24 Mayıs 2020 15:58

Avukat Karadağ: Banu Özdemir’i tutuklamak için soruşturma maddesi değiştirildi

Avukat Süleyman Karadağ, camiden Çav Bella çalınması olayı sonrasında Banu Özdemir'in zorlama bir kararla tutuklanmasına dair "soruşturmada madde değişikliği yapıldı" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP’nin Eski İzmir İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir’in cami hoparlörlerinden Çav Bella marşı çalınmasına ilişkin sosyal medya paylaşımı nedeniyle tutuklanmasının ardından, avukatı soruşturmada madde değişikliği yapıldığını belirtti.

Özdemir’in Avukatı Süleyman Karadağ, sosyal medya hesabı üzerinden yeni bir açıklama yaptı. Karadağ, Özdemir hakkında Türk Ceza Kanunu 216/3 maddesi üzerinden soruşturma başlatıldığını ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100/4 maddesine göre, hapis cezasının üst sınırının 1 yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararının verilemeyeceğini belirtti.

SAVCILIK NE DEMİŞTİ?

Karadağ, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının, “Bazı internet sitelerinde, İzmir ilindeki birçok caminin hoparlörlerinden aynı anda ezan yerine İtalyanca bir parçanın çalındığı ve sosyal medyada ilgili videoların yer aldığı yönündeki haberlerin yayımlanması üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca ‘Dini değerleri alenen aşağılamak’ suçundan resen soruşturma başlatılmıştır” açıklamasını alıntılayarak şöyle yazdı:

“Yakalandınız. Müvekkilim Banu Özdemir hakkında TCK 216/3 maddesi gereği soruşturma başlattığını duyuran İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı büyük bir hata yaptığını, CMK 100/4 maddesi sebebiyle Banu Özdemir’i tutuklayamayacağını fark ediyor ve soruşturma maddesi TCK 216/1 olarak değiştiriliyor.”

Avukat Süleyman Karadağ'ın Banu Özdemir'in tutuklanmasıyla ilgili yaptığı paylaşım.

TCK 216/3 NEDİR, TCK 216/1 NEDİR?

Türk Ceza Kanunu’nun 216’ncı maddesinin birinci fıkrasına göre, bir yıldan üç yıla kadar ceza öngörülürken, aynı maddenin üçüncü fıkrasına göre de söz konusu suçu işleyen kişinin 6 aydan bir yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

TCK 216/1: Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

TCK 216/3: Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, 6 aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

İzmir’de kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce camilerin merkezi sistemine girilerek müzik yayını yapılmasının ardından başlatılan soruşturma devam ediyor. İzmir Emniyet Müdürlüğü bünyesinde kurulan 30 kişilik özel ekip, şüphelilerin yakalanması için çalışmalarını sürdürüyor.

NE OLMUŞTU?

İzmir’de 21 Mayıs akşamı merkezi sistemin frekansına giren kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, bazı camilerden ‘Çav Bella’ şarkısını çaldı. Bir gün sonra akşam saatlerinde aynı teknikle yine frekansa giren kişiler bu kez Usta Sanatçı Selda Bağcan’ın bir parçasını yayınladı. İzmir Müftüsü Recep Şükrü Balkan telsiz sistemiyle çalışan merkezi sistemin frekansına korsan şekilde girilerek profesyonelce bir saldırı yapıldığını söyledi.

Olay sonrasında, birçok kesimden tepki gelirken o anların görüntüsünü sosyal medya hesabında paylaşmasının ardından gözaltına alınan Eski CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir, ‘Dini değerleri alenen aşağılamak’ suçlamasıyla tutuklandı.

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Soruşturma kapsamında İzmir Emniyet Müdürlüğü bünyesinde çeşitli şubelerden 30 kişilik özel ekip kuruldu. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, görüntülerin sosyal medyada ilk olarak kim veya kimler tarafından paylaşıldığını tespit etmeye çalışıyor.

Asayiş ve Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri de yayın yapılan camilerin çevresinde çalışma yaptı. Cami çevresinde ikamet eden vatandaşlara olay anında şüpheli kişi ya da kişiler görüp görmedikleri sorulurken, iş yerlerinin güvenlik kameraları ile MOBESE kameraları da incelemeye alındı. Ekiplerin çalışmasının sürdüğü belirtildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hasta mahpus Yılmaz'ın durumu ağır: 'Derhal serbest bırakılmalı'

SONRAKİ HABER

Koronavirüs sebebiyle son 24 saatte 32 kişi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...