28 Mayıs 2020 08:35

Finlandiya’da koronavirüs salgını nedeniyle kadın işsizliği iki kat arttı

Finlandiya’da yayımlanan istatistiklere göre, pandemiden en fazla kadın emekçiler zarar gördü ve kadın işsizliği 3 ay içinde iki kat arttı.

Fotoğraf: Alexandr Bormotin/Unsplash

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya’da kurumların yayımladığı istatistikler, koronavirüs (Kovid-19) pandemisinden en fazla kadın emekçilerin zarar gördüğünü ve kadın işsizliğinin 3 ay içinde iki kat arttığını gösterdi.

Nisan ayında ülkede işsizlik 2000’li yılların en üst düzeyine yüzde 16,5’a yükseldi. 160 bini zorunlu izne ayrılan 433 bin emekçi işsiz. Finlandiya’nın neredeyse tüm yerleşim birimlerinde özelikle de ülkenin kuzey ve doğu kesimlerinde bulunan ve daha önce de işsizliğin görece daha fazla olduğu belediyelerde işsizlerin sayısı daha da arttı.

Ticaret, perakande ve servis sektöründe çalışan kadınlar işini kaybetti veya zorunlu izne ayrılmak zorunda bırakıldı.

Finlandiya’da 310 belediyeden 130’unda işsizlik yüzde 15’in üzerine çıktı. Halbuki ocak ayı sonunda yüzde 15 işsizliğin olduğu belediye sayısı 15 civarındaydı. İşsizliğin en fazla arttığı yerleşim birimleri ise ülkenin kuzeyinde bulunuyor. Laponya ve Kuzey Karelya’da işsizlik yüzde 20’nin üzerine çıktı.

Ocak ayında işsiz olan kadınların sayısı 100 bin civarındayken nisan ayında bu rakam 200 bine yükseldi. Oysa aynı dönemde erkekler arasındaki işsizlik yüzde 55 oranında artarak 230 bine çıktı. Mart ayında kadınların işsizlikteki payı yüzde 44 iken bu oran nisan ayında yüzde 47 oldu.

Bu arada büyük şirketlerin personellerini zorunlu izne ayırma uygulaması da hız kazandı. Finlandiya Hava Yolları’nın (Finnair) 6 bin 100 personelini zorunlu izne ayırma kararı almasından sonra Helsinki Limanında çalışan emekçiler de zorunlu izne ayrılacak.

Liman yönetimi tarafından yapılan açıklamada koronavirüsü nedeniyle yolcu ve yük trafiğinde belirgin azalma görüldüğü için bu yıl için tüm liman çalışanlarının bir ay 2021 yılı başında da bir aya daha zorunlu izne ayrılacağı belirtildi.

ÖNCEKİ HABER

Bir kadını darbettiği iddiasıyla açığa alınan bekçi hakkında soruşturma başlatıldı

SONRAKİ HABER

Bodrum’da kadınlar Zeynep Şenpınar için bir araya geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...