27 Mayıs 2020 11:36

CHP'li belediye başkanlarının meclis başkanı olmasını engelleyecek düzenleme gündemde

AKP ve MHP, belediye başkanlarının belediye meclislerinde doğal başkan olmasının önüne geçecek sistem üzerinde çalışıyor.

Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş ve Zeydan Karalar | Fotoğraflar: DHA

Paylaş

AKP ve MHP, muhalefet partilerine yeni bir engelleme olarak, belediye başkanlarının belediye meclislerinde doğal başkan olmasının önüne geçecek sistem üzerinde çalışıyor. Başkanlık sistemi kurallarının yerel yönetimlerdeki uygulaması olarak nitelenen sistemde, meclis başkanları belediye meclisince seçilecek. CHP'li pek çok belediyede çoğunluğunun AKP-MHP ortaklığında olması, muhalefet belediyelerine yeni bir engelleme olarak algılandı.

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya'nın bugünkü köşesinde aktardığı kulis bilgilerinde bu sistemin değiştirilmesinin gündemde olduğu da yer aldı. Sarıkaya, "Örneğin İstanbul, Ankara, Adana, Mersin ve Antalya’da belediye başkanını Millet İttifakı desteğindeki CHP adayları kazandı, ancak belediye meclislerinde Cumhur İttifakı ağırlıklı oya ulaştı. Belediye başkanlarının hemen hepsi azınlıkta kaldı… Bu durum dikkate alınarak, belediye meclislerinde de başkanlık sisteminin tüm kurallarının uygulanmasına karar verilmiş" ifadelerini kullandı.

Sarıkaya düzenlemenin detaylarını şöyle aktardı:

"Nasıl ki Cumhurbaşkanı ile TBMM birbirinden farklı işlev görüyor, Cumhurbaşkanı da Meclis oturumunu yönetmiyorsa, benzer durumun belediye meclislerinde de uygulanmasına yönelik çalışma başlamış. Buna göre seçilen belediye başkanları, belediye meclislerinin doğal başkanı olamayacak; belediye meclisleri TBMM gibi başkanını kendisi seçecek. Oturumu da seçilen başkan veya yerine gösterdiği başkanvekilleri yönetecek."

Sarıkaya, söz konusu düzenlemenin bu yasama yılında tamamlanmasının zor olduğunu, sıradaki yasama yılının çalışma takvimi ve bütçe mesaisi de düşünüldüğünde gelecek yılın ilkbaharına kalabileceğini belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Zeynep Şenpınar'ın katili milli boksörün 14 suç kaydı olduğu ortaya çıktı

SONRAKİ HABER

Doç. Dr. Murat Birdal: Ekonomik çıkmazın sebebi ekonominin dışa bağımlı hale gelmesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...