30 Mayıs 2020 12:56

Şahmaran Kadın Platformu: Mücadeleden geri adım atmayacağız

Mardin Şahmaran Kadın Platformu, son dönemde artan kadına dönük şiddete ve tutuklanan Rosa Kadın Derneği üyelerine ilişkin bir açıklama yaptı.

Fotoğraf: Şahmaran Kadın Platformu

Paylaş

Kadınlara dönük baskı ve tutuklamalara ilişkin açıklama yapan Mardin Şahmaran Kadın Platformu, iktidarın bu yöntemlerle suç işlediğini ifade ederek mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

Mardin Şahmaran Kadın Platformu, son dönemde artan kadına dönük şiddete ve tutuklanan Rosa Kadın Derneği üyelerine ilişkin bir açıklama yaptı. Şahmaran Kadın Platformu, Kesk Kadın Meclisi, TJA, HDP Kadın Meclisi ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneğinin ortak yaptığı açıklama KESK Mardin Şube binasında yapıldı. Açıklamayı kadınlar adına Platform Üyesi Aysel Erol okudu. Kadınlar, “İktidar ve yargı ikilisinin sivil toplum faaliyetlerini ve siyaseti hedef alan bu operasyonunu kınıyor ve tutuklanan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” çağrısı yaptı. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Rosa Kadın Derneğinin izinli olarak yapmış olduğu mitingler, basın açıklamaları, sosyal medya paylaşımları, hak ihlaline uğrayan kadınlar hakkında yürüttükleri faaliyetler suçlama konusu yapılarak, tutuklama gerekçesi  yapılmıştır. Soruşturma ve tutuklama için gösterdikleri  'deliller' sivil toplum faaliyetlerinin ta kendisidir. Gözaltındaki arkadaşlarımıza; 8 Mart mitingi yapmak, 'Kadınlar barış istiyor' açıklaması yapmak, Rosa Kadın Derneğinden mesaj almak, Kadın, Barış, Hayal Atölyesi yapmak, 'Gülistan Doku Nerede' pankartını taşımakla ilgili sorular sorulmuştur. Sorulardan da anlaşılacağı üzere, soruşturma bir suç soruşturması değil sivil toplumu susturma ve bastırma soruşturmasıdır. Kadın örgütlerinin ortak dayanışmasıyla istismar yasasını çıkaramayan AKP, kadın mücadelesine saldırarak bu yasayı da çıkarmaya çalışmaktadır. İktidarın, ülkede kadına, çocuğa, hayvana ve doğaya yönelik  her gün artan taciz ve tecavüzün hesabını sorup bunlarla mücadele etmesi gerekirken, kadınlara saldırıp ve kadın örgütlerinin çalışmasını engelleyerek  kendi zihniyetini ortaya koymaktadır. En son çıkarılan ve eşitliğin kırıntısını barındırmayan infaz yasasında tacizcilerin, kadın katillerinin, mafya ve çetelerin salınması da bunun kanıtıdır. Sallantıda olan AKP iktidarı keyfi uygulamalarla, hukuku çiğneyerek suç işlemektedir. Mücadelemizi daha da büyüteceğimizi ve faşizan uygulamaların biz kadınları mücadeleden vazgeçirmeyeceğini belirtmek isteriz. Rosa Kadın Derneğine yapılan saldırıyı kınıyoruz. Rosa Kadın Derneği’nin çalışmalarını destekliyor ve bu mücadelede yılmadan emek veren kadın arkadaşlarımızın verdiği mücadelenin yanında yer alıyoruz.

Kadın mücadelesi yargılanamaz. Baskılarınız bizi yıldırmaz. İktidar ve yargı ikilisinin sivil toplum faaliyetlerini ve siyaseti hedef alan bu operasyonunu kınıyor ve tutuklanan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz." (EKMEK VE GÜL)


URFA’DA KADINLAR OTURMA EYLEMİ YAPTI

HDP Urfa Kadın Meclisi üyeleri, Rosa Kadın Derneği üyelerinin tutuklanmasına karşı oturma eylemi yaptı ve “Tutuklanan arkadaşlarımızı bir an önce serbest bırakın” dedi. Partinin il binası önünde açıklama yapan kadınlar, "Buradan sesleniyoruz, arkadaşlarımızı serbest bırakın ve demokratik siyaseti tasfiye etme arayışından vazgeçin. Bu iktidar her yönden demokratik siyaseti tasfiye etmek istiyor. Kadın kurumlarımıza, eşbaşkanlık sistemimize her yerden saldırıyor. Bayramdan önce Diyarbakır’da gözaltına alınan 18 kişi içinde 12’si kadındı. Yine bu sefer saldırıların odağında Rosa Kadın Derneği vardı. Dernek binasına baskın yapılarak yönetici arkadaşlarımız evlerinde gözaltına alındılar. Tutuklanan 12 kişi arasında 8 kişi kadın arkadaşlarımızdı. Biz bu saldırıları lanetliyoruz. Bu tutuklamaların ardında devlet yetkilileri ‘Biz başarılı bir operasyon yaptık’ dediler. Peki, neydi başarılı operasyonlar kadın kazanımlarına ve kadın hareketlerine yönelikti. HDP Kadın Meclisi olarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Tutuklanan arkadaşlarımızı bir an önce serbest bırakın." dedi. (Urfa/MA)

ÖNCEKİ HABER

Pervin Buldan tehdit edilen Rakel Dink’i aradı: Yalnız değilsiniz, yanınızdayız

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da silahlı saldırıya uğrayan polis hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...