edilmesini, sendikamıza ve üyelerimize yönelik sendikal faaliyetleri engelleme kastı ile işletildiği açık şekilde ortada olan hukuki olmayan, ayrımcı, keyfi uygulama ve baskıların sonlandırılmasını bekliyoruz. Bundan öncede bundan sonra haklarımızın arkasında ve tüm kamu emekçilerinin yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Koza Halı’da mesaiye kalmadığı için işten atılan işçiler oturma eylemine başladı

SONRAKİ HABER

MEB: Özel okullar, telafi eğitiminin başlangıç tarihini kendisi belirleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...