31 Mayıs 2020 20:17

Tersane işçisinin gerçeği: Ölümüne risk

Tuzla tersanelerinde taşeron firmalara bağlı işyerlerinde çalışan işçiler son dönemde işsizlikle daha fazla karşı karşıya kalıyor. Çalışabilenler ise önlem almadan çalıştırılıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tersane işçisi
İstanbul

Ramazan ayı boyunca Kovid-19 nedeni ile doğru dürüst çalışamayan taşeron işçiler olarak bayrama borç harç içinde girdik. Bayramdan sonra da iş bulur çalışırız diye düşündük ama ortada iş yok. Çalıştığımız taşeron firmalar bayram arifesi “İşimiz bitti bu ara biraz bekleyeceğiz. Bayramdan sonrada sizi ararız, gerekli işlemleri yaparız” dediler ama kimsenin aradığı yok. Tersanede çalışan tüm arkadaşlarımız bir taraftan salgınla bir tarafta işsizlikle uğraşırken bu işin sonu nereye varacak merek ediyor.

Taşeron bir firmada kaynakçı olarak çalışan Hasan, “Yanı başımda çalışan arkadaşlarımın 3’ünde virüs çıktı, hastaneye götürdüler. Ardından hepimize test yapıldı, sayı 30’a çıktı. Toplam 100 işçi çalışıyor firmada. Bu durumda işin durması, diğer firmalarda çalışan işçilere de test yapılması gerekirdi ama tersane yetkilileri ve taşeron firma sahipleri hiçbir şey olmamış gibi bizi çalıştırmaya devam ettiler” dedi. Çalıştıkları gemilerin her bölümünde en az 25 işçinin çalıştığını belirten Hasan, “Bu insanlara salgın mutlaka bulaşmıştır. Bunun anlaşılması için yapılacak tek şey testtir. Firmaların çıkan vakaları da sakladığını düşünüyorum. Çünkü her gün bir arkadaşımız işe gelmiyor, soruyoruz izinli diyorlar. Sadece bizim firmada ya da tersanede değil, hemen hemen bütün tersanelerde durum böyle” diye konuştu.

"TEST SONUCUNU BEKLERKEN ÇALIŞTIM"

İşçilerden Hayati de koronavirüse kapılan işçilerden. Şunları söylüyor: “Bir ay oldu, abimde yeğenimde beraber çalıştığım arkadaşlarımda çıktı. İlk başta utandım sıkıldım kimseye söylemedim ama eşim ve çocukların baskısıyla hastaneye gittim. Test yaptılar, sonuç üç gün sonra çıktı, pozitifti. O üç günlük süre içinde çalışmaya devam ettim, kime bulaştı bilemiyorum. Hastaneye gittiğimi ustabaşına söylemiştim ama bir şey olmaz demişti. Test sonucu pozitif çıkınca apar topar eve yolladı. Belki de önlem alınsaydı diğerlerinde çıkmayacaktı. İlk başlarda ateşimizi ölçüyorlardı şimdi o da yok. Bir şey öğrenmişler durmadan maske takın deyip duruyorlar onun dışında bir şey yok. Tamir gemilerinde yağın pasın içinde çalışıyoruz ne gören var ne de duyan.”

"BAYRAM AREFESİNDE İŞSİZ KALDIM"

İşçilerden Yusuf da bayram arifesinde işsiz kalanlardan. “Tabi bu resmi bir çıkış değil, çünkü işten çıkarmalar yasak” diyor ve şöyle devam ediyor: “Cumartesi günü çalıştığımız taşeron firmada alacaklarımızı alıp çocuklarımıza bayramlık almayı beklerken taşeron işimizin bittiğini, doğal olarak üretime ara vereceğini, bu yüzden de bayramdan sonra iş olursa bizleri işe çağıracağını söyleyerek bizi işten çıkarmış oldu. İşin olmadığı koşularda ise gerekli şeyleri yapacağını o gerekli şeylerin ne olduğunu bayramdan sonra bizi tek tek çağırıp anlatacağını söyledi. Hak ettiğimiz yevmiyelerin bir bölümünü ödeyip gerisini de bayramdan sonra ödeyeceğini söyleyerek çekip gitti. Önce bayramdan sonra bizi çağırır diye düşündük. Üzerinden kaç gün geçti ses seda yok. Aradık, pazartesi diyor sonucunu merak ediyoruz. Bu arada başka yerlere de iş soruyoruz ama iş olmadığını söylüyorlar. Herkes biraz bekleyin deyip duruyor, oysa tersanelerde en hızlı iş bulan meslek kaynakçılıktır. Eğer biz de iş bulamıyorsak bu koşullarda halimiz harap. Ya salgın ya da işsizlik bizi götürecek.”

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanlığı yeme-içme sektörü için yeni önlemler rehberi yayımladı

SONRAKİ HABER

HDP: Demokrasi, barış ve eşitlik için mücadeleyi büyütme ihtiyacı arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...