31 Mayıs 2020 20:55

TTB Başkanı Adıyaman: Gevşetme değil, eskiye dönüş var

Türkiye’de bugün salgın sırasında alınan bazı yasaklar kaldırılıyor. TTB Başkanı Sinan Adıyaman, kararları ‘tehlikeli’ olarak gördüklerini söyleyerek salgının bitmediği uyarısında bulunuyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, bugün itibarıyla hayata geçirilecek ‘Normalleşme’ adımlarını Evrensel’e değerlendirdi, “Salgında azalma yok. Rahat bir hava verilmeye çalışılıyor ama bu rahatlıkta bilimsel veriler yok.” dedi. Adıyaman, kararların toplum sağlığı için değil, ekonomik çıkarlar için olduğunun altını çizdi.

Türkiye’de koronavirüs salgını sürerken bugün itibariyle seyahat kısıtlaması, sokağa çıkma kısıtlamaları gibi pek çok yasak sona eriyor, restoranlar ve kafeler de hizmet vermeye başlıyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, bugün itibarıyla tedbirlerin gevşetilmesini Evrensel’e yorumladı, “Neredeyse eskiye dönüş” dedi. Adıyaman, salgında bir azalma olmadığına dikkat çekerek, alınan gevşetme kararlarının bilimsel olarak savunulacak bir yanı olmadığını söyledi ve “Kovid-19’u kontrol altına almadan ekonomik toparlanma olmaz. Hele insansız ekonomi, hiç olmaz” diye konuştu.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman

‘GEVŞETME DEĞİL NEREDEYSE ESKİYE DÖNÜŞ’

Vaka sayılarında azalma olmadığına ve çok nadir 1000’in altına düştüğüne dikkat çeken Adıyaman, “Salgında azalma yok. Karşılaştığımız tablo on gün öncesi ile aynı. Rahat bir hava verilmeye çalışılıyor ama bu rahatlıkta bilimsel veriler yok. Sadece her akşam bakanlık tarafından yayımlanan tabloya bile baksak bunu söyleyebiliriz. 1 Haziran tarihi ile hayata geçirilecek kararlar gevşetme ötesi. Bu yapılan neredeyse eskiye dönüş” dedi. Hükümet tarafından açıklanan bu kararların toplum sağlığı için değil ekonomik çıkarlar için olduğunu söyleyen Adıyaman, “65 yaş üstüne sokağa çıkmak hâlâ yasak ama iş yeri varsa çalışması, yolculuk yapması serbest. 18 yaş altı sokağa çıkmak yasak ama kreşler açılıyor. Bu kararların bilimsel olarak savunulacak bir tarafı yok” dedi.

‘SEYAHATLERLE YAYILMA RİSKİ ARTACAK’

Hastaların yüzde 80’inin salgını asemptomatik (belirtisiz) geçireceğini ama şehirler arası yolların açılmasıyla birlikte yapılan seyahatlerle yayılma riskinin artacağını belirten Adıyaman, “Özellikle İstanbul bu konuda çok tehlikeli. Tüm yurttaşlara tarama testlerinin yoğun bir şekilde ve epidemiyolojik bilime göre yapılması gerekiyor. 150 bin testin yapılacağı söylendi ama kime nasıl yapılacak bilmiyoruz” dedi. Salgın nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşların sayısının 4 bin 500’ü geçtiğini ifade eden Adıyaman, “160 bin hasta var. Hiç pembe tablolar çizmeye gerek yok. Buradan bir başarı öyküsü çıkmaz. Hâlâ günlük hayatını kaybedenlerin sayısının 30 civarlarında seyretmesi olumlu bir durum değil” ifadelerini kullandı.

‘UMARIM YENİ PİKLER YAŞAMAYIZ’

Yaz aylarında salgında bir sönümlenme olacağını ancak bu gibi erken açılmaların sorun yaratacağını dile getiren Adıyaman, “Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre salgında kümülatif kitle artışlarında Avrupa’da 5 ülke arasında ve vaka sayıları ile 3. ülke durumunda” dedi. Adıyaman, “Kovid-19’u kontrol altına almadan ekonomik toparlanma olmaz. Hele insansız ekonomi hiç olmaz. Bu durumda AVM’lerin açılmasını bir yere koyamayız. Bu hareketlilikler Diyarbakır’da Antep’te vakaları beş misli daha arttırdı. Bu gidişle umarım yeni pikler yaşamayız” dedi.


BUGÜNDEN İTİBAREN NERELER AÇILIYOR?

  • Şehirlerarası seyahat kısıtlaması, bugünden itibaren tamamen kalkıyor.
  • Kreşler ve bakımevleri bugün itibarıyla açılıyor.
  • Kamu personeli bugün itibarıyla normal mesaiye başlıyor.
  • Bugünden itibaren restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, kaplıcalar saat 22.00’ye kadar hizmet vermeye başlıyor. Eğlence mekanları ile nargile satışı bu kapsamın dışında bırakıldı. Yol güzergahlarındaki dinlenme tesisleri de bugün açılıyor.
  • Sürücü kursları, benzeri kurslar da bugünden itibaren hizmet verecek.
  • Hayvan satış yerleri de bugünden, hipodromlar da 10 Haziran’dan itibaren faaliyete geçecek.
  • Deniz turizmi, balıkçılığı ve taşımacılığı ile ilgili sınırlamalar da kaldırıldı.
  • Müze ve ören yerleri de bugün açılıyor.
  • Gençlik merkezleri, kütüphaneler de bugün açılıyor. Açık havada olan konserler de belli önlemler dahilinde faaliyete geçecek.
ÖNCEKİ HABER

Uzaktan eğitim nedeniyle bazı öğrenciler dersi yeniden alıyor 

SONRAKİ HABER

"Hakkımızda her şeyi bilen devlet yoksulluğumuzu mu bilmiyor?"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...