28 Mayıs 2020 10:27

Güney Amerika’da açlık krizi uyarısı

BM'ye bağlı Dünya Gıda Programı, koronavirüs salgınının merkez üssü haline gelen Güney Amerika’da 14 milyon kişinin açlıkla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

Uruguay'da bir vatandaş | Fotoğraf: Carlos Lebrato/AA

Paylaş

Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), koronavirüs salgınının merkez üssü haline gelen Güney Amerika’da 14 milyon kişinin açlık kriziyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

Virüs bölgede hızla yayılmaya devam ederken birçok ülke karantina tedbirleri uyguluyor.

Salgın nedeniyle birçok ülkede iş yerleri kapanırken üretim durma noktasına geldi. Bu da halihazırda sıkıntıda olan bölge ülkelerinin ekonomileri zora sokuyor.

Euronews’ün haberine göre, WFP’nin yayımladığı son tahmini veriler bölgede 2019’da 3,4 milyon kişinin gıda güvensizliği yaşadığı gösteriyor. Ancak salgının da etkisiyle bu rakam Latin Amerika’da 2020’de dört kattan daha fazla yükseliş kaydetti.

Dünya Gıda Programı Latin Amerika ve Karayipler Bölge Direktörü Miguel Barreto, “Çok karmaşık bir aşamaya giriyoruz. Buna açlık salgını diyoruz" ifadelerini kullandı.

WFP’nin açıkladığı rakamlar, örgütün faaliyet gösterdiği 11 bölge ülkeden.

DİĞER KITALAR İÇİN DE TEHDİT

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Direktörü David Beasley de nisan ayında yaptığı açıklamada, dünyanın şu an sadece koronavirüs salgınıyla değil aynı zamanda “açlık salgınıyla” da karşı karşıya olduğu uyarısında bulunarak, en kötü senaryoya göre yaklaşık 36 ülkede kıtlık görülebileceğini ifade etmişti.

Yaklaşık 135 milyon kişinin açlık riskiyle karşı karşıya kalabileceğini aktaran Beasley, Kovid-19 nedeniyle bu rakama 130 milyonun daha eklenebileceğini ve toplam sayının 265 milyona çıkabileceğini vurgulamıştı.

Latin Amerika ve Karayipler bölgesinin bu yıl yüzde 5.3’lük ekonomik daralmaya gitmesi bekleniyor.

86 MİLYON YOKSUL ÇOCUK DAHA..

Öte yandan Kovid-19 salgını nedeniyle düşük ve orta gelir düzeyine sahip ülkelerde yoksulluk içindeki çocuk sayısının da bu yıl 86 milyon artabileceği açıklandı.

Anadolu Ajansının aktardığına göre Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Çocukları Kurtarın Vakfının (Save the Children) ortak yürüttüğü çalışmada, 2020 yılı sonunda Kovid-19’un yol açtığı ekonomik yıkım nedeniyle yoksul evlerde yaşayan çocukların sayısının 86 milyon artışla 672 milyona çıkabileceğine dikkat çekildi.

Bu çocukların neredeyse üçte ikisinin yaşadığı Sahra Altı Afrika, Güney Asya, Avrupa ve Orta Asya’da yüzde 44, Latin Amerika ve Karayipler’de yüzde 22 oranında bir artış öngörüldüğü kaydedildi.

UNICEF İcra Direktörü Henrietta Fore, “Ortak eyleme geçilmezse kıt kanaat geçinen aileler yoksulluğa itilebilir, çok yoksul aileler on yıllardır görülmeyen seviyelerde mahrumiyetle karşı karşıya kalabilir” dedi. Çocukları Kurtarın Vakfının Üst Yöneticisi Inger Ashing de çalışmalarının dünyaya bir uyarı işareti olması gerektiğini vurgulayarak, “Çocuklar için yoksulluk kaçınılmaz değildir” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Ali Kenanoğlu, Diyanet'in harcamalarını sordu: Bu paraları nereye harcıyor?

SONRAKİ HABER

BTS: Sürgünler geri alınmazsa 4 Haziran’da Ankara’dayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...