27 Mayıs 2020 11:29

İzmir’de Alevi kadınlar istismarı aklayan yasa tasarısına itiraz etti

İzmir’de Alevi kadınlar istismarı aklayan yasa tasarısına itiraz ederek, “Toplumun bütün kesimlerini istismar yasasına karşı çıkmaya davet ediyoruz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Avrupa Alevi Kadın Birliği ve Türkiye’deki Alevi kadınlar istismar yasasına karşı sosyal medyada #CezalandırAklama paylaşımı ile kampanya düzenlerken, basın açıklamaları da yaptı.

İzmir’deki Alevi Kadınlar, Yamanlar Cemevi’nde bir araya gelirken, açıklamaya katılan kurumlar arasında Demokratik Alevi Derneği, Varto-Der, İzmir Alevi Kültür Derneği, Dersim Dernekleri Bornova Şubesi ile bağımsız birçok kadın yer aldı. Açıklama boyunca Cemevi önünde çevik kuvvet ve sivil ekipler bekledi.

Açıklamayı okuyan Demokratik Alevi Derneği (DAD) Çiğli Şubesinden Nebahat Çelik, “Ülkemizde, her gün kara bir tablo olarak önümüze çıkan cinsel suçlar her seferinde üstü örtülerek, failleri erkek egemen mahkemeler tarafından aklanarak meşrulaştırılıyor. Buna gücünün yetmediği yerde ise yeni yasa tasarıları ile cinsel istismar yasal hale getirilmeye çalışılıyor” dedi.

İSTİSMAR YASASINA KARŞI ÇAĞRI

2016'dan bu yana sürekli gündeme getirilen, ‘çocuk istismarcılarına evlilik yoluyla affın’, meclisin açılmasıyla birlikte yeniden gündeme getirileceğinin konuşulduğunu belirten Çelik, “İnfaz yasasının geçirildiği gece yarısı ortaya çıkan taslak, 14 yaşını tamamlamamış kız çocuklarına karşı cinsel istismar suçu işlemiş, onlardan 15 yaş büyük erkeklerin ve suçu azmettiren ailelerin cezalarının sonradan evlenildiği durumda ertelenmesini - yani affedilmesini öngörüyordu.  Aynı zamanda çocukların yaşamları boyunca büyük bir mağduriyet ve travmaya maruz kalmalarına; sağlık problemlerine, katledilmelerine, intihara sürüklenmelerine neden olacaktır. Bu durum, çocuk istismarının önünü tamamen açmanın yanında istismarcıların cezasız kalması anlamına gelmektedir” diye konuştu.

Türkiye’nin daha önce imza atmış olduğu uluslar arası sözleşmelere sadık kalması gerektiğini ifade eden Çelik, “Biz kadınlar,  kadınlara yönelik şiddet, taciz ve katliamlara itiraz ettiğimiz gibi her türlü çocuk istismarlarına da, çocuk istismarını aklayan yasa taslağına da itiraz ediyoruz. Alevi Kadınlar olarak istismar, şiddet ve tecavüze karşı gücümüzü tüm kadın örgütleri ile birleştireceğimizi beyan ediyor, çocuklarımızın hayallerinin gerçek olacağı bir dünyanın mümkün olduğu ve bunun da mücadele ile gerçekleşeceği bilinciyle toplumun bütün kesimlerini istismar yasasına karşı çıkmaya davet ediyoruz” dedi.  (İzmir/EVRENSEL)

Reklam