01 Haziran 2020 02:11
Son Güncellenme Tarihi: 01 Haziran 2020 18:04

George Floyd eylemleri sürüyor, Washington ve New York'ta sokağa çıkma yasağı

ABD’de siyah George Floyd'un polis tarafından öldürülmesine karşı başlayan eylemler devam ediyor. Trump, valileri eylemlere "zayıf davranmakla" suçladı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

ABD'de Minneapolis kentinde siyahi George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından düzenlenen protestolar nedeniyle başkent Washington DC'de ve Nwe York'ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Trump'ın, valileri eylemlere "zayıf davranmakla" suçladığı, "İnsanları tutuklamalısınız, hareketlerini takip etmelisiniz, 10 yıl hapse atmalısınız" dediği belirtildi.

Eyalet valileri ile telekonferans görüşmesi yapan ABD Başkanı Donald Trump'ın, George Floyd'un öldürülmesinin ardından başlayan eylemlere "zayıf davranmakla" suçladığı bildirildi. Amerikan basınının görüşmenin ses kayıtlarına dayandırdığı haberlere göre, Trump valileri "zayıf davranmakla" suçlayarak, "Olaylarda baskın taraf siz olmalısınız, olmuyorsanız da vaktinizi boşa harcıyorsunuz demektir" ifadesini kullandı. 

Valilerin çok daha sert adımlar atmasını isteyen Trump, "Bunlar bir hareket, şimdi olanları durdurmazsanız daha da kötü yerlere gider. İnsanları tutuklamalısınız, hareketlerini takip etmelisiniz, 10 yıl hapse atmalısınız. Böyle yaparsanız, bu tarz bir durumu bir daha yaşamazsınız" dedi.

ABD'nin Minneapolis kentinde polisin öldürdüğü siyahi George Floyd için yaptırılan bağımsız otopsi raporunda "nefes alamadığı" için öldüğü belirtildi. Floyd'un cenazesi Perşembe günü yapılacak. 

BAŞKENTTE YANAN ATEŞLER

ABD genelinde salı gününden bu yana devam eden Floyd gösterileri, başkent Washington'da hafta sonuna damgasını vurdu.

Siyah Amerikalı George Floyd’un polis şiddeti sonucu ölmesinin ardından ABD’nin onlarca eyaletinde başlayan kitlesel protesto hareketi pazar akşamı da devam etti. Polisin gösterilere saldırıları devam ederken başkent Washington’da da toplanan binlerce kişi ırkçı devlet şiddetinin son bulmasını istedi. Beyaz Saray önünde toplananlarla polis arasında gergin anlar da yaşandı.

ABD genelinde geçtiğimiz salı gününden bu yana devam eden ırkçılık karşıtı ayaklanma, başkent Washington’da hafta sonuna damgasını vurdu. Hem cumartesi hem pazar gecesi gösteriler düzenlendi, “Floyd için adalet” sloganları altında polis şiddeti protesto edildi.

Polisin kapattığı Beyaz Saray’ın önündeki Lafayette Parkı’nın etrafında buluşan kitle, “Adalet yoksa barış yok”, “Nefes alamıyorum”, “Siyahların hayatı önemlidir” sloganları attı.

Akşam saatlerinde ise polisin kitleyi geriye doğru itmeye çalışması üzerine gerilim arttı, polis, göz yaşartıcı gaz atarak saldırırken kitle de taş ve su şişeleriyle karşılık verdi. İlerleyen saatlerde polisle göstericiler arasındaki ufak çaplı çatışmalar devam etti.

Çatışmalar devam ederken etrafta bulunan bazı mağazalara da saldırılar oldu. Lafayette Park’ın arka tarafında bulunan tarihi St. John Kilisesi’ne yakın bir yer ve bazı araçlar da ateşe verildi. Beyaz Saray yakınlarındaki bir caddede park halindeki araçların bazıları da ters çevrildi bazıları ise ateşe verildi.

Yerdeki kaldırımları sökmeye çalışan beyaz bir Amerikalı ise göstericiler tarafından etkisiz hale getirilerek polise teslim edildi. Kişiyi polise teslim eden göstericiler, “provokasyon” uyarısında bulundu.

“TRUMP SIĞINAĞA GÖTÜRÜLDÜ”

Bu arada cuma gecesi Beyaz Saray önündeki protestolar esnasında ABD Başkanı Donald Trump’ın bir süreliğine yer altı sığınağına götürüldüğü iddia edildi. CNN’in, bir Beyaz Saray çalışanı ve güvenlik gücünden bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Trump’ın üst kata çıkarılmadan önce yaklaşık 1 saat sığınakta kaldığı ileri sürüldü.

Trump, cumartesi günü ise, Beyaz Saray’ın bahçesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, cuma günü toplanan göstericilerin yeniden toplanması ve güvenlik koridorunu aşması durumunda “Köpeklerle karşılanacaklarını” ve “Gizli servis görevlilerinin” göstericileri hızlıca dağıtacağını söylemişti.

HALKIN ÜSTÜNE TANKER SÜRDÜ

George Floyd’un öldürüldüğü Minneapolis kentinde ise bir tanker sürücüsü, aracını otobanda toplanan binlerce protestocunun üzerine sürdü. Tankerin yaklaştığını fark eden protestocular yol kenarına kaçtı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Öfkeli göstericiler tankere koşarak araçtan inen şoföre saldırdı. Yaralanan şoför hastaneye kaldırıldı.

