31 Mayıs 2020 10:45

Mayıs ayında 4 gazeteci saldırıya uğradı, 1 gazeteci tutuklandı

Gazeteci Barış Yarkadaş, mayıs ayında medyada yaşanan hak ihlalleri raporunu yayımladı. Buna göre, 4 gazeteci saldırıya uğradı, 1 gazeteci tutuklandı, 1 gazeteciye dava açıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Medyada yaşanan hak ihlallerini her ay rapor haline getiren CHP 26. Dönem Milletvekili ve Gazeteci Barış Yarkadaş, mayıs ayına ilişkin verileri kamuoyuyla paylaştı. Raporunu Gezi direnişine katılan milyonlarca insan ile Gezi’de hayatını ve gözünü kaybeden tüm yurttaşlara ithaf ettiğini belirten Yarkadaş, “Onlar, özgür bir medya için ağır bir bedel ödediler. Eğer bugün hâlâ konuşabiliyor ve yazabiliyorsak, onların ödediği ağır bedelin bunda çok büyük bir katkısı var” ifadesini kullandı. 

"BASKILAR SÜRÜYOR"

İktidarın, 2013 yılının mayıs ayında başlayan Gezi direnişinin ardından medyaya yönelik baskılarını daha da artırdığını belirten Yarkadaş, “İktidar, 2013’ten 2020’ye uzanan zaman diliminde gazetecilere nefes aldırmamaya çalıştı” ifadesini kullandı. Cezaevlerinde halen 100’e yakın gazetecinin bulunduğuna da dikkat çeken Yarkadaş, iktidarın son dönemde TV’lere yönelik baskıyı artırdığını da dile getirdi. 

"HALK TV’DEN KRT’YE.."

Yarkadaş, “HALK TV, TELE 1, KRT, TV 5 ve FOX, iktidarın kılıcı RTÜK tarafından yakın takibe alınmış durumda. Bu kanalları ekonomik açıdan çökertmek ve susturmak istiyorlar” dedi.

CUMHURİYET’E YARGI YOLUYLA BASKI

Yarkadaş, Cumhuriyet gazetesine yönelik sindirme çabalarının da sistematik bir hale geldiğini belirtti. Cumhuriyet’in pazar günü yayımlanan 1. sayfasında 3 haksız tekzibe yer verildiğine dikkat çeken Yarkadaş, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, iktidarın yargı üzerindeki gücünü kullanarak, Cumhuriyet gazetesini bu hale getirdi. “Bağımsız yargı” tamamı doğru olan Kuzguncuk haberi için 3 tekzip kararı verdi. Bu sayı, AKP’nin 18 yılının özetidir” diye belirtti.

MAYIS AYINDA NELER YAŞANDI?

  • 1 gazeteci ve 1 fotoğraf sanatçısı tutuklandı. 2 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
  • 1 gazeteci hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 1 gazeteci hakim karşısına çıktı.
  • 1 gazeteci cezaevinde kötü muameleye maruz kaldı.
  • 4 gazeteci saldırı ve darba maruz kaldı, 1 gazeteci tehdit edildi. 1 gazeteciye dava açıldı.
  • 3 gazeteye ilan ve reklam kesme cezası verildi, 2 TV kanalına para cezası ve program durdurma cezası verildi.
  • 1 gazeteci ifade verdi, 1 radyo programına 3 kez yayın durdurma cezası uygulandı.
  • 1 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı. 6 gazeteci hakkında 17 yıla kadar hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame kabul edildi. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Devlet esnafı ortada bıraktı: Esnaf için normalleşme yok

SONRAKİ HABER

İBB, normalleşmenin başlayacağı 1 Haziran için önlemlerini açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...