26 Mayıs 2020 12:06

Van’da 18 bin kişi karantinada

Van’da koronavirüs testi pozitif çıkan toplam vaka sayısı 478’e yükseldi. Salgından dolayı 10 kişi yaşamını yitirirken, 18 bin kişi de karantinada tutuluyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Van’da koronavirüs testi pozitif çıkan toplam vaka sayısı 478’e yükseldi. Salgından dolayı 10 kişi yaşamını yitirirken, 18 bin kişi de karantinada tutuluyor. Van’daki son durumu Evrensel’e değerlendiren Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Özgür Deniz Değer, halka kendini koruma çağrısı yaptı. 

TAZİYE VE MEVLİTLER VAKALARI ARTTIRDI

Değer, yaklaşık son üç haftada vaka sayısının 2’ye katlandığına dikkat çekerek “ 2-3 hafta önce 200’lerde olan hasta sayısı 400’ü aşmış durumda. Burada önlemlerin gevşetilmesinden ziyade salgının başladığı ilk günlerde durum, çok basit hastalıkmış gibi anlatıldı. Bilimsel olmayan düşünceler yaygın hale gelmişti. Halk da ciddiye alınmayacak bir hastalık olduğunu düşündü. Rahatlıkla taziyelere, mevlitlere ve iftar yemeklerine gittiler bu yüzden hasta sayısında artış oldu. Van sokakları çok kalabalık şu anda. Bu salgın yönetiminin o kadar da iyi olmadığını gösteriyor” dedi. 

"NEDEN AZ TEST YAPILIYOR BİLMİYORUZ"

Vaka sayılarının azaldığı yönündeki bilgilere dikkat çeken Değer, yapılan test sayılarında da azalma olduğunu ekleyerek, salgının azaldığı bilgisinin doğru olmadığını ifade etti. Önlem ve uyarıların dikkate alınmadığı takdirde salgının 2 ve 3. dalgasına yol açabileceğini söyleyen Değer, “İran bizim için bir örnek olmalı, önlemler gevşetildiği için şu an ikinci, üçüncü dalgası geliyor. Salgın tekrardan yükselmeye başladı İran’da. Ölü ve vaka sayısı artmaya başladı. Bu gün açıklanan sayılar azalmış gibi görünüyor fakat yapılan test sayısı da azaldı. Vaka sayısı test sayısıyla orantılı sonuç olarak. Ne kadar test sayısı azalırsa o kadar pozitif vaka sayısı da azalır haliyle. Bu az vaka görülüyor anlamına gelmiyor. Test sayısında ciddi bir azalma var. Bakanlık neden az test yapıyor bunu bilmiyoruz, bize bilgi verilmiyor. Bilim Kurulu dahi var olan pozitif sayısından daha fazla pozitif vaka olduğunu söylüyor. Halkın kendini koruması yönünde telkinimiz var, el yıkama, fiziksel ve hijyene dikkat edilmesi çağrısı yapıyoruz. Bu 3-4 günlük sokağa çıkma yasaklarıyla denetlenebilecek bir salgın değil en azından 14 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli salgının önünü almak için” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Siirt'te market çalışanı Abdülbaki Y. Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Bu anlayışla her eğitim mağdur eder!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa