29 Mayıs 2020 11:45

Eğitim Sen Denizli Şubesi: Okul bahçelerinde namaz laikliğin hedef alınmasıdır

Eğitim Sen Denizli Şubesi, okul bahçelerinde kılınan cuma namazı için öğretmenlerin görevlendirilmesine tepki göstererek, “Okul bahçelerinde namaz laikliğin hedef alınmasıdır” dedi.

Fotoğraf: Eğitim Sen Denizli Şubesi

Reklam

Bazı imam hatip ortaokul ve liselerinin okul idaresi ve Milli Eğitim İlçe Müdürlüklerinden giden mesajda, okul bahçelerinde cuma namazı kılınacağı ve öğretmenler ile okul idarecilerin buralarda görev alacağının belirtilmesine tepkiler sürüyor.

Eğitim Sen Denizli Yürütmesi adına açıklama yapan Şube Başkanı Hüseyin Tıpırdamaz, “Okul bahçelerinde namaz laikliğin hedef alınmasıdır” dedi.

Yapılan açıklamada Tıpırdamaz,Pandemi sürecinde camilerin ibadete kapatılmasının ardından kısmen gevşetilen koronavirüs ile mücadele kapsamında okul bahçelerinin ibadete açılması ve öğretmenlerin maske, kolonya vb. dağıtımında görevlendirilmesi laikliğin hedef alınmasıdır. Bilim insanlarına, Bilim Kurulu'na göre  bir salgın yayılım riski hâlâ varken, pozitif vakalar hâlâ gelirken, hâlâ ölümler yaşanırken normalleşmeye geçilme adı altında okul bahçelerinin cuma namazına açılması, sosyal mesafeyi ayarlama olarak açıklanamaz” dedi.

"LAİKLİK HEDEF ALINIYOR”

Laikliğin hedef alındığını söyleyen Tıpırdamaz, “İktidarın 2023 hedeflerine yaklaşmada bir aşama yükselmesidir. Diyanet İşleri Başkanının 29 Mayıs'ta camilerin fethedileceğine dönük açıklamasının da ayrıca tesadüf olmadığı açıktır. Okul bahçelerinin seçiminin nereye işaret ettiği, nasıl okumak gerektiği de acıktır. Okul imgesine de zarar veren bu mekânsal tercih laikliğe karşı bir politik tercihtir" diye konuştu.

"EĞİTİM DIŞINDA KULLANILAMAZ”

Ayrıca okulların gerek toplumsal gerek öğrenci gerekse öğretmenler açısından ne amaçla kullanılacağı belli olduğunu dolayısıyla bunun dışında kullanılmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Tıpırdamaz, öğretmenlerin cami girişlerinde kolonya, maske dağıtımında görevlendirme yapılacağına yönelik basına yansıyan açıklamalara ilişkin de “Bu, ‘bizim istediğimizin, bizim istediğimiz şekilde’ yapılması dayatmasıdır” dedi.

“ARTIK YETER”

Talep edilen hizmetin kamusal bir hizmet olmadığı gibi son derece kişisel olan inanç alanına dair bir talep olduğunu da beliren Tıpırdamaz, son olarak “Eğitim Sen olarak salgının başından bu yana zorunlu olmayan hizmetlerin sağlık hakkı gerekçesi ile durdurulması çağrımız varken kişisel inanç alanına dair bu görevlendirmelerdeki keyfilik 'artık yeter' dedirtiyor. Şu süreçte uzaktan eğitimi omuzladıkları  düşünüldüğünde, her türlü angaryada ilk akla gelenin öğretmenler olması itibarsızlaşmanın gelindiği noktayı gösterir” dedi. (Denizli/EVRENSEL)

Reklam