30 Mayıs 2020 19:47

‘Kurşun sekti’ denilerek beraat eden polis yeniden yargılanıyor

Adana'da Serkan Ünal davasında 'kurşun sekti' gerekçesiyle polise verilen beraat kararını Yargıtay bozdu. Avukat Aracı, "Umarız bu tür olaylardaki cezasızlık pratiği son bulur" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’da 5 yıl önce “dur” ihtarına uymadığı gerekçesi ile vurularak öldürülen Serkan Ünal dosyasında polise verilen beraat kararı bozuldu, dava yeniden görülecek. Avukat Sevil Aracı, “Umarız bu tür olaylardaki cezasızlık pratiği son bulur ve böylece polisin daha dikkatli davranması sağlanabilir” dedi.

Adana’da 5 yıl önce “dur” ihtarına uymadığı gerekçesi ile vurularak öldürülen Serkan Ünal dosyasında “Kurşun sekti” denilerek verilen beraat kararının Yargıtay tarafından bozulması üzerine sanık Polis M.U’nun yargılanmasına yeniden başlandı. Duruşma pandemi nedeni ile 20 Ekim tarihine ertelendi.

YARGITAY, SİLAH KULLANMA YETKİSİNDE SINIRIN AŞILDIĞI GEREKÇESİ İLE KARARI BOZDU

Hakkında verilen adli kontrol tedbirini ihlal ettiği gerekçesiyle savcılığa çıkarılmak üzere sağlık kontrolünden geçirilirken kaçmaya çalıştığı ileri sürülen Serkan Ünal isimli genç, polislerden M.U’nun arkasından ateş açması sonucu vurularak hayatını kaybetmişti. 2015 yılında yaşanan olayda sanık polis, “dur” ikazında bulunduktan sonra havaya ve Ünal’ın soluna doğru ateş ettiğini belirterek kurşunun duvardan sekerek isabet ettiğini iddia etmişti. Adana 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi 2016 yılında sanık M.U’nun kanunlara uygun şekilde ateş ettiği ve kamu görevini yerine getirdiği gerekçesi beraatine karar vermişti. Yargıtay, şubat ayında Adana 2’inci Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği kararı sanık Polis M.U’nun silah kullanma yetkisinde sınırı aştığı ve maktulün ölümüne neden olduğu gerekçesi ile bozdu.

‘POLİS HER FIRSATTA SİLAH KULLANMA EĞİLİMİNDE’

Öldürülen Serkan Ünal’ın anne ve babasının avukatı Sevil Aracı, cezasızlık politikalarının yeni ölümlere neden olduğunu belirterek şunları söyledi; “Geçtiğimiz günlerde Ali el Hemdan isimli mülteci gencin öldürülmesi olayında da kriminal polis laboratuvarı, F.K’nin öldürme saiki ile ateş etmediği yönünde bir izlenim vermek için merminin sektiği yönünde bir rapor hazırlamıştı. Ancak cumhuriyet savcılığı, iddianamede, rapor ile görüntü kayıtları ve tanık beyanları arasında çelişki olduğu için rapora itibar edilemeyeceğini belirtmiş, kıyafetleri bir kez daha incelenmek üzere İstanbul Adli Tıp Kurumuna göndermişti”

Serkan Ünal’ın öldürülmesinde de benzer şekilde kurşunun sektiğinin iddia edildiğini aktaran Aracı, “Tanık anlatımlarına göre olay hastane bahçesinde gerçekleşmiştir. Olay yerinde polisler ve hastane güvenlik görevlileri bulunmaktadır. Serkan’ın kimsenin hayatını tehlikeye sokacak bir durumu yoktur. Ancak her fırsatta silah kullanma eğiliminde olan polis burada da oldukça kalabalık bir ortamda, çevredeki herkesin yaşamını tehlikeye atarak silah kullanmayı tercih etmiştir. Polisin böyle silah kullanması yaşam hakkının ihlali gibi çok korkunç sonuçlara yol açmaktadır. Serkan Ünal’ı öldüren polis memuru hakkında verilen beraat kararının Yargıtayca ceza verilmesi gerektiği vurgusu yapılarak bozulması önemli bir gelişmedir” dedi.

‘TAZMİNAT TALEBİNDE BULUNDUK’

Ayrıca Serkan Ünal’ın genç yaşta vahim bir şekilde ölümü nedeni ile ailesi adına İçişleri Bakanlığına tazminat talebi ile başvuruda bulunduklarını paylaşan Aracı, “Ailenin acılarının dindirilmesi mümkün olmasa da sorumluluğun bir nebze de olsa üstlenilmesi bakımından tazminat talebinin karşılanmasının da önemli olduğunu düşünüyoruz. Dosyayı tüm yönleri ile takip etmeye devam edeceğiz. Umarız bu tür olaylardaki cezasızlık pratiği son bulur ve böylece polisin daha dikkatli davranması sağlanabilir” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

‘Baroların yapısı değişirse kadınların başvuracağı merkezler kalmaz’

SONRAKİ HABER

Türkiye'de koronavirüsten yaşamını yitirenlerin sayısı 4 bin 515’e ulaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...