25 Mayıs 2020 23:44

Tüm Bel-Sen’den sürgünlere tepki: Batman halkı cezalandırılıyor

Tüm Bel-Sen Batman Şube Sekreteri Ahmet Bülent Tekik: Yıllarca çalışmış, deneyime sahip arkadaşlarımız sırf Tüm Bel-Sen üyesi oldukları için sürgün edildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
Diyarbakır

Kayyum atanan Batman Belediyesinde aralarında Tüm Bel-Sen üyelerinin de bulunduğu 145 personelin görev yeri değiştirildi. Sosyolog temizliğe, mühendis kanalizasyon onarma işine verildi. 60 yaş üstü süpürgeci ve beden işçisi yapıldı. Tüm bunlar olurken, belediyeye deniz ulaştırma işletme mühendisi alındı. Evrensel’e konuşan Tüm Bel-Sen Batman Şube Sekreteri Ahmet Bülent Tekik, düzenlemenin özlük haklarıyla bağdaşmadığını belirterek, Batman halkının cezalandırıldığını söyledi.

Batman Belediyesi Eş Başkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir’in 23 Mart’ta görevlerinden uzaklaştırılması sonrası yerlerine atanan kayyum, memur ve işçi toplam 145 personelin yerini değiştirdi. MA’da yer alan bilgilere göre; Belediyede sosyolog olarak görev yapan personel temizlik işine; mühendisler ise kanalizasyon onarma işine verildi. Belediyede kameraman olarak görev yapan personel de kanalizasyon görüntülemeye görevlendirilirken, özellikle 60 yaş üstü büro işçileri içinde Temizlik İşleri Müdürlüğüne süpürgeci ve beden işçisi olarak yeni iş tanımlaması yapıldı. Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünde büro işçisi olarak çalışan ve koltuk değnekleri olmadan yürüyemeyen Mehmet Şirin Esmer de temizlik işine “süpürgeci” olarak verildi. HDP döneminde müdür olarak görev yapan personelin başta temizlik olmak üzere başka birimlere verildiği öğrenildi. Ayrıca en yakın denize 600 kilometre uzaklıkta bulunan Batman’da Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün deniz ulaştırma işletme mühendisi ihtiyacı olduğu gerekçesiyle Sedat Gündüz adlı kişi sözleşmeli personel olarak işe alındı. 

Tüm Bel-Sen Batman Şube Sekreteri Ahmet Bülent Tekik, yaşanan sürgünleri gazetemiz Evrensel’e değerlendirdi.

"MEZARLIKTA DOKTORUN NE İŞİ VAR"

Kayyumdan sonra Batman’da deyim yerindeyse çalışanlara yönelik bir cadı avı başladığını söyleyen Tekik, “Kayyum atandıktan sonra hızlı bir değişikliğe gittiler. Bu değişikliğe giderken yıllarca çalışmış, emek vermiş, deneyime sahip ve Batman’ın teknik, sosyal, kültürel şeylerine hakim arkadaşlarımız sırf Tüm Bel-Sen üyesi oldukları ya da başka manevi değerlere sahip oldukları için sürgün edildi. Bir iç sürgün söz konusu. Pandemi sürecindeyiz. Sağlık işleri müdürü olan arkadaşımız en çok ihtiyaç duyulan zamanda mezarlıklar müdürlüğüne sürgün edildi. Mezarlıklar müdürlüğünde bir doktorun ne işi olacak bilmiyoruz ama böyle bir düzenlemeye gidildi. Onun dışında iki sözleşmeli üyemiz, beden işçisi olarak farklı birimlerde görevlendirildi. Hiçbir sözleşmeli memur beden işçisi olarak çalışamaz. Çeşitli teknik hizmetler bölüme dahil eski başkan yardımcımızın da olduğu çeşitli üyelerimiz düz memur olarak görevlendirildi. Bu durum hem onun özlük haklarına hem de memur tanımına aykırıdır. Buna dair hukuki girişimlerde bulunacağız” dedi.

"10 YILLIK ÇALIŞAN SÜPÜRGECİ YAPILDI"

10, 15 yıldır çalışan arkadaşlarının park bahçede süpürgeci ya da kanalizasyon ve kazı işlerinde görevlendirildiğini söyleyen Tekik, “Bunlara baktığımızda, kayyumun Batman’a nasıl daha iyi hizmet edebilirim diye düşünmek yerine tamamen liyakate uymayan, emekçilerin özlük haklarıyla bağdaşmayan bir düzenlemeye gittiği anlaşılıyor. Bayramdan sonra genel merkezlerimiz üzerinden bir girişimde bulunacağız. Bu işçiyi değil Batman halkını cezalandırmaktır. Zaten kayyumun atanması işçiler arasında hukuk düzenine yönelik bir darbe olarak görüldü ve huzursuzluk vardı. Bu sürgünlerle beraber bu kişi bazında hukuksuzluğa dönüştü. Batman’daki sendikalarla, demokrasi güçleriyle bunu gündeme getireceğiz” dedi.

"KAYYUM HAKSIZ İSTİHDAM ALANI OLUŞTURDU"

Listeler çıktığını ve çıkmaya devam edeceği de söylendiğini dile getiren Tekik, “100’e yakın sürgün söz konusu. Sahte sosyal medya hesapları üzerinden üyelerimiz üzerinden ithamlarda bulundular. Bir mobbing uygulandı. Şimdi de onun gereği yapılıyormuş gibi. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bunların temelinde liyakat anlayışı var. Bir de kayyum düzenleri de hak etmedikleri şekilde bir istihdam alanı oluşturdu. Geçen kayyum döneminde de böyleydi. Deniz mühendisinin Batman’da çalışacak olması bunu gösteriyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Eyüp ve Sultangazi’den polis şiddeti görüntüleri geldi

SONRAKİ HABER

15 sağlıkçıda virüs tespit edilince, Saruhanlı Devlet Hastanesinde hizmet durduruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...