02 Haziran 2020 04:21
Son Güncellenme Tarihi: 03 Haziran 2020 12:28

BTS üyeleri Ankara'ya yürüyor: Yürüyüşün Diyarbakır kolu Kayseri'ye ulaştı 

BTS üyesi demiryolu emekçilerinin İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'dan başlayan ve 4 Haziran Perşembe günü Ankara'da tamamlanacak yürüyüşü sürüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası üyelerinin TCDD'de yaşanan sürgünlere karşı İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'dan başlayıp 4 Haziran günü Ankara'da tamamlanacak yürüyüşü sürüyor. Diyarbakır'dan yola çıkan BTS üyeleri dün vardıkları Elazığ Maden'de Kaymakamlık tarafından engellendi ancak yürüyüşlerine devam eden emekçiler bugün Kayseri'ye ulaştı. Yürüyüşün İstanbul kolu İzmit'e varırken İzmir kolu dün akşam saatlerinde Balıkesir'e ulaştı. Adana’dan yürüyüşe başlayan emekçiler Mersin Garı’nda karşılandı.

DİYARBAKIR KOLU KAYSERİ'YE ULAŞTI

Diyarbakır'dan yola çıkan BTS üyeleri, Kayseri Garı'nda açıklama yaptı. Açıklamaya Eğitim Sen, SES, Emek Partisi ve Sol Parti destek verdi. "Baskılar sürgünler bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.

"KORKMUYORUZ, SUSMAYACAĞIZ"

Kayseri Garı önünde açıklamayı okuyan BTS adına Hasan Akdemir, "Haksız sürgünleri doğru bulmuyoruz. Hiçbir gerekçe gösterilmeden 13'ü BTS üyesi toplam 29 demiryolu işçisi kendi istekleri dışında sürgün edilmiştir. Sürgün edilenler arasında şube başkanımız ve iş yeri temsilcilerimizde vardır. Bu durumu kabul etmiyoruz" dedi.

Akdemir, "Sürgünler geri alınsın diyerek yola çıktığımız bu günde dört koldan sürgünlerin geri alınması ve hülle atamaların iptal edilmesi için yarın Ankara'da TCDD Genel Müdürlüğünde olacağız. Korkmuyoruz, susmayacağız" diye konuştu. (Kayseri/EVRENSEL)

EMEKÇİLER ÖNCEKİ GÜN ELAZIĞ'DA ENGELLENDİ

Diyarbakır yürüyüş kolu dün sabah Diyarbakır Şubesi tarafından basın açıklamasının yapılmasının ardından Elazığ’a gitmek üzere yola çıktı. Yürüyüş kolu Elazığ’ın Maden ilçesi girişinde Kaymakamlık kararıyla durduruldu. Geçişleri engellendi. BTS tarafından yapılan açıklamada “Bu karar; Anayasaya, yasalara ve seyahat özgürlüğüne aykırı olup, yürüyüşümüz önündeki engellerin kaldırılmasını bekliyoruz” denildi.

TCDD Genel Müdürlüğü dün 5 ilin Emniyet Müdürlüğüne yazı göndermiş, demiryollarındaki sürgünlere karşı yapılacak yürüyüşlerin engellemesini istemişti. (Elazığ/EVRENSEL)


DEMİRYOLU EMEKÇİLERİ İZMİR’DEN YOLA ÇIKTI

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyeleri, TCDD'de yaşanan sürgünleri karşı İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'dan 4 kol olmak üzere 4 Haziran günü Ankara'da tamamlayacakları yürüyüşlerine başladı. 

Alsancak Gar önünde basın açıklaması yaparak Ankara yürüyüşü için yola çıkan BTS İzmir Şubesi üyelerine KESK'e bağlı diğer sendika şubeleri ile CHP de destek verdi. "Korkmuyoruz susmuyoruz itaat etmiyoruz", "Sürgünler bizi yıldıramaz" sloganlarının atıldığı açıklama polis ablukası altında gerçekleştirildi.

Açıklama öncesi konuşan BTS Merkez Yürütme Kurulu üyesi Ali Hergül, "Demiryolu emekçileri istemedikleri halde sürgüne gönderilmiştir. Bunların 13'ü BTS üyesidir. Sicilleri temiz olan bu arkadaşlarımız neden sürgün edildi? Biz biliyoruz çünkü kazaları, Pamukova'yı, Ankara'yı hepsini bildiriyor, açıklıyoruz. Biz sürgünlere, liyakatsız atamalara karşı çıkıyoruz. Demiryolları 146 yıllık bir kurumdur. Bu sürecinde asla rotasyon uygulaması olmamıştır, bu bir aldatmacadır" dedi.

"BİAT EDEN MEMUR ANLAYIŞINA UYMADIK, UYMAYACAĞIZ"

KESK Eş Başkanı Aysun Gezen de konuşmasında “Bugün emekçilerin meslek özlük haklarına ve sendika hakkımıza sahip çıkmak için burdayız. Arkadaşlarımız sürgün ediliyor çünkü özelleştirmelerle, esnek güvencesiz çalıştırmayla halkın ulaşım hakkının nasıl engellemeye çalıştıklarını bir bir ortaya koydular. Kamu gücünü kullananların, siyasi iktidarın sorumluluğunu ortaya koydular. Bu yüzden hedef alınıyorlar. Meslek odalarına, barolara müdahale ederek yapmak istedikleri şey onların dışında ses duyulmasın tek ses, tek millet anlayışı. Biz farklılıklarımızla bir arada barış içinde yaşamak istiyoruz. Biz emekçilerin haklarının gasbına karşı çıkıyoruz. Bugün yaşanan anti demokratik uygulamalarla, sürgünlerle sendika hakkı engellenmeye çalışılıyor. Biz bu baskılara boyun eğmeyeceğiz. Biat eden memur anlayışına uymadık, uymayacağız” dedi.

"ÜLKENİN DÖRT BİR YANINDAN ANKARA'DA BULUŞACAĞIZ"

Son olarak basın açıklamasını okuyan BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol, "Sendikamız BTS bugüne kadar demiryollarının geliştirilmesi amacıyla açıklamalar yapıp raporlar yayınlarken, onlarca kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlercesinin yaralandığı tren kazaları hem bir daha yaşanmasın diye gerçek nedenlerini açığa çıkarmaya, hem de sorumluları hesap vermeye çağırmış, bu kapsamda hukuki mücadele vermekten geri durmamıştır" dedi. BTS’ye yönelik saldırıların asıl kaynağının AKP’nin iktidara geldiği 2003 yılından itibaren demiryollarında uyguladığı politikaların bir sonucu olduğunu dile getiren Akyol, "Bizler, BTS’nin üyeleri, kadroları ve yöneticileri olarak bu yanlış karar geri alınıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Ülkemizin dört bir yerinden Ankara’ya yürüyerek 4 Haziran Perşembe günü Ankara’da olacağız” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

İZMİR KOLU BALIKESİR'E ULAŞTI

Manisa'ya ulaşan İzmir kolu gar önünde basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya KESK'e bağlı şubeler, DİSK'e bağlı Cam Keramik-İş ve Gıda-İş Sendikası ile EMEP, HDP ve CHP de katıldı.

Daha sonra Balıkesir'e ulaşan İzmir kolu, gar önünde bir araya geldi ve basın açıklaması yaptı. Bu akşam burada kalacak olacak BTS üyeleri yarın Kütahya'ya ardından Eskişehir üzerinden 4 Haziran'da Ankara'ya ulaşacak.  (Balıkesir/EVRENSEL)


BTS ADANA KOLU HAREKETE GEÇTİ

BTS’nin sürgünlere karşı bugün başlattığı Ankara Yürüyüşü’nün Adana kolu harekete geçti. Hareket öncesi basın açıklaması yapan emekçilerin yapmak istediği kısa yürüyüş polis tarafından engellendi.

Adana Tren Garı önünde gerçekleşen basın açıklamasında konuşan BTS Adana Şube Başkanı Tonguç Özkan, TCDD Genel Müdürlüğü’nün yetkisi olmamasına rağmen yürüyüşe izin verilmemesi için illerin emniyet müdürlüklerine yazı gönderdiğini hatırlatarak BTS’nin verdiği mücadeleden dolayı hedefte olduğunu anlattı.

“TREN KAZALARINI, ÖZELLEŞTİRMELERİ HAKSIZ SATIŞLARI SÖYLEMEYELİM İSTİYORLAR”

TCDD Genel Müdürlüğü’nün demiryollarındaki çalışanlara ve halka yönelik haksız, hukuksuz ve mevzuat dışı uygulamalara karşı kimsenin ses çıkarmasını istemediğini ifade eden Özkan şu şekilde konuştu: “Peki biz Çorlu Tren kazasını söylemeyelim mi? Olmayan altyapı nedeniyle göz göre göre gelen kazayı söylemeyelim mi? Ankara Hızlı Tren kazasını söylemeyelim mi? Sinyalizasyonu olmayan yerde mevzuata aykırı şekilde hızlı tren çalıştırdınız, 9 yurttaşımız öldü, demiryolcu arkadaşlarımız öldü. Bunları söylemeyelim mi? Pamukova Tren kazasını, yaptığınız haksız satışları söylemeyeli mi? Yeniden yapılanma adı altında demiryollarının tasfiyesini, demir yolu güvenliğini tehlikeye soktuğunuzu söylemeyelim mi? Biz sendikayız bunları söylemeye devam edeceğiz.” 

ADANA KOLU MERSİN'DE KARŞILANDI

Yürüyüşün Adana’dan başlayan kolu, akşam saatlerinde Mersin’de KESK’e bağlı sendika temsilcileri ve üyelerince Mersin Garı önünde karşılandı. Gar önünde basın açıklaması yapıldı.

KESK'e bağlı sendikalar, EMEP, CHP, Halkevi ve IHD'nin destek verdiği basın açıklamasında konuşan BTS Şube Başkanı Tonguç Özkan "Sürgüne gönderilen arkadaşlarımız geri dönene kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi. 13'ü BTS üyesi olmak üzere 40'ı aşkın demiryolu çalışanın sürgün edildiğini ve BTS üyelerinin içinde kanser tedavisi gören, engelli olan, eşi ve çocuğu tedavi görenler olduğunu belirten Özkan, "Hayatında hiç demiryolunda çalışmamış kişiler yönetici konumuna getirilirken üyelerimiz sürgünlerle cezalandırılmak isteniyor" dedi.

Yapılan bu hukuksuzluğa sessiz kalmanın kabullenmek anlamına geldiğini söyleyen Özkan, “Başka hukuksuzlukların önünü açmak demektir. Sendikamız bu kararı geri alınması amacıyla her türlü hukuki mücadeleyi sürdürme kararlılığındadır. İşte bu yüzden sesimizi duyurmak amacıyla ‘Sürgünler Geri alınsın’ adı altında demiryollarında yürüyüş kararı almış ve bugün de yollardayız. Bugüne kadar sesimizi duymayanlara duyurmak için 4 Haziran Ankara’da olacağız ve TCDD Genel Müdürü ile görüşeceğiz. Gelin sürgünlere karşı birlikte mücadele edelim” ifadelerini kullandı. (Adana/EVRENSEL)


YÜRÜYÜŞÜN İSTANBUL KOLU İZMİT'E ULAŞTI 

BTS'nin sürgünlere karşı başlattığı yürüyüşün İstanbul kolu, İzmit'e ulaştı. 

KESK'e bağlı sendika temsilcilerinin ve Emek Partisi'nin destek verdiği eylemde "Sürgünlere karşı yürüyoruz! Sürgünler geri alınsın!" pankartı açan demiryolu emekçileri, "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganı attı. 

"BİZE SÖYLEYECEK SÖZLERİ YOK" 

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Hasan Bektaş, İzmit Tren Garı önünde yaptığı açıklamada "Yaşananlarla ilgili genel müdürlükle defalarca görüşme talep edildi, şu ana kadar bir görüşme yapılamadı. Çünkü bize söyleyecek sözleri yok. Böyle bir dönemde, böyle bir tarihi olan kurumu kamuoyunda tartıştırıyorlar. Bize engel olmaya çalışıyorlar, genelgeler yayınlıyorlar. Kendini Emniyet Genel Müdürü yerine koymuş, kendini İçişleri Bakanı yerine koymuş, diyor ki 'Sendikal faaliyetler yasaklanmıştır.' Ey genel müdür, sen Demiryolları Genel Müdürü müsün, yoksa Ulaştırma Bakanı mısın, yoksa Emniyet Genel Müdürü müsün?" diyerek tepki gösterdi. 

BTS üyeleri daha sonra Adapazarı Garı önünde de açıklama yapmak için Sakarya'ya doğru yola çıktı. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Antalya'da tarım işçilerini taşıyan minibüse otomobil çarptı, 5 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

MHP'li Akçakoca Belediyesi, 3 milyon 150 bin liraya tekne satın aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...