27 Mayıs 2020 00:07

İşçi mektubu: Sendikalar bu dönem ne yaptı sorusuna yanıt verebilecek var mı?

"Bir an önce tabanın birleşmesini sağlamalıyız. Ve patronlar için destek isteyen sendika başkanlarına o koltukları bıraktırmalıyız.”

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Petrokimya işçisi
Gebze

Merhaba Evrensel okurları. Petrokimya işkolunda çalışan bir işçi olarak sizlere yaşanan sürece dair fikrilerimi iletiyorum. Bu korona süreci bir kez daha gösterdi ki, işçi sınıfı “sahipsiz” kaldı. Tabandaki işçiler en çok neyi eleştiriyor derseniz sendikaları ve konfederasyonları. Artık hükümeti eleştirmiyorlar çünkü biliyorlar hükümet sermayenin yanında... Bir evlat babasının şefkatini arar ya, işte işçi sınıfı da sendikalardan babalık ve sahiplenmeyi bekliyor. “Sendikalar bu dönem ne yaptı?​” sorusuna cevap verebilecek sendikacı var mı?

Sadece sendikaların bu tutumunu mu gördük. Hayır! Bir kez daha gördük ki, işçi sınıfı olarak birleşmeden kazanamayız. Nasıl birleşeceğiz diyorsanız, öncelikle işçilerin en geniş kesimlerine bu sürecin en çok bize zarar verdiğini anlatmamız lazım. Sermaye her zaman olduğu gibi bu korona krizinde devletten destekler, teşvik paketleri ve bankalardan faizsiz krediler aldılar halka da yine sefalet düştü. Bu durumu işçi ve emekçiler tam anlamıyla göremiyor. Çünkü etrafı sarılmış durumda.

Sendikaların örgütlü olduğu ve büyük işletmelerde bir nebze olsun kısa çalışma ödeneğiyle mağduriyetler giderildi. Peki, küçük esnaf? Esnaflarda çalışan işçiler? Çok mağdur oldular. Bizlerin o esnaflara alışverişe gittiğimiz zaman da bu süreçte hükümetin ne kadar yanlış politikalar yaptığını anlatmamız lazım. Son olarak Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonları hükümete seslenerek, “Bu süreçte işçi çıkarmayan işyerlerine devlet teşvikler versin” dedi. İşçiler bu açıklamanın artık bardağın son damlası olduğunu söylüyor. Artık sendikaların Türkiye’de eskisi gibi etkisi olmadığını söylüyorlar. Bir an önce tabanın birleşmesini sağlamalıyız. Ve yeni bir düşmanımızın olduğunu görerek o sendika başkanlarına bir an önce o koltukları bıraktırmalıyız. Bunu da ancak birleşik mücadele ile işçiler elde edebilir. Hükümet ve sermayeye ders verme zamanı gelip geçiyor. Bir an önce işçi sınıfını birleştirip bizim de var olduğumuzu, korku duvarlarını aşabileceğimizi göstermemiz lazım. Mektubumu bir sloganla bitirmek istiyorum: Ya hep beraber ya hiçbirimiz!

ÖNCEKİ HABER

HDP, Van'da yaşanan şüpheli asker ölümünü Meclis gündemine taşıdı

SONRAKİ HABER

Başka türlü bir şey benim istediğim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...