30 Mayıs 2020 05:41
Son Güncellenme Tarihi: 30 Mayıs 2020 09:34

George Floyd protestoları sürüyor | Detroit'te ateş açıldı, 1 kişi hayatını kaybetti

Minneapolis başta olmak üzere ABD'nin pek çok eyaletinde George Floyd için protestolar devam ediyor. Detroit'te açılan ateşte vurulan 19 yaşındaki bir erkek hastanede hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Ben HendrenAA

Paylaş

ABD'nin Minneapolis kentinde, siyah Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlayan eylemler 4. gününde de devam ediyor. Detroit'te protestoya katılanlara arazi aracından açılan ateşte bir kişi yaşamını yitirdi.

George Floyd'un salı günü polis tarafından öldürülmesi ABD kamuoyunda gündemin en önemli maddesi haline geldi. Dün ABD'nin farklı kentlerine de sıçrayan eylemler hız kesmeden devam ederken, AA'nın Amerikan medyasına yansıyan haberlere dayandırarak verdiği bilgiye göre, birçok eyalette eyleme katılanlar ile polislerin karşı karşıya geldiği görüldü.

Olayların başlangıç noktası olan Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde yerel saatle 20.00'de başlayan sokağa çıkma yasağına rağmen bazı bölgelerde sokakta eylemlere devam edildiği görüldü. "Floyd için adalet", "nefes alamıyorum" ve "polis şiddetine hayır" gibi sloganlar atan halk, Floyd'un ölümünde sorumluluğu olan tüm polislerin yargılanması taleplerini dile getirdi.

Kentte, eylemlerin hafta sonu da devam etmesi bekleniyor.

DETROİT'TE EYLEM ALANINA ATEŞ AÇILDI: 19 YAŞINDAKİ GENÇ ÖLDÜ

George Floyd'un öldürülmesini protesto eden kalabalığa arazi aracından açılan ateşte bir kişi hayatını kaybetti.

Polis sözcüsü Nicole Kirkwood, Michigan'ın Detroit kentinde Greektown semtinde toplanan insanlara bir arazi aracından ateş açıldığını bildirdi. Açılan ateşte vurulan 19 yaşındaki erkeğin, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği belirtildi. Kirkwood, yaşamını yitiren kişinin kimliğine ve kalabalığa kimin ateş açtığına ilişkin ise ayrıntılı bilgi vermedi.

Georgia Valisi Brian Kemp de protestoların Atlanta'ya yayılması sonrası Fulton İlçesinde acil durum ilan etti.

CNN MERKEZ BİNASI ÖNÜNDE EYLEM

Öte yandan Atlanta kentinde bulunan Amerikan CNN kanalının merkez binası önünde yüzlerce kişi toplandı. Polis göz yaşartıcı gazla saldırdı. Eyleme katılanlardan bazıları binanın içine girmeye çalışırken gözaltına alındı.

WASHİNGTON'DAKİ PROTESTODA POLİS SALDIRDI

George Floyd için birçok kentte düzenlenen protestolar başkent Washington DC'ye de yayılırken, kentin işlek caddelerinden "U Street" üzerinden Beyaz Saray'a yürümek isteyenlere, polis Beyaz Saray yakınlarında engel olmak istedi. Polis, "adalet yoksa huzur yok" sloganları atan yüzlerce kişinin, Beyaz Saray'ın önündeki "La Fayette" parkındaki demir parmaklıklara yaklaşmasına izin vermeyince arbede yaşandı. Giderek kalabalıklaşan kitle, "Floyd İçin Adalet", "Adalet Hemen Şimdi" "Siyahilerin Hayatı Önemli", "Nefes Alamıyorum", "Siyahi Oy Verenler Önemli", "Polisler Siyahileri Öldürmeyi Durdurun" yazılı pankartlar taşıdı.

Valilik sokağa çıkma yasağı ilan etti.

DİĞER BÖLGELERDEKİ EYLEMLER DE DEVAM ETTİ

Brooklyn'de polis eyleme katılan çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Kentucky eyaletinin Lousville kentinde de devam eden eylemlerde de yüzlerce kişi, dün de eylem yaptıkları yerde bir araya gelerek polisi protesto etti.

Burada görev yapan WAVE 3 adlı yerel bir televizyonun Muhabiri Kaitlin Rust, polisin attığı plastik merminin hedefi olurken, olay anı kameralara yansıdı.

FLOYD'UN "NEFES ALAMIYORUM" FERYADI, POLİS ŞİDDETİNİ GÜNDEME TAŞIDI

46 yaşındaki George Floyd, önceki akşam, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı.

Floyd'un, olay yerine gelen acil sağlık ekipleri tarafından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtilirken, yoldan geçen vatandaşların cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.

Görüntüler, ülkede siyahlara yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve Minneapolis başta olmak üzere birçok şehirde protestolara yol açmıştı.

Eyalette acil durum ilan eden Vali Walz, bölgede polise yardımcı olmaları ve durumu kontrol altına almaları için Ulusal Muhafızları görevlendirdiğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Belek'te 7'si Caretta caretta olmak üzere 11 deniz kaplumbağası ölü bulundu

SONRAKİ HABER

SpaceX'in ilk insanlı uzay aracı Crew Dragon fırlatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...