25 Mayıs 2020 11:19

Cummings krizi: Johnson kurallara uymayan danışmanına sahip çıktı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın başdanışmanı Dominic Cummings’in yasaklara rağmen iki kez Londra dışına çıkmasına tepkiler artıyor.

Fotoğraf: Abdülhamid Hoşbaş/AA

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, koronavirüs nedeniyle hayata geçirilen kurallara uymayan başdanışmanına sahip çıktı. Johnson’ın politika başdanışmanı Dominic Cummings’in istifa etmesi için büyük baskılar gelmeye ise devam ediyor.

Cummings, “kimse evlerinden çıkmasın” çağrıları yapıldığı ve yasakların uygulandığı dönemde, koronavirüs testi pozitif çıkan eşi ve çocuğu ile birlikte Londra dışında yaşayan babasını ziyaret etmiş ve gerekçesini de, “4 yaşındaki oğlunu dedesine bırakmak için” diye açıklamıştı.

Muhalefet partilerinin liderleri, Cummings’in derhal istifa etmesi gerektiğini ve istifa etmiyorsa işten atılmasının şart olduğunu söylerken, Johnson’ın partisi, Muhafazakar Parti içinde de istifa çağrıları yükselmeye başladı. İktidar partisinin bir çok milletvekili, Cummings’in davranışının sorumsuzluk olduğunu açıkladı.

‘CENAZEYE BİLE KATILMAYIN’ DEMİŞTİ

23 Mart’tan itibaren, başlayan sokağa çıkma kısıtlamaları doğrultusunda, hükümet ve Johnson, çeşitli istisnalar hariç evlerden dışarı çıkılmasını yasaklamıştı. Buna göre, herkesin gıda ve ilaç ihtiyacının karşılanması, kimseye temas etmeden tek başına spor yapması ve zor durumdaki komşusuna yardım etmesine müsade edilmişti. Özellikle yakınlarının cenaze törenlerini, cep telefonu canlı yayınından seyretmek zorunda kalan insanlar, Cummings’in 260 mil uzaklıktaki babasını ziyarete gitmiş olmasına büyük tepki gösteriyor. Üstelik Cummings, gittiği babasının evinde de durmayarak, oradan 30 mil uzaklıktaki başka bir mekanda da görüldü.

Bütün bunların üzerine bir de Cummings’in eşinin Kovid-19 testinin pozitif çıkmasına rağmen Londra’daki evinden çıkıp Durham’a gitmesi, birkaç gün kaldıktan sonra tekrar Londra’ya gelip ardından ikinci kez Durham’a gitmek için yola çıkması, büyük tepki çekti.

JOHNSON’LA GÖRÜŞME

Başbakan Boris Johnson’un uzun yıllar arkadaşı olan ve Londra Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan bu yana sıkı bir ilişki içinde olduğu Dominic Cummings, Brexit kampanyasının da merkezinde yer aldı. AB’den ayrılma politikalarını belirleyen ve Johnson ile partisinin ayrı kampanyalar yürütmesi için politikalar üreten ve şimdi de Başbakanlıkta tüm politikaları belirleyen kişi olarak bilinen Cummings, dün akşam saatlerinde Johnson’u ziyaret etti.

Ziyaret sonrası açıklamalar yapan Johnson, “Cummings bir babanın yapması gerekeni yaptı” didi. Johnson’ın bu açıklaması da büyük tepkilere neden oldu. Bir çok yoruncu Johnson’ın, yoğunlaşan istifa taleplerini bile Cummings’e danışmış olabileceğini ve Cummings’in isteği üzerine Başbakanın sahip çıktığını söyledi. Muhafazakar Parti üyesi bile olmayan Cummings’in ülke politikalarında önemli bir rolü olduğu belirtiliyor. Bunun için Johnson’un, Cummings’i harcamamak için direndiği tahmin ediliyor.

KENDİSİNE AYRI HALKA AYRI KURAL

Başta BBC olmak üzere bir çok medya kuruluşu, sokakta yaptığı ropörtajlarda, mikrofona konuşan herkesin Cummings’in istifa etmesi ya da işten kovulması gerektiğini belirterek tepki göstermesi dikkat çekti.

Onlarca sendika, kitle örgütü, kampanya grubu ve bir çok siyasi partinin içinde temsil edildiği Halklar Meclisi de bir açıklama yayımlayarak, Muhafazakar iktidarın halka ayrı kendilerine ayrı kural uyguladıklarını belirterek Cummings’in derhal başdanışmanlıktan kovulması gerektiğini ifade etti.

Kendilerinin koyduğu kurallara kendilerinin uymadığını belirten İşçi Partisi lideri Keir Starmer, “Bu olay hükümet için büyük bir test oldu. Ben başbakan olsaydım hemen Cummings’i işten atardım” diyerek, Johnson hükümetinin güvenirliliğini kaybettiğini belirtti.

İskoçya Ulusal Partisi (SNP) de bir açıklama yaparak Cummings’in derhal istifasını istedi. İskoçya’da sağlık servisinin başında bulunan ve hükümete danışmanlık yapan Dr. Catherine Calderwood da 6 Nisan’da, uygulamadaki kurallara uymadığı için istifa etmek zorunda kalmıştı. Carderwood, Edinburg’daki evine yaklaşık 40 mil uzaklıktaki Earlsferry’de, haftasonunu geçirmek için ikinci evine gitmişti.

ÖNCEKİ HABER

THY Avrupa Ligi ve ULEB Avrupa Kupası'nda 2019-2020 sezonu iptal edildi

SONRAKİ HABER

Belediye işçisi yazdı: Salgın atlatılmadan eski koşullara dönmekten tedirginiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...