29 Mayıs 2020 09:31

İsveçli Milletvekili Sultan Kayhan: Baskılara karşı çıkmayı sürdüreceğiz

İsveç Milletvekili Sultan Kayhan, Kürt sorunu ile ilgili önergeleri üzerine Türkiye’de hedef gösterilmelerinin nedeninin, AKP hükümetinin “dış düşmanlara” ihtiyacından kaynaklandığını belirtti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te 13 arkadaşıyla birlikte Kürt sorununu İsveç Parlamentosu’nun gündemine getirdiği için Türkiye’deki iktidar medyası tarafından hedef gösterilen Sosyal Demokrat Partili Milletvekili Sultan Kayhan, “Eğer biz insan hakları, demokrasi, özgürlük, eşitlik ve kardeşlik diyorsak bunu birlikte gerçekleştireceğiz. Baskılara karşı çıkmayı sürdüreceğiz” dedi.

İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin Türkiye kökenli 4 milletvekili bir önerge ile Kürt sorunu parlamento gündemine getirmişler, “Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkının tanınmasını” istemişlerdi. Bu önerge uzun süredir her yıl parti tarafından İsveç Parlamentosuna sunuluyor. Önerge, meclise sunulmasından aylar sonra Türkiye’de haber yapıldı ve imzacılar arasındaki Türkiye kökenli vekillerden Sultan Kayhan’ın CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile fotoğrafları yayınlanarak CHP de hedefe konuldu. 

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Anders Österberg de, konuyu yazılı bir soru önergesiyle parlamentonun gündemine taşıdı. Dışişleri Bakanı Ann Linde’den İsveçli politikacıları hedef gösterenlere karşı tavır almasını talep etti.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi de, yaptığı resmi açıklamada önergede imzaları bulunan 13 milletvekilinin Kürt sorununda partilerinin görüşlerini yansıttığını belirterek “Halkın İsveç Parlamentosuna seçtiği temsilcilere baskı yapılmasını ve tehdit edilmelerini asla kabul etmeyeceğiz” dedi. Parti, Milletvekilleri Serkan Köse, Sultan Kayhan, Kadir Kasırga ve Roza Güçlü Hedin ile dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

"BİZİM ÜZERİMİZDEN CHP HEDEF ALINIYOR"

“Türk olduğu” için “vatan hainliği” ile suçlanan ve tehditlere maruz kalan Milletvekili Sultan Kayhan Evrensel’e konuştu. Kayhan, AKP Hükümetinin iç politikada sıkıştığı ve koronavirüs salgınına karşı mücadelede eleştirildiği bir dönemde iktidar yanlısı basının kendisi ve partili arkadaşlarını “kirli bir oyunda piyon olarak kullanmaya çalıştığını” söyledi.

Kendileri üzerinden öncelikle CHP’ye baskı yapılmaya çalışıldığını belirten Kayhan, “Daha önce HDP’ye saldırıyorlardı, şimdi bizi kullanarak CHP’ye saldırıyorlar” dedi.

Partilerinin her yıl Kürt halkının sorunlarını konu alan bir önergeyi parlamentoya sunduğunu hatırlatan Kayhan, “Bu önerge her şeyden önce bir parti önergesidir. Partim de bir açıklama yaparak sözlü saldırıya uğrayan 4 milletvekilini ve politikasını savundu” şeklinde konuştu.  

Sosyal medyada da kendisi ve milletvekili arkadaşları hakkında tehditkar paylaşımlar yapıldığını belirten Kayhan, “Utanmam gerektiğinden asılmam gerektiğine kadar hakkımda yorum ve paylaşımlarda bulunuyorlar” dedi. 

Kayhan, “Bazıları bizim Türkiye’de olanlara karışmamamız gerektiğini söylüyor. Onlar bizim burada hangi sorunları gündeme getireceğimize karar vermek istiyorlar. Başka bir ülkede yaşayan ve İsveç halkı tarafindan seçilmiş İsveçli politikacıları da tehdit ediyorlar. Bu asla kabul edilemez” ifadelerini kullandı. 

AKP Hükümetinin “temel insan hak ve özgürlüklerin ihlalini ve ekonomik sorunları gizlemek için dış düşmanlara ihtiyaç duyduğunu” söyleyen Kayhan, kendilerine yönelik suçlamaların gerçekleri yansıtmadığının geniş kesimler tarafından bilindiği için AKP’nin stratejisinin hayat bulamayacağı düşüncesinde olduğunu söyledi. Kayhan, “Eğer biz insan hakları, demokrasi, özgürlük, eşitlik ve kardeşlik diyorsak bunu birlikte gerçekleştireceğiz. Baskılara karşı çıkmayı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Katliamın 27. yılında: Solingen Anıtı’nın halkaları

SONRAKİ HABER

Twitter’dan Trump’a kararname yanıtı: Gerici ve politize olmuş bir adım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...