27 Mayıs 2020 14:01

AB'den pandemi karşında 750 milyar avroluk "kurtarma paketi" teklifi

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen "Komisyon, AB'nin uzun dönem bütçesinin 1,1 trilyon avro olmasını ve 750 milyar avroluk ekonomik kurtarma enstrümanı kurulmasını teklif ediyor" dedi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, "yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ekonomik sonuçlarıyla mücadele için" 750 milyar avroluk bir "kurtarma paketi" kurulmasını teklif etti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu (AP) olağanüstü Genel Kurul oturumunda yaptığı konuşmada, AB'nin 2021-2027 yıllarındaki bütçesini belirleyecek "Çok Yıllı Mali Çerçeve" taslağı ile Kovid-19 ekonomik kurtarma paketini içeren tekliflerini açıkladı.

Salgının Avrupa'da büyük bir ekonomik krize neden olduğunu ifade eden von der Leyen, "Komisyon, AB'nin uzun dönem bütçesinin 1,1 trilyon avro olmasını ve 750 milyar avroluk ekonomik kurtarma enstrümanı kurulmasını teklif ediyor" diye konuştu.

Kovid-19 tedbirleri doğrultusunda daha önce 540 milyar avroluk 3 programın onaylandığını anımsatan von der Leyen, yeni iki paketle birlikte toplam miktarın 2,4 trilyon avroya ulaştığını söyledi.

Von der Leyen, kurtarma fonunun AB Komisyonunun yüksek kredi derecesi ile finansal piyasalardan borç alarak kurulacağını ve kaynakların sanayi, sağlık, dijital dönüşüm ve "iklim dostu teknolojiler" gibi ortak önceliklere aktarılacağını anlattı.

TEKLİFLERİN DETAYLARI

Tekliflere göre, AB'nin 2021-2027 yıllarındaki bütçesinin toplam boyutu 1,1 trilyon avro olacak.

Anadolu Ajansının aktardığına göre söz konusu bütçeye, AB Komisyonunun üye ülkelerin teminatıyla sermaye piyasalarından borç alarak kurulacak bir fon entegre edilecek.

Ekonomik kurtarma fonunun toplam boyutu 750 milyar avro olacak. Bunun 500 milyar avroluk kısmı hibe, 250 milyar avroluk kısmı ise kredilerden oluşacak.

Fon, salgından en fazla etkilenen AB ülkelerinden İtalya'ya 81,8 milyar avroluk hibe ve 90,9 milyar avroluk kredi, İspanya'ya 77,3 milyar avro hibe, 63,1 milyar avro kredi ve Fransa'ya 38,7 milyar avro hibe sağlayacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yılmaz Özdil: Sözcü'de yazmayı bırakmam için 5 milyon dolar teklif ettiler

SONRAKİ HABER

Diyanet Başkanı Ali Erbaş: 29 Mayıs'ta camilerin fethini gerçekleştireceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...