28 Mayıs 2020 01:17

Kar altında cesedi bulunan mültecinin amcası: Kamran’ı neden ölüme terk ettiler?

Avrupa’ya gitmek umuduyla İran’dan ayrılan Kamran’ın cansız bedeni tam iki ay sonra, 7 mülteci bedeni ile birlikte İran’ın sınır bölgesindeki dağlık alanda bulundu.

Kamran Goodarzi | Fotoğraf: Goodarzi ailesi arşivi

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

18 yaşındaki Kamran Goodarzi, İran’ın başkenti Tahran’da ailesiyle yaşıyordu. 19 Mart’da Avrupa’ya gitmek umuduyla İran’dan ayrılan Kamran’ın cansız bedeni tam iki ay sonra, 7 mülteci bedeni ile birlikte İran’ın sınır bölgesindeki dağlık alanda bulundu. Oğullarının cansız bedenlerini teşhis ederek 19 Mayıs’ta toprağa veren aile Kamran’ın göz göre göre ölüme gönderildiğini söylüyor. Aile, Kamran’ın Türkiye polisi tarafından gözaltına alındığını ancak İran sınır polisine teslim edilmek yerine, geldiği yoldan geri gönderildiğini iddia ederek soruyor: “Kamran neden İran polisine teslim edilmedi, neden geldiği o uzun yola geri bırakıldı? Neden ölüme terk edildi?​”

Çıktığı umut yolculuğunda karlar altında kalarak yaşamını yitiren 18 yaşındaki Kamran Goodarzi’nin amcası Farhad Goodarzi gazetemize konuştu. 

‘KAYBOLMADAN ÖNCE POLİSTEYDİ’

Kamran’ın yeni bir hayat kurmak için Avrupa’ya gitmek istediğini söyleyen Amca Farhad Goodarzi yaşananları şöyle aktarıyor: “Mecburen kaçak yolları denedi. Ama koronavirüs nedeniyle sınır kapanmıştı. Kamran, 19 Mart 2020’de İran’ın Maku ilçesinden Van Çaldıran sınırını geçerek Türkiye geçiş yapmak istedi. Kaçakçılarla yola çıktıkları için dağdan geçmek durumundaydılar. Kar nedeniyle kaybolmuşlar. Kamran cep telefonuyla babasına ulaşıyor, ‘Kaybolduk, çok korkuyorum’ diyor. Babası yolu tarif etmeye çalışıyor, kaçakçılara da anlatmaya çalışıyor. Kamran 18 saat sonra tekrar babasına ulaşıyor. O kadar saat boyunca yürüdüklerini, çok aç olduğunu ve devam etmekte zorlandığını söylüyor babasına. Babası da ‘En yakın köye ulaşmaya çalış, oradan yiyecek bir şeyler iste’ diyor… Küçük bir köye vardıktan sonra ailesine tekrar ulaşıyor Kamran ve orada dayak yediğini, kötü durumda olduğunu anlatıyor... Babası yola çıkmasını söylüyor.”

Amca Goodarzi’nin iddiasına göre; Kamran bir sonraki aramasında babası Abbas Goodarzi’ye jandarma tarafından tutuklandığını söylüyor. Telefonda babasına birkaç göçmenle kontrol noktasında olduğunu ve kötü dayak yediğini anlatıyor.

Kamran Goodarzi'nin fotoğrafının olduğu pankart

‘GELDİĞİ YOLA BIRAKILDI’

Amca Goodarzi, “Babası da Kamran’a ‘Merak etme, İran sınırındaki polis merkezine gönderecekler sizi’ diye umut veriyor” diyor. Kamran’ın İran polisine teslim edilmediğini söyleyen Amca Goodarzi devamında şu iddialarda buluyor: “Birkaç saat sonra Kamran babasını tekrar arıyor. Bu sefer ağlıyor, ‘Bizi dağ kenarına getirdiler. Buradan kendimiz dönecekmişiz. Ayaklarıma copla vurdukları için yürüyemiyorum’ diyor. Birkaç saat sonra yine ağlayarak çok kar yağdığını, yürüyemediğini, çok korktuğunu söylüyor. Bu Kamran’la ailesinin son konuşması oluyor.”

O tarihten itibaren baba Abbas Goodarzi çocuğuna ulaşmaya çalışıyor. İran Dışişleri Bakanlığından Interpol ve İran Konsolosluğuna kadar her yere dilekçe veriyorlar. Başvurularından bir sonuç alamıyorlar.

Kamran Goodarzi'nin fotoğrafının olduğu pankart

‘ADALET BEKLİYORUZ’

17 Mayıs’ta babasına bir telefon geliyor, İran sınır polisinden. Devamını Amca Goodarzi şöyle anlatıyor: “Babasını oğlunun cesedini teşhis için çağırdılar. 2 ay sonra cesedi karlar altında bulundu. Ailesi 19 Mayıs’ta Kamran’ın cenazesini aldı ve Tahran’a gömdü. Şimdi biz adalet bekliyoruz. İran’ın yaptığı bir şey yok. Türkiye hükümetinden sadece sorularımızın cevabını istiyoruz. Kamran neden İran polisine teslim edilmedi, neden geldiği o uzun yola geri bırakıldı? Neden ölüme terk edildi?​”

ÖNCEKİ HABER

Gezi'nin yıl dönümünde aileler konuştu: Adaletin peşinde koşmaya devam

SONRAKİ HABER

Gözaltına alınan CHP Karabağlar İlçe Meclis Üyesi Dila Koyurga serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...