27 Mayıs 2020 10:17

Türk Tabipleri Birliği: Hidroksiklorokin kullanan hastalara dair veriler ne durumda?

Türk Tabipleri Birliği, Dünya Sağlık Örgütü'nün Kovid-19 tedavisinde hidroksiklorokin kullanımı denemelerini durdurmasının ardından Türkiye'de bu ilacı kullanan hastaların akıbetini sordu.

Fotoğraf: Elif Öztürk/AA

Paylaş

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) hidroksiklorokin ilacının Kovid-19 tedavisinde kullanılmasına dair denemeleri durdurması sonrasında Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye’de hidroksiklorokin kullanan binlerce hastaya ilişkin verilerin ne durumda olduğunu sordu.

The Lancet adlı hakemli tıp dergisinde yayımlanan ve kamuoyunda "sıtma ilacı" olarak bilinen hidroksiklorokin ya da klorokin içeren ilaçların Kovid-19 hastalarında ölüm riskini artırdığı sonucuna varılan araştırmanın ardından DSÖ, Kovid-19 tedavi sürecinde hidroksiklorokin denemelerini durdurduğunu açıklamıştı.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyinin konuya dair yaptığı açıklamada, bu gelişmenin tüm Kovid-19 olgularına hidroksiklorokin uygulanan Türkiye’de gerek hekimler gerekse vatandaşlar tarafından tedirginlikle karşılandığı belirtildi. TTB açıklamasında, "Kovid-19 pandemisini ‘başarılı’ bir şekilde yönettiklerini her fırsatta ifade eden ve Kovid-19 hastalarına ilişkin hastalık verilerinin paylaşılmasına izin vermeyen Sağlık Bakanlığı yetkililerinden, ülkemizdeki Kovid-19 olgularının yaş dağılımına, tedavi başarı oranlarına ve görülen yan etkileri vb. ilişkin bilgileri ivedilikle paylaşmalarını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Dünyada Kovid-19 tedavisi konusunda henüz standart önerilerin bulunmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Ülkelerde farklı uygulamalar olabilmektedir. Tüm Kovid-19 olgularına değil de sadece kötüye gidiş olduğunda hidroksiklorokin veren, hafif seyir sırasında tedavi vermeyen ülkeler de vardır. Türkiye'de tüm olgulara hidroksiklorokin olabildiğince erken dönemde başlanarak verilmektedir. Hekimler, sağlık çalışanları, hatta tüm dünya Kovid-19 tedavisinde standart bir yaklaşım olmasını beklemektedir. Bu nedenle de olgu sayısında ve çalışmaların yöntemlerinde sıkıntılar olmasına rağmen paylaşılan her bilgi, makale ilgi uyandırmaktadır” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Fahrettin Altun basın özgürlüğüne "terör" dedi

SONRAKİ HABER

İngiltere’de milletvekilinin evindeki doğum günü partisine operasyon düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...