26 Mayıs 2020 08:24

​​​​​​​Antep vaka artış hızında ikinci sırada | Vali: Ekmek almaya ailece giden var

Antep vaka artış hızında İstanbul'dan sonra 2. sıraya yükseldi. Antep Valisi Davut Gül, "Ailecek ekmek almaya gidenleri görüyoruz" diyerek tepki gösterdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye genelinde koronavirüs vakaları azalma gösterirken, Antep'te Kovid-19’a yakalananların sayısı artıyor. Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu Ramazan Bayramı'nın ilk gününde kentte 56 kişide daha Kovid-19 tespit edilirken, aynı gün içerisinde bir kişi daha hayatını kaybetti. Kentteki toplam vaka sayısı 1453 kişi olurken hastalıktan ölen sayısı ise 21 kişiye yükseldi. Kentte bir günde 56 kişinin testinin pozitif çıkmasıyla Antep vaka artış hızında İstanbul’un ardından ikinci sıraya yükseldi.

VALİ: AİLECEK EKMEK ALMAYA GİDENLER VAR

Artan vakalar üzerine Antep Valisi Davut Gül, sosyal medya hesaplarından sık sık uyarılar yapıyor. Türkiye’deki cezaların hemen hemen yarısını Antep’te kesildiğini açıklayan Gül, “Yürüme mesafesindeki fırınlardan, evden bir kişinin ekmek almasına müsaade edilmişti. Fakat ailecek ekmek almaya gidenler olduğunu görüyoruz. Bunlarla ilgili görevli arkadaşlar yasal işlem yapmakta olup ‘ekmek almaya giderken ceza yazdılar’ serzenişi haklı değildir” dedi.

VAKALARIN YÜZDE 77’Sİ AKRABA VE ARKADAŞTAN

Gül, sosyal medyadan yaptığı başka bir uyarıda “Vakalarımızın yüzde 77’si hastalığı akrabası ya da arkadaşından kapmış. Hiçbiri hasta olacağını ya da hastalığı bulaştıracağını düşünmüyordu. Kapı komşu olsanız bile akrabalarınıza gitmeyin, misafir kabul etmeyin, birlikte yemek yemeyin, bayramlaşma yapmayın” dedi.

ANTEP’TE YETKİLİLERİN AÇIKLADIĞI VAKA SAYISI YOKMUŞ

Öte yandan Gül, vaka sayıları açıklama yetkilerinin olmadığını belirterek, “İllerde açıklama yetkimiz yok. Sayının kaç olduğunun bir önemi de yok. 1 kişiyle başlayıp 1 hafta içerisinde binli rakamlara ulaşabilecek bir virüs türü bu. O yüzden istatistikten ziyade, ihtiyacımız olan şey, mesken, maske ve mesafe. Bazı basın yayın organlarında ilimizdeki vakalarla ilgili doğru olmayan sayısal veriler paylaşılmış ve yanlış bilgiler üzerinden analizler yapılmıştır. Antep’te yetkili kişilerin açıkladığı vaka sayısı yoktur. Ayrıca korona, tedbirlerden daha güçlü değil” dedi.

DİSK: VAKANIN YAYILMASININ SORUMLUSU PATRONLAR

Geçtiğimiz günlerde kentte artan vaka sayısına dair Evrensel’e konuşan DİSK Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Antep Valisi önlemlere uyulmadığı için yazılan cezaların yarısının Antep’te olduğu bilgisini verdi. Biz bu cezaların ne kadarının işçilerin sağlığını göz göre göre tehlikeye atan patronlara yazıldığını sorduk, ama bu konuda bir açıklama duyamadık. Başta Antep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Antep’teki yetkililer vakaların hızlı yayılması nedeniyle halka sitem ediyor. Oysa çok açıktır ki, Antep’te vaka sayısının bu kadar hızla artmasının ve yayılmasının asıl sorumlusu, kâr hırsı uğruna on binlerce işçinin, aileleriyle birlikte bütün bir Antep halkının sağlığını tehlikeye atan patronlar ve onlara göz yumanlardır” demişti.  

İŞÇİ MAHALLESİNDEKİ KARANTİNA KALDIRILMIŞTI

Türkmen, ayrıca işçilerin yaşadığı Sam Mahallesindeki karantinanın bir sokağa düşürülmesini hatırlatarak şunları söylemişti: “İki hafta önce hıfzıssıhha kurulu kararıyla 6 bin kişinin yaşadığı Sam Mahallesi karantina altına alındı ve 14 gün süreyle giriş çıkışlara kapatıldığı açıklandı. Mahallede oturanların büyük kısmı fabrikalarda çalışıyor. Karantina kararının alındığı aynı gün birkaç patronun devreye girmesiyle mahalledeki karantina kaldırıldı sadece bir sokakla sınırlandırıldı. Binlerce insanın sağlığı, iki patronun isteğiyle tehlikeye atıldı.” 

OSB’DE TARAMA TESTLERİNE BAŞLANDI 

Diğer yandan Antep Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) de Kovid-19 testlerine başlandı. Uygulama ile herhangi belirti beklemeksizin test yapılıyor. Bu sayede, Ankara ve Kocaeli’deki organize sanayi bölgelerinde de uygulanan durum, Antep’te hayata geçirilmiş oldu. 

15 MİLYON MASKE ÜCRETSİZ DAĞITILMA BAŞLANDI

Yine tedbirleri kapsamında üretilen 15 milyon maske, yurttaşlara ücretsiz dağıtılıyor. Maskeler evlere Vefa Sosyal Destek gruplarınca ulaştırılmaya başlandı. Kentte çarşılarda ise maske takma zorunluluğu bulunuyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ukrayna polis merkezinde işkence ve tecavüz iddiası: 2 polis gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Kargı'da AKP'li meclis üyesi, CHP'li üyenin aracını kurşunladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...