26 Mayıs 2020 11:49

BM raporu: Türk silahlarının Libya'ya ulaşmasını engellemek için paralı asker tutuldu

Birleşmiş Milletler raporuna dayandırılan haberlerde, Türkiye’nin Libya'ya gönderdiği silahların Trablus hükümetine ulaşmasını önlemek amacıyla paralı asker görevlendirildiği aktarıldı.

Fotoğraf: Abdul-Jawad Elhusuni/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Alman Haber Ajansı (dpa) ve Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, geçen yılın yaz aylarında Libya’da General Halife Hafter’e bağlı güçlerle birlikte savaşmaları için paralı askerlerin görevlendirildiğini yazdılar. Birleşmiş Milletler “gizli bir raporu”na dayandırılan iki haberde de grubun 2019 yaz aylarında Libya’ya gönderildiği ancak operasyonun gerçekleştirilmediği belirtildi.

NYT’ye göre Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen soruşturma, askerlerin Hafter’le yaşadıkları anlaşmazlık nedeniyle Libya’da sadece 4 gün kalarak Malta’ya gittiklerini ortaya çıkardı. Grubun “4 ülkeden 20 paralı askerden” oluştuğu ve 80 milyon dolar ödeme yapıldığı ileri sürülen NYT haberinde, “Askerlerin görevi, Türkiye’nin gönderdiği silahların denizden Trablus hükümetine ulaşmasını önlemekti” dendi.

BBC Türkçe’nin aktardığı ve Declan Walsh imzalı haberde BM Güvenlik Konseyine şubat ayında sunulan gizli bir raporda, paralı askerlerle ilgili organizasyonun Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapıldığı, bu ülkedeki gizli bazı şirketlerin de operasyona finansman sağladığı ileri sürüldü. Buna göre, 2019 yılının haziran ayında Bingazi’de konuşlandırılan 20 askerin başında eski Güney Afrika Hava Kuvvetleri Komutanlığı yetkilisi Steve Lodge vardı. Tümü eski asker olan 20 kişiden 11’i Güney Afrika, 5'i İngiltere, 2'si Avustralya, 1'i de ABD vatandaşıydı.

DPA DA YAYIMLADI

Alman haber ajansı (dpa) da önceki gün benzer bir haber geçmiş, Birleşmiş Milletlerin gizli ibareli raporuna göre Türkiye’nin Libya’ya silah sevkiyatını engellemek için “Sekiz ülkeden katılımla özel bir tim oluşturulduğunu” yazmıştı.

DW Türkçe’nin aktardığına göre haberde, “Türk gemilerine baskınlar düzenlemek üzere Batılı bir özel timin görevlendirildiği, projenin Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) yönlendirildiği” bilgisi verildi.

Grubun Avustralya, Fransa, Malta, Güney Afrika, İngiltere ve ABD vatandaşlarından oluştuğu, Libya’da “Jeofizik ve hiperspektral araştırmalarda bulunma” görüntüsü altında görevlendirildiği vurgulandı.

Dpa’nın haberinde, grubun Bingazi’ye varmasının üzerinden bir hafta bile geçmeden 2 Temmuz’da operasyonun aniden sona erdirildiği, özel timin askeri botlarla Malta’nın başkenti Valetta’ya ulaştığı belirtiliyor.

Malta’da gruba bir avukat tahsis edildiği, grup üyelerinin petrol sektöründe çalıştığı ve Libya’yı güvenlik nedeniyle acilen terk etmeleri gerektiği senaryosunun kurgulandığı ileri sürüldü.

Dpa’ya göre BM raporunda, “Tahliye işleminin ve parasal değeri bulunan donanımın Libya’da bırakılmasının nedeni henüz soruşturulmadı” ifadesine yer verildi, ancak “Opus projesi”nin sorumluluğunun kime ait olduğu konusu açıkta bırakıldı. BAE’nin BM daimi temsilciliği dpa’nın konuyla ilgili sorularını yanıtsız bırakırken, raporda adı geçen “Lancaster6” ve “Opus Capital Asset Limited” şirketleri de sorulara yanıt vermedi.

Raporda, operasyonun BAE, Ürdün, Malta, Libya, Angola, Botsvana, Güney Afrika ve ABD olmak üzere en az sekiz ülkede planlanıp uygulandığı iddia edildi.

Rapora göre operasyonda BAE, Britanya Virjin Adaları ve Malta olmak üzere üç ülkeden en az on şirket de yer aldı. Güney Afrika’dan bir şirketin de kimliklerin gizlenmesinde rol aldığı belirtildi.

SARRAC GÜÇLERİ OPERASYONLARI DURDURDU

Öte yandan Trablus hükümetine bağlı Libya ordusu, güneye doğru çekilen Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu güçlerine yönelik operasyonların 48 saatliğine durdurulduğunu açıkladı.

Dün yapılan yazılı açıklamada, “Terhune, Beni Velid (Trablus’un güneyi) ve Nesme (başkentin güneybatısı) bölgelerinden güneye doğru çekilen milisler ile araç ve ekipmanların 48 saat boyunca hedef alınmayacağını ilan ediyoruz” ifadesine yer verildi.

RUSYA'DAN LİBYA'YA 450 "SAVAŞÇI"

Suriye'deki cihatçı gruplara yakınlığıyla bilinen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rusya’nın Suriyeli savaşçıları eğitip Libya’ya “paralı asker” olarak göndermeye başladığını ileri sürdü.

Euronews’ün haberine göre, gönderilenlerin sayılarının 450’yi bulduğu belirtildi. Gözlemevinin kaynaklarına göre paralı askerler bir Rus güvenlik şirketi tarafından Suriye’nin Rakka, Homs, Latakiye ve Hasaka şehirlerinden toplanarak eğitildi. Ayrıca diğer bir paralı asker grubunun da Hmeymim’de bulunan Rusya’nın kontrolündeki askeri üste Libya’ya gönderilmeyi beklediği iddia edildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’dan Rosa operasyonuna ortak tepki: Tutuklananlar derhal serbest bırakılsın

SONRAKİ HABER

Siirt'te market çalışanı Abdülbaki Y. Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...