31 Mayıs 2020 17:52
Son Güncellenme Tarihi: 01 Haziran 2020 14:17

Barış Çakan'ın yüksek sesle müzik dinleyenleri uyardığı için öldürüldüğü iddia edildi

Ankara'da kalbinden bıçaklanarak hayatını kaybeden Barış Çakan'ın ezan okunurken yüksek sesle müzik dinleyen kişileri uyardığı için öldürüldüğü iddia edildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ankara'da kalbinden bıçaklanarak hayatını kaybeden Barış Çakan'ın, parkta yüksek sesli müzik dinledikleri için uyardıkları kişiler tarafından saldırıya uğradıkları ifade edildi. Ankara Valiliği, Barış Çakan ile birlikte saldırıya uğrayan arkadaşının, ezan okunmasını engelleyecek biçimde araçta müzik dinleyenleri uyardıkları için saldırıya uğradıkları yönünde ifade verdiğini aktardı. Barış Çakan'ın kuzeni Doğan Çakan da bunu doğrulayarak saldırının Kürtçe müzikle alakası olmadığını söyledi.  

Ankara'nın Etimesgut ilçesi Alsancak Mahallesi’nde 31 Mayıs akşamı'nda Ağrı Patnos'lu 20 yaşındaki Barış Çakan'ın Kürtçe Müzik dinlediği için kalbinden bıçaklandığı iddia edilmişti. Saldırının duyulması büyük tepkilere neden oldu. Mezopotamya Ajansı’nın Çakan'ın ailesine dayandırdığı habere göre; Çakan ve arkadaşı Kürtçe müzik dinledikleri için gittikleri parkta 3 kişi tarafında saldırıya uğramıştı.

Barış Çakan'ın öldürülmesiyle ilgili gözaltına alınan 3 şüpheli çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

ANKARA VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Ankara Valiliği bir gün sonra yaptığı açıklamada, "İddia edildiği gibi olay, maktul ve yanındaki arkadaşının Kürtçe müzik dinlemesine şüpheli karşı tarafın müdahalesi üzerine değil tam aksine maktul ve arkadaşının, şüphelileri araç içinde ezan okunması nedeniyle yüksek sesle ve etrafı rahatsız edecek tarzda müzik dinlememeleri konusunda ikazda bulunması üzerine başlamıştır" denildi. Bıçaklanarak hayatını kaybeden Barış Çakan'ın arkadaşı B. A.'dan alınan ilk ifadesinde olayın bu şekilde başladığını anlattığı aktarılan açıklamada, olayla ilgili şüphelilerin derhal gözaltına alınarak gerekli adli sürecin Cumhuriyet Savcılığı talimatları doğrultusunda detaylı bir şekilde sürdürüldüğü kaydedildi.

KUZENİ: KÜRTÇE MÜZİKLE ALAKASI YOK

Saldırıya ilişkin gazetemizin sorularını yanıtlayan Barış Çakan'ın kuzeni Doğan Çakan, olay sırasında orada olmadığını ama saldırının Kürtçe müzikle alakası olmadığını söyledi. Kuzeninin ezan okunmadan önce abdest aldığını ama arkadaşını çağırması üzerine parka gittiğini anlatan Çakan, "Neden gitti bilmiyorum. Ancak oraya gittiklerinde arabadakileri arkadaşı uyarmış. Yüksek sesle müzik dinliyorlar arabada diye. Bunun üzerine arabadakiler saldırmış" dedi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, yaptığı yazılı açıklamada, Barış Çakan'ın "Kürtçe müzik dinlediği için öldürüldü" iddiasına ilişkin şunları kaydetti:

"İddiaların aksine dinlenen müzik Kürtçe değildir. Ve ezan okunduğu sırada yüksek sesle müzik dinleyenleri ikaz eden vatandaşımız, göğsünden yaralanmış, kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamış ve hayatını kaybetmiştir. Haliyle anlatıldığı gibi hayatını kaybeden müzik dinleyen değil, müzik dinleyenleri uyaran vatandaşımızdır. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Söz konusu konuya ilişkin Ankara Valiliğince basın bilgilendirmesi yapılmıştır. Bu iddiaları ortaya atanlar, yıllardır bu konuyu istismar eden provokatörlerdir. Hukukun üstünlüğü, devletimizin gücüdür. İşkenceye sıfır tolerans, temel ilkemizdir. Terör, suç ve suçluyla mücadele etmek kadar provokatör her eylemle mücadele etmek ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek de sorumluluğumuzdur."

FAHRETTİN ALTUN VE ÖMER ÇELİK'TEN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Kürtçe şarkı iddiasının algı operasyonu olduğunu öne sürdü. Altun sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Devletimiz, kamu huzur ve güvenliğinin zafiyete uğratılmasına, yalan haberlerin ve algı operasyonlarının zihinlerimizi işgal edip bizi esir almasına asla müsaade etmeyecektir" ifadesini kullandı.

Benzer  bir açıklama da AKP sözcüsü Ömer Çelik'ten geldi.  Çelik, "Barış Çakan kardeşimizin hayatını kaybetmesinden çok büyük üzüntü duyduk. Allah rahmet eylesin. Ona hunharca saldıranlar kadar, olayı ırkçı bir istismar haline getirmeye çalışanları da lanetliyoruz." ifadelerini kullandı.

HDP MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN KAÇMAZ: BİRİLERİ GERÇEĞİ ÖRTBAS ETMEYE ÇALIŞIYOR

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü, bıçaklanarak öldürülen Barış Çakan için basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya, HDP heyeti arasında yer alan HDP Şırnak Milletvekilli Hüseyin Kaçmaz, HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemiloğlu ve HDP’li eski vekil Nihat Akdoğan katıldı.

Sinemiloğlu, ailenin dün kendilerine olayla ilgili anlattıklarını şu şekilde aktardı: “Barış dün akşam 20.00 sularında bir arkadaşı tarafından parka çağrılıyor ve parka gidip Kürtçe müzik dinliyorlar. Parkta bulunan 3 farklı genç Barış ve arkadaşına ‘Kürtçe dinleyemezsiniz’ diyorlar. Bundan sonra da Barış katlediliyor.”

HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, olayın sosyal medyada duyulması sonrası aileye ulaştıklarını, aile yakınlarının Barış Çakan’ın babasının yanında Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ile görüştüğünü ifade etti. Kaçmaz, “Olayın Kürtçe müzik dinlendiği iddiasıyla gerçekleştiği bilgisi paylaşıldı. Sosyal medyada Barış’ın kuzeni tarafından da net bir şekilde paylaşıldı. Ancak saatler sonra Valilik açıklama yapıyor. Bu tarz olaylarda yaratılan baskı mekanizmasını maalesef biliyoruz. Bu tarz olayların sosyolojik alt yapısında yatan devletin ötekileştiren politikaları olduğunu biliyoruz. Barış Çakan parti çalışmalarımıza da katılan bir genç arkadaşımızdı. Böyle bir olayda hayatını kaybetmesi bizi derinden üzdü. Bu tarz olayların tek sorumlusu iktidardır” dedi.

Bugün 6 kişilik vekil ve HDP il, ilçe yöneticilerinin arasında bulunduğu bir heyetle cenaze işlemlerini takip ettiklerini ifade eden Kaçmaz, “Birileri bir şey saklamaya çalışıyor. Birileri aile ve akrabaları üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor. Birileri gerçeği örtbas etmeye çalışıyor. Gerek yandaş medyanın ilgisi ve ısrarla babasının kalabalıktan kaçırılmaya çalışılması bize bir baskı, yönlendirme olduğu konusunda büyük şüpheler uyandırılıyor. Bizler biliyoruz, benzer olaylarda gerçeği saptırarak farklı göstermeye çalışılıyor. Bu olayda da böyle bir şey söz konusu” diye belirtti. Kaçmaz, “Bu düşmanlaştırışı, ötekileştirici dil terk edilmelidir. Bu tehlikelidir. Bu halkı birbirine kırdırtmalarına müsaade etmeyeceğiz” dedi.

3 KİŞİ TUTUKLANDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, Barış Çakan'ın bıçaklanarak öldürülmesiyle ilgili olayda şüpheliler K.Y., A.B. ve Ö.Y.'nin çıkarıldıkları mahkemece tutuklandıkları belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi: "Soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüpheliler K.Y ve A.B ile suça sürüklenen çocuk Ö.Y'nın Cumhuriyet Başsavcılığımızca ifadeleri alındıktan sonra tutuklanmaları istemiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildikleri, şüpheliler ve suça sürüklenen çocuğun Sulh Ceza Hakimliğince ayrı ayrı tutuklanmalarına karar verilmekle, soruşturma işlemlerine Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığımızca titizlikle devam edilmektedir."

ÇAKAN'IN CENAZESİ TOPRAĞA VERİLDİ

Öte yandan bıçaklı saldırı sonucu yaşamını yitiren Barış Çakan toprağa verildi. Ankara Etimesgut ilçesi Alsancak Mahallesi’nde dün gece uğradığı bıçaklı saldırı sonucu öldürülen Barış Çakan'ın cenazesi ilk olarak Keçiören’de bulunan Adli Tıp Kurumu’na getirildi. Cenaze, otopsi işlemlerin tamamlanmasının ardından Elvankent Mezarlığı’nda getirildi. Çakan’ın cenazesi, cenaze namazının ardından toprağa verildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ilısu Barajı ekonomik sıçrama mı yoksa tarihi Hasankeyf’in yok edilmesi mi?

SONRAKİ HABER

Oyuncu Tamer Levent: Anlayış değişimi düşünceyi sanatsallaştırmak ile mümkün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...