ZIMBABWE İLE DİPLOMATİK KRİZ

Öte yandan Zimbabve, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien’in “Ülkesindeki gösterileri fırsat bilen dış düşmanlar” arasında Zimbabve’nin de olduğunu söylemesi nedeniyle ABD’nin Harare Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı. ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio da 30 Mayıs’ta, en az 3 ülkeyle bağlantılı hesapların sosyal medya üzerinden gösterileri kışkırttığını iddia etmişti.

JORDAN: BIKTIK ARTIK

Amerikan Basketbol Ligi’nin (NBA) efsane isimlerinden Michael Jordan da, Floyd’un polis tarafından gözaltına alınırken öldürülmesini kınadı. 57 yaşındaki eski basketbolcu, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Derin bir üzüntü, acı ve kızgınlık içindeyim. Herkesin acısını ve hayal kırıklığını hissediyorum. Ülkemizdeki beyaz olmayanlara karşı kökleşmiş şiddet ve ırkçılığa hesap soran insanları destekliyorum. Bıktık artık” dedi. Jordan, “Tek ses halinde liderlerimize kanunları değiştirmesi için baskı uygulamalıyız ya da sistematik değişim sağlamak için oy hakkımızı kullanmalıyız” diye ekledi.

KATİL POLİS ‘KASITSIZ OLARAK CİNAYET’TEN YARGILANACAK

George Floyd’u gözaltına alırken diziyle boğazına bastıran ve tepkilere rağmen dakikalarca nefessiz bırakan Polis Memuru Derek Chauvin “Kasıtsız olarak öldürmek”le suçlanacak. 

Floyd’un ailesinin avukatları ise kasten adam öldürmekle suçlanması gerektiğini belirtiyor.

Avukatlardan Benjamin Crump, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada Chauvin’in üçüncü derece cinayetle suçlanmasına karşı çıktı.

Crump, Chauvin’in Floyd’u isteyerek öldürdüğünü söyledi. Avukat Crump, Chauvin’in dizini yaklaşık 9 dakika hava almak için yalvaran Floyd’un boğazına bastırdığını hatırlattı.Crump, suçlamanın birinci derece cinayet olması gerektiğini vurguladı ve olaya karışan diğer üç eski polisin de suçlanması gerektiğini belirtti. Olaya en az 3 polis memuru daha karışmıştı.

WASHINGTON'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Ülke genelindeki Floyd eylemleri devam ederken Beyaz Saray etrafındaki eylemlerin de sürmesi üzerine başkent Washington DC'de pazartesi ve salı günleri 21.00-06.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser yasağı düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

Sokağa çıkma yasağının kapsamı ve detayları, yayımlanan kararnameyle belirlendi. Buna göre, 21.00-06.00 saatlerinde geçerli olacak yasaktan belirli alanlarda çalışanlar ile basın mensupları etkilenmeyecek. Bu arada, 3 Kasım'daki başkanlık seçimleri için yarın Washington DC'de ön seçim düzenlenecek. Kararnamede sokağa çıkma yasağının ön seçimleri etkilemeyeceği, sandıkların sabah 08.00'de açılacağı kaydedildi. 

NEW YORK'TA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KARARI

New York Valisi Andrew Cuomo, siyahi George Floyd’un ölümü ile ilgili protestoların artması üzerine New York şehir merkezinde sokağa çıkma yasağı kararı aldıklarını açıkladı.

WAMC isimli radyo kanalının canlı yayınında bu gece yerel saat ile 23.00'te sokağa çıkma yasağının başlayacağını duyuran Vali Cuomo, ''New York Belediye Başkanıyla (Bill de Blasio) konuştum. Bu gece Belediye Başkanı ve ben şehir çapında sokağa çıkma yasağı uyguluyoruz. New York'ta faydalı olabileceğini düşündüğümüz bir sokağa çıkma yasağı olacak.'' ifadesini kullandı.

New York şehrindeki polis gücünü de artıracaklarını belirten Vali, 4 bin olan görevli polis sayısını da 8 bine çıkarma kararı aldıklarını belirtti.

Cuomo, sokağa çıkma yasağının pazartesi 23.00 ile salı 05.00 arasında uygulanacağını ancak uygulamanın salı gecesi devam edip etmeyeceği hakkında henüz karar vermediklerini söyledi. 

"NEFES ALAMIYORUM" FERYADI ÜZERİNE ÜLKE GENELİNDE IRKÇILIK KARŞITI EYLEMLER BAŞLAMIŞTI

46 yaşındaki George Floyd, salı günü dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı.

Floyd'un, olay yerine gelen acil sağlık ekipleri tarafından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtilirken, yoldan geçen vatandaşların cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.

Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve Minneapolis başta olmak üzere birçok şehirde protestolara yol açmıştı.

Eyalette acil durum ilan eden Vali Tim Walz, bölgede polise yardımcı olmaları ve durumu kontrol altına almaları için Ulusal Muhafızları görevlendirdiğini açıklamıştı.

NEW YORK'TA SAATLER SÜREN YÜRÜYÜŞ

New York'ta her renkten binlerce kişi ırkçı polis şiddetine karşı saatler süren yürüyüş gerçekleştirdi. Çoğunluğu gençlerden oluşan kitle Brooklyn'den Manhattan'a süren yürüyüşte sık sık “Onun adını söyleyin, George Floyd” sloganları attı.

Yürüyüş esnasında polis tacizi ve gözaltılar yaşandı.

 

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de koronavirüs | Seyahat ve sokağa çıkma kısıtlaması kalktı (1 Haziran)

SONRAKİ HABER

Cezaevlerinde "kapalı görüş" başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